Sínai-hegy, Mózes-hegy Egyiptomban

Sínai-hegy, egyéb elnevezésekkel Mózes-hegy vagy Hóreb-hegy a mai Egyiptomhoz tartozó Sínai-félsziget déli részén található hegycsoport. A 2285 magas hegycsúcsot három főbb istenhit, az iszlám, a keresztyénség és a judaizmus is szent helyként tiszteli. A Biblia szerint itt nyilatkoztatta ki Isten a Tízparancsolatot Mózesnek. A hegy lábánál fekszik a világ legrégebbi, ma is működő kolostora, az UNESCO világörökségként nyilvántartott, 1500 éves Szent Katalin-kolostor

Sínai-hegy, Mózes-hegy

A Mózes-heyen található Egyiptom legmagasabb csúcsa. A hegyen kép építmény is áll, egy 12. századi mecset és a görög ortodox Szentháromság-kápolna.

Ez utóbbit 1936-ban építették, egy 6. századi templom helyén. Mindkettő zárva van. A muszlim hagyomány szerint a mecset mellett van az a ciszterna-üreg, amelyben Mózes 40 napig élt, böjtölve, miközben a törvényt két tablettára írta.

Számos kutató szerint nem a Sínai-félszigeten van a Bibliában említett Sínai-hegy. Egyesek a  Negev-sivatagba, mások a Szaúd-Arábia északnyugati csücskében, az Akabai-öböllel átellenben lévő vulkanikus hegységbe helyezik.

A Szent Katalin-kolostoros bejegyzésemnél már írtam, hogy a Vörös-tenger kedvelt üdülőhelyeinek szállodái rendszeresen szerveznek utakat a hegy megmászására.

Igen kedveltek az éjszakai mászások, amely során a hegy tetejéről lehet megszemlélni a csodálatos napfelkeltét. 2006-ban készített fotóm persze nem képések még a látvány visszaadására sem. Az élményről nem is beszélve.

Két út vezet fel a hegyre. A hosszabb, de könnyebb „Siket El Bashait” és a meredekebb, de rövidebb „Siket Sayidna Musa” („Mózes ösvénye”). Az utóbbi a gyakorlottabb túrázók számára ajánlott, mert 3750 lépcsőfokon, az ún. „bűnbánati lépcsőn” vezet fel a hegytetőre. Az út kialakításának idejét a 6. századra teszik.

A hegy vége előtt a két út találkozik, a Bűnbánat lépcsőinek utolsó 500 lépcsőjét nem lehet megúszni. A hegy megmászása 2-3 órát vesz igénybe.

Arra is lehetőség van, hogy több napot töltsünk a hegyen és közelében.  Úszómedencés szállodáktól az egyedi élményt nyújtó beduin táborokig sokféle szálláslehetőség áll az idelátogató rendelkezésére.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük