Siroki vár: pazar kilátás és kazamaták

Festői környezetben, a Bükk és a Mátra határán a Tarna-patak észak felé kiszélesedő völgye feletti 296 m magas vulkáni hegycsúcsán magasodik a Siroki vár. A vadregényes várrom feledhetetlen kalandozást kínál, hisz nem csak a pazar kilátást nyújtó várfalak közt, hanem a hegy gyomrába vájt kazamatákban is barangolhatunk.

siroki vár

Sirok, a Heves megyei község elsősorban váráról és barlanglakásairól ismert. Riolittufába vájt barlanglakásokat leginkább a Széchenyi utcában figyelhetünk meg. A riolittufa könnyen vájható, viszonylag tartós és ellenáll a hőmérséklet ingadozásnak.

Barlanglakások

A barlanglakások első helyisége a lakószoba, mögötte a hátsó konyha kemencével, melynek füstjét kürtőn át vezetik a szabadba. A belső tér falai fehérre meszeltek, a berendezés szerény. Korábban a Bükk falvaiban is elterjedtek voltak az ilyen barlanglakások, pl. Somolya, Cserépfalva, Cserépváralja, Noszvaj és Ostoros településeken találkozhattunk velük.

A siroki vár története

A romjaiban is lenyűgöző vár a 296 m magas Vár-hegy riolittufakúpján épült. A tatárjárás után, a 13. században emelhették, amikor kialakult az országban a végvárak rendszere. Előbb Csák Máté, majd Károly Róbert kezébe került. A török időkben, így az 1552-es ostrom idején is Eger elővára volt, ezért jól megerősítették. Eger 1596-os eleste után őrsége elfutott. A Rákóczi-szabadságharc alatt a kurucok is birtokolták. A császári csapatok 1717-ben felrobbantották, azóta áll romokban.

A vár helyre állítása még most is folyik. Az alsóvár udvarán találjuk a fából készült kiállítóépületet. Itt főleg török fegyvereket, használati tárgyakat, rekonstruált jeleneteket láthatunk, de magunk is beöltözhetünk török vitéznek.

A felsővár északi oldalán leereszkedhetünk egy sötét kazamatába, érdemes zseblámpával érkezni.

siroki vár

Vár megtekintése

A vár lábánál halad el az Országos Kéktúra 22-es számú szakasza. A vár alatti parkolóból egy kisebb kaptatón jutunk fel a várfalakhoz.

A várat látványos ösvényen járhatjuk körbe. A bejárattól 400 méterre látható két különleges kőbálvány, a Barát és az Apáca sziklaalakzat turistaösvényen megközelíthető.

Egy monda szerint Tarnát, aki Darnó tündérkirály lánya volt, megszerette a fiatal Bodony. A gonosz apa haragjában megölte a két fiatal szerelmest, akik kővé változtak. Dornó azóta is keservesen sír, a rege szerint innen ered a falu neve is.  

Az alsóvár területén egy részben sziklába mélyesztve, részben falazással készült istálló maradványai fedezhetők fel. A bejárat mögött elhelyezkedő gabonatároló verem felső beöntő nyílás és oldalsó ajtaja szintén jól felismerhető. Az alsóvárból a kb. 12-13 méterrel magasabban lévő felsővárba egy szikláva vésett meredek, 2 méter széles  gyalogút vezet fel.

A felsővárhoz vezető gyalogút három ágra szakad. A középső rész közvetlenül a felsővár nyugati részébe vezet, a két szélső pedig a vár alatt körbehúzódó alagutat alkot, amely valószínűleg borospinceként szolgált.

Nyitva tartási és jegy információk a siroki vár hivatalos oldalán.

Nagyon köszönöm a fotókat Mészáros Henriettnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük