Sevilla tavaszi fiesztája és a csodás spanyol népviseletek

Spanyolország az ünnepségek hazája, szinte minden hétvégén van valami ünnep az ország valamelyik pontján. Az ünnephez pedig szorosan hozzákapcsolódik az ünnepi ruha, ami a szép számmal érkező turistákat mindig elbűvöli. A hölgyek ruházata a hagyományos spanyol népviseletek alapjain nyugszik, de követi a divattrendeket,  ezért  egy-egy ruhát csak pár évig használnak. A Sevillában minden év április végén vagy május elején megrendezésre kerülő egy hetes Feria de abrit vagyis a tavaszi vásár a legjobb helyszín arra, hogy megismerjük és megértsük a spanyol és andalúz életérzést. Itt beleszagolhatunk a narancsillatú tavaszba és önfeledten ünnepelhetjük az életet.

spanyol népviseletek

Feria de Abrilt, naracsillatú tavaszi vásár Sevillában

Színes lampionokkal feldíszített utcák, pazar ruhákban pompázó nők, flamenco táncosok, virággal teleszórt lovaskocsik és zajos forgatag fogadja az április végén Sevillába érkezőket. Ez a Feria de abrilt, vagyis az áprilisi vásár, amit mindig április utolsó vagy május első hétvégjén tartanak meg.

Az egyhetes fieszta az élet ünneplése. Ilyenkor a sevillaiak ünneplőbe öltöznek, és önfeledten szórakoznak. A mulatság története a 19. század közepére nyúlik vissza, amikor Sevillában megrendezték az első marhavásárt.

Egy baszk és egy katalán tanácsos kérvényt nyújtott be II. Izabella királynőnek, hogy az állattenyésztőknek évente lehessen egy nagy ünnepe. Ehhez Sevillát találták ideális helyszínnek. Így 1847. április 18-án, a város szélén összegyűltek az ország minden szegletéből ideérkező marhakereskedők. A vásárnak olyan nagy sikere lett, hogy ezután mindenki ott akart lenni.

Amikor Antoine d’Ooléans, Montpersier hercege és hitvese, Lujza Ferdinanda spanyol infánsnő is meglátogatta a helyszínt, saját sátrat állítottak fel nekik. Példájukat sokan követték, így alakult ki a színes sátrak szokása. A sátrakban manapság finomságokat és frissítőket kínálnak a látogatóknak.

Maga az ünnep a több ezer színes égő felkapcsolásával, a világításpróbával, illetve a tömeg hangos üdvrivalgásával és táncolással kezdődik. A helyiek egy hétig szinte megállás nélkül ropják a sevellinast, az anadalúz néptáncot.

A néptánchoz hozzátartozik a legyezővel való flörtölés tudománya. A csábításnak ez a fajtája a spanyoloknál akkor terjedt el, amikor náluk is megjelentek az első, kézzel készített legyezők. A szájat eltakaró, nyitott legyező például azt jelenti, beszélgessünk. A szív fölé tartott csukott legyező pedig az üzeni, szeretlek.

A kézzel készített legyező divatját Európában a firenzei születésű francia királynő, Medici Katalin terjesztette el a 16. században.

A gyönyörű andalúz lovak is részét képezik a hangulatnak csakúgy, mint a híres arénában, a Maestranzában tartott bikaviadalok.

Maestranza aréna belseje Sevillában

Hiába tartja a félvilág barbár szokásnak, a spanyolok számára a bikaviadal fontos hagyomány, és szorosan kapcsolódik a tavaszi vásárhoz, mivel ekkor indul az őszig tartó bikaviadal-szezon. A Baratillo-hegyen álló, 18. századi 12 000 férőhelyes aréna zsúfolásig megtelik.

A bikák tenyésztése ma is sokaknak ad megélhetést, a híres torreádorokról utcákat neveztek el. A Macarena negyedben található azonos nevű bazilika pedig annak a 17. századi szobornak ad otthont, amely a sevillai torreádorok védőszentjét, a macarenai Reménység Szűzanyát ábrázolja.

Spanyol népviseletek

„Áprilisban Sevillaban jártunk. Pont az év legnagyobb fiestája idején, amiről fogalmunk sem volt még januárban, amikor az utat szerveztük. A megnyitóra felbecsülhetetlen számú ember jelent meg. Az egyhetes ünnepségsorozat alatt minden nap volt bikaviadal és rengeteg nő vette magára a hagyományos viseletet, amelyeket 250-300 euróért láttam az üzletekben.

Ezekben járkáltak. Kocsikat béreltek, melyekben szólt az andalúz zene, ettek, ittak. Volt aki a parkban leszállt és táncolt egyet a párjával. Én bevallom szégyen ide/szégyen oda paparazziként működtem, nem tudtam kihagyni ezt a lehetőséget. Nézzétek meg, mindegyik ruha más és más.

spanyol népviseletek
spanyol népviseletek
spanyol népviseletek
spanyol népviseletek

Még annyival kiegészíteném, hogy a „Féria de Abril” fiesta a húsvéti ünnepek után két héttel kezdődik. A központi rendezvényeket a Los Remedios városrészben, a Vidámpark melletti hatalmas területre szervezik, amely a belvárossal szemben a folyó másik oldalán található. Itt hajnalig mulatnak. Rengeteg magánsátorban várják a rokonokat/barátokat/üzletfeleket étellel, itallal zenével. De vannak közösségi sátrak is. Malagából (odáig fapadossal) Sevilla busszal 2,5 óra sztrádán. Napi kb. 5 buszjárat van. A busz Sevilla belvárosáig bevisz.

spanyol népviseletek
spanyol népviseletek
spanyol népviseletek
spanyol népviseletek

További hasonló fotókat találsz a Közel és Távol Facebook csoportban.

Nagyon köszönjük a csodás beszámolót és fotókat Arnhoffer Klárának!

További olvasnivalók Spanyolországról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük