Somogyvári bencés apátság romjai – Szent László Nemzeti Emlékhely

Somogyvár falu északi végén emelkedő Kupavárhegyen állnak a Szent László királyunk alapította Szent Egyed monostor romjai. A kialakított Szent László Nemzeti Emlékhelyen a látogatóközpont interaktív kiállításai segítenek megismerni az egykori bencés apátság életét.

Somogyvári bencés apátság romjai

Somogyvári bencés apátság

A néphagyomány szerint Somogyvár volt Szent István riválisának, Koppány vezérnek a hatalmi központja. Szent László király itt alapította 1091-ben a Szent Egyed apátságot, ahova a franciaországi Saint-Gilles-i apátság szerzeteseit hívta. 1095. július 29-én bekövetkezett halála után itt helyezték el földi maradványait.

A templom két tornyos, háromhajós, bazilikális elrendezésű volt, 57×25,2 méter alapterülettel. A kolostor a templomtól északra épült, ennek díszudvara 24×25 méteres volt.

A 13. században magyar vezetés alá került apátság. A 14. században élte második virágkorát, ekkor átépítették a templomot és bővítették a kolostort is. Amikor Luxemburgi Zsigmond király eladományozta a kolostort, megindult a hanyatlás. 1553-ban említik a kolostor utolsó apátját.

1556-ban török kézre került. 1799-ben még álltak a templom és a kolostor falai, valamint a védőfalak.

1823-ban, majd 1824–28-ban Mátray Gábor, 1885-ben Gerecze Péter folytatott ásatásokat a területen. Nagyarányú ásatások 1972-ben indultak, amik közel két évtizedig tartottak. 1970–80-as években a föltárt falak állagmegóvására, kiegészítésére is sor került.

1983-tól – Pusztaszer és Mohács után – nemzetünk harmadik történelmi emlékhelyévé nyilvánították.

1989-től évente megrendezik az alapító Szent László neve napjához (június 27) kapcsolódóan a Szent László Napok rendezvénysorozatot. Püspöki misét tartanak, néptáncbemutató, gazdag gyermekprogram, zenés darabok várják az érdeklődőket. Az 1998-as eseményen avatták fel Szent László szobrát.

Somogyvár

Az alapítás 900. évfordulóján, 1991-ben nyitották meg a romokat a látogatók előtt.

A kilátóból látni a szépséges balatoni hegyeket is

Somogyvár

A látogatóközpont Somogyvár külterületén, a 6701-es út mellett található.

Nyitvatartási és egyéb információkat az Emlékhely hivatalos oldalán találsz.

Ha arra jársz, ne hagyd ki a Somogyvári Széchenyi-kastély és Somogyvámosi pusztatemplomot.

Nagyon köszönjük a szuper fotókat Várkonyi Gertrúdnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük