Somogyvári Széchenyi-kastély és csodálatos parkja

A Széchenyi család egykori uradalmai közül a Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított Nagycenki kastély és parkja a legismertebb. Az már kevésbé köztudott, hogy a Szent László Nemzeti emlékhelynek is otthont adó Somogyváron is találunk egyet. A somogyvári Széchenyi-kastély ma gyermekotthon, parkja pedig helyi természetvédelmi oltalom alatt áll.

Somogyvári Széchenyi-kastély

A Somogy megyei Somogyvár a Balatontól 26 km-re délre, a Kaposvár-Fonyód közötti út mellett fekszik. Az egykori apátság romjait 1983-ban Történelmi Emlékhelyé nyílvánították.

A törökök kiűzése után, 1677-ben Széchényi György kalocsai érsek nyerte adományul a települést, amely egészen a 20. századig a család birtokában maradt.

A jelenlegi kastély helyén a 18. század végén már állt egy épület. 1855-ben Széchenyi Zsigmond eklektikus stílusban építette át, majd 1870-ben Széchenyi Dénes tovább bővíttette. A főépületben 47, a mellette lévő kiskastélyban 10 szoba volt. Szintén a nevéhez fűződik a park létrehozása, amelynek tervezője Schilhann József csehországi kertész volt.

1896-ban további bővítéseket hajtottak végre. Az 1910-es években bevezették a kastélyba a vizet és a villanyt. A lépcsőház román stílusú faragványai és oszlopai ma is láthatók.

A kastélyban 7000 kötetes könyvtár, családi levéltár, sok értékes festmény, gobelin és régi bútor volt. Jelentős volt a Kupavár-hegyről származó régiségeket, faragott tárgyakat gyűjteménye is.

A kastély utolsó tulajdonosa az államosításig Széchenyi Ilona volt.

A kastély több mint 50 éve speciális nevelést igénylő gyermekeket befogadó oktatási intézményként működik.

A kastély parkja és növényvilága

A kastély parkját az 1900-as párizsi világkiállításon is bemutatták, mint az akkori magyarországi parkkultúra egyik ékességét. Helyet kaptak itt a magashegységi flóra jellemző örökzöldek épp úgy, mint a Kelet-Ázsiából származó fafajok. A park eredeti 200-250 növényfajából több még ma is látható. Például a tó mellett álló több mint 120 éves szomorú japán akácot még Széchenyi Dénes idején ültették.

Rekonstrukciós munkálatok során helyreállították az utakat, a díszudvart és a díszkutat, a franciakertet. Felújították a fahidakat, megjelölték az idős, értékes fákat, valamint ismertető táblákat helyeztek ki.

A kastély parkja helyi természetvédelmi oltalom alatt áll, 2011-ben bekerült Magyarország arborétumainak hivatalos jegyzékébe.

A park szélén áll a Széchenyi kripta, amelyben a két Széchenyi Imre alussza örök álmát.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Várkonyi Gertrúdnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük