Sóhajok hídja (Ponte dei Sospiri) Velencében

Valaha elítéltek, ma szerelmes párok sóhajtoznak az olaszországi Velence híres látnivalója, a mindössze 8 méteres Sóhajok hídja (Ponte dei Sospiri) közelében. A Rio del Palazzo felett átívelő híd a Dózse-palotát (Palazzo Ducale) és a börtönt (Prigione) köti össze. A Dózse-palota látogatásakor magunk is átsétálhatunk rajta. Gondolázás közben pedig napnyugtakor érdemes csókolózni alatta az örök szerelem reményében.

Sóhajok hídja (Ponte dei Sospiri) Velencében

Sóhajok hídja (Ponte dei Sospiri) Velencében

Velence egyik legikonikusabb hídját isztriai kőből, Marino Grimani dózse parancsára építették 1500-as évek végén. A fényes palotát és a komor börtönépületet kötötte össze egymással. Ezen vezették át egykor a rabokat a Tizek Tanácsa elé, kihallgatásra vagy ítéletre.

A Dózse-palota Magistrato alle Leggi terméből vezet az út a híd irányába. Két párhuzamos folyosóval rendelkezik, így a Tizek Tanácsa elé vezetett foglyok nem érintkeztek azokkal, akiket már elítéltek. A híd ráccsal fedett ablakai mögül a rabok csak néhány pillantást vethettek a lagunára, a legenda szerint ezért sóhajtoztak.

A hídról sok legenda terjeng. Egyik rémlegenda szerint a csapóajtós padlózatú hídról az elítéltek rögtön a csatornába zuhantak. Ez nem igaz, sőt Velence igazságszolgáltatása a kor szörnyű börtönviszonyaihoz képest az egyik leghumánusabb volt. 1660-ban pl. a világon először itt szüntették meg a kínzásokat.

A híd romantikus elnevezése Lord Byrontól származik. A nagy angol költő nevezte el Bridge of Sighs-nak, azaz Sóhajok hídjának, ami aztán átment a köztudatba is. A hídhoz fűződő sok rémtörténet elterjedése is neki, illetve több romantikus írónak, köztük Victor Hugónak köszönhető.

A Sóhajok hídja közelében van a legnagyobb gondola kikötő, így kérni sem kell, hogy a jellegzetes fekete vízi járművel ársuhanjunk a legendás híd alatt is. Bár napjainkban már nem igen találkozunk „O sole mio”-t éneklő gondolással, a Sóhajok hídja alatt mindegyik megáll, hogy a bűvös csók ne maradjon el.

Azért nem árt felkészülni, mert egyesek úgy tartják, hogy valamennyi híd alatt el kell csattanni a csóknak az örök szerelemhez.

A gondolázást a mostani, a negyedik velencei látogatásomkor is kihagytam, de azért sétáltam, a másik hídra is, hogy a másik oldaláról is le tudjam fényképezni a híres hidat.

A szuper velencei utazásra az idén is kedvenc utazási irodám, a PROKOTRAVEL kínálatában találtam rá. A Lagúnák, templomok, szerelmek címet viselő utazás során a megszokott magas minőséggel és szuper idegenvezetővel találkoztam, és ismét feledhetetlen élményekkel gazdagodtam.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük