Skagen, a világítótornyok és a játék mackók dán városa

Skagen városa nemcsak arról nevezetes, hogy Dánia legészakibb városa. Itt található Skandinávia egyetlen játék mackó múzeuma, nem kevesebb mint ezer teddy macival büszkélkedhet. Az Eltemetett templom pedig nemcsak a mesemondó Andersen képzeletének szüleménye, a valóságban is létezik.

Skagen

Skagen történelme

Skagen Dánia legészakibb városa az Északi-tenger Skagen Odde-félszigetéről kapta nevét. A település középkorban jött létre halászfaluként az Északi- és Balti-tenger találkozásánál. Máig híres heringiparáról, itt van Dánia legnagyobb halászkikötője és világ legnagyobb halolaj gyára. A part menti vad, homokdűnékkel szeldelt tájat nagyrészt az elsivatagosodás alakította ki a 18. és 19. században.

1833-ban Martinus Rørbye volt az első művész, aki Skagen halászait és tájait megfestette. Csodálatos fekvésének, tengeri látványának és halászainak köszönhetően a 19. század vége felé impresszionista festők is felfedezték maguknak. A művészi közösségnek köszönhetően a helyi kézműves-kereskedelem továbbra is fontos bevételi forrás számos kézműves boltjával és galériájával. Az ideérkező évi több mint 2 millió turistának nincs oka panaszra, kitűnő éttermekben szolgálják fel a frissen halászok halak és tenger gyümölcseit.

Skagen látnivalói

A 14. században épült Szent Lőrinc-templomot állandóan betemette a futóhomok, ma már A homokkal borított templom néven ismert. 1775-ben a templom ajtaját ki kellett ásni, hogy a gyülekezet részt vehessen az istentiszteleten. A következő években is folyamatosan azért küzdöttek, hogy homokmentesen tartsák meg a templomot, anélkül, hogy bezárnák. 1795-ben a templomot királyi rendelettel bezárták és részben lebontották, csak a tornyát hagyták meg.

Skagen

1841-ben Christian Frederik Hansen tervezte Skagen-templomot építették fel helyette. A város első vendégháza 1844-ben nyílt meg.

Skagen központjában található a Skagen Bamsemuseum, Skandinávia egyetlen mackó múzeuma. A kiállított mackók, melyek között vannak értékes ritkaságok is, Jonna Thygesen tulajdonos magángyűjteményébe tartoznak. Az 1998-ban megnyílt gyűjtemény mintegy ezer, mindenféle történelmi értékű medvét tartalmaz és mackóboltja is van.

Itt épült Dánia egyik legkorábbi világítótornya, a Vippefyr 1627-ben. Ma ennek hű másolata látható ma az eredeti helyszínen.

A várostól északra található Fehér Világítótorony ( det Hvide fyr ) Dánia legrégebbi téglaépítésű világítótornya, 1747-ben épült. Ezt 1858-ban a 2 km-rel északabbra a szürke világítótorony ( det Grå fyr ) váltotta fel. A 21 méter magas, 1960-ban felújított Fehér Világítótorony ma művészeti kiállításoknak ad otthont.

Skagenben található a legtöbb madárfaj Dániában, az ország 471 madárfajából összesen 367 él itt. A Skagen Odde Nature Centre szépen bemutatja a félsziget természeti szépségeit, a tenger, a homok, a szél és fény összjátékát. Az épület tervező Jørn Utzon, akinek leghíresebb munkája a Sydney-i Operaház.

Hans Christian Andersen, a nagy dán meseíró 1859-ben járt a városban. A Történet a homkdünékről című írása itt, Skangenben játszódik. Egy középkori templomról és hívők folytonos küzedelméről szól. A templomot újra és újra betemeti a dűnék futóhomokja, de bejáratát a helyi gyülekezet minden alkalommal kiássa.

Itt készül a híres Skagen óra, a dán királyi család hivatalos órája.

Természetesen ide a mikulás is hajón érkezik szán helyett. Adventkor a cukrászdákban a sűrű palacsinta tésztából készülő klasszikus dán desszert, az aebleskiver nevű palacsintagolyó a legnépszerűbb.

Az új évet a vikingfürdőzéssel köszöntik, ami egy pucér úszással egybekötött nagy mulatság, a tengerparton, ahol a meztelenség nem kötelező.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük