Skót helyszínek Budapesten, ahogy a skótszoknyás nagykövet látja

Soha nem volt annyira közvetlen és szerethető brit nagykövet Budapesten, mint a 2016 és 2020 között hazánkban munkálkodó Iain Lindsay. Mindig is őszintén vallotta – és a világ bármely részén van máig megteszi -, hogy szereti hazánkat, a magyarokat, sőt még a magyar nyelv tanulását is élvezi. Hol a skót népviselet, a férfiak által hordott kilt jelentőséről beszél magyarul, hol egy József Attila verset szaval, szintén magyarul. Most bemutatja milyenek a skót helyszínek Budapesten.

Skót helyszínek Budapesten

A diplomata magyarországi tartózkodása ideén rendre újabb és újabb videóval lopta be magát a magyarok szívébe. Robert Burns (1759. január 25. – 1796. július 21.), a skótok Petőfijének is hívott skót nemzeti költő születésének évfordulóján magyar nyelven mutatta be a „skót Budapestet”. Burns, a romantika korszakának egyik legjelentősebb képviselője, költészete olyan hírességeket inspirált, mint Bob Dylan, John Steinbeck, vagy J. D. Salinger. Az egyik leghíresebb verse a Falusi randevú.

Iain Lindsay csodás videóját megnézve elcsodálkoztam, hogy mennyi skótokhoz köthető izgalmas hely található Budapesten. Kedvet kaptam hozzá, hogy magam is körbejárjam ezeket a helyszíneket.

Skót helyszínek Budapesten videó

Nézd meg, mit mesélt a nagykövet!

A Lánchídon átkelve ki mást mutatna be, mint Clark Adamot, a híd skót származású tervezőjét. A pesti Jane Haining rakpart névadója a 2. világháború alatt nőket és gyerekeket bújtatott. A St. Columba’s Scottish Church templom érdekessége, hogy egyszerre tartozik a magyar és a skót református egyházhoz. Természetesen nem maradhatott ki a főváros egyetlen skót kocsmája a Caledonia sem, ahol mi mással, mint skót whisky-vel emeli poharát.

Lindsay rendszeresen megemlékezik a magyar ünnepekről azóta is hogy elhagyta hazánkat. A költészet napján szavalt Adyt Bahreinből, egy évvel korábban szintén Bahreinből Robert Burns egy versét szavalta magyar fordításban. És egyetlen évben sem feledkezik meg március 15-ről, a nemzeti ünnepünkről, amikor is rendszeresen elszavalja a Petőfi Sándor Nemzeti Dalának kezdő sorait.

Sok hasonlóan „jó fej” nagykövetet kívánok hazánknak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük