Somlói vár és a Kitaibel-tanösvény a Somló hegyen

Legkisebb borvidékünkön, a Somló-hegy magányos sziklaszirtjén, 367 méteren magasodik a Somlói vár (Somlói-vár, Somló vára). A vármaradványokat egy háromnegyed órás túra után szabadon körbejárhatjuk. A vár északi oldalától a végtelennek tűnő Kisalföld látványa tárul elénk.

Somlói vár

Somlói vár története

A Veszprém megyei bazaltos Somló hegy lakáin termő szőlőkből készített borok már a 18. században is igen kedveltek voltak. “Vinum somlainum omni sanum”, azaz “A somlói bor mindent gyógyít” – állt a 18.-19. századi patikai receptúrákban. A nászéjaszakák borát, a somlói juhfarkot királyoknak is ajánlották, mert elfogyasztása után nagyobb eséllyel született fiúutód. Mária Terézia lefekvés előtt mindig ivott egy pohárral. Tizenhat gyermeke született!

A somlói várat valószínűleg a tatárjárás után emelték. Első írásos említése Castrum Somlo elnevezéssel 1352-ből származik, amikor Nagy Lajos király Csenik fia Jánostól elvette és Heim fia Benedeknek adta. 

Somlói vár

A várnak kevés katonai szerep jutott, de sok híres birtokosa volt, köztük Mátyás király kedvenc hadvezére, Kinizsi Pál, akinek másik birtoka Nagyvázsonyban volt.

1500 körül Bakócz Tamás egri püspök erősíttette meg a megfigyelő vár státuszú építményt olasz reneszánsz várkastéllyá építtette át és kápolnát létesített. Ebből az időből származnak a ma is látható faragott ajtó- és ablakkeretek és a kápolna tornya. Bakócz Tamás unokaöccsére, Erdődy Péterre hagyta Somló várát végrendeletében. Az Erdődyek nem hagyták a várat veszteni méltóságából, továbbfejlesztették (főleg az uradalmi jobbágyok felszereléseit) és állandó katonai helyőrséget állítottak fel.

1543-ban Somló vára alatt nagy török-magyar csatát vívtak, amely a magyar győzelemmel és 3000 török felkoncolásával ért véget.

1707-ben Vak Bottyán kuruc hadvezér foglalta el és hozatta rendbe. A Rákóczi-szabadságharc bukása után romlásnak indult. 1820-tól az Erdődy család visszaszerezte a várat, ami 1945-ig maradt a birtokukban.

A várat 2017-től kezdődően a Nemzeti Várprogram keretében felújítják.

Kitaibel-tanösvény

A Somlói vára Doba külkerületén található. Autóút csak a Somló hegy aljáig visz, onnan a Kitaibel-tanösvényen közelíthetjük meg. A csodálatos úton, kb háromnegyed órás úton táblák és turistajelzések segítik a tájékozódást.

Az úton több látnivaló is vár bennünket. A Kinizsi sziklán a monda szerint a somlói vár egykori tulajdonosa is megpihent, amikor várat tulajdonába véve felgyalogolt, hogy megszemlélje az ajándékot.

Érdemes felkaptatni a Somló hegy legmagasabb, 432 méteres pontján álló Szent István-kilátóhoz.

Nagyon köszönöm a fotókat Kozma Andreának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 269
  • 24
  •  
  •  
  • 269
  •  
  • 24
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük