Selyemgyár Kulturális Negyed Mohácson

A 2021 nyarán megnyílt mohácsi Selyemgyár Kulturális Negyed remek példa arra, hogy lehet egy műemlék gyárépületet a 21. század igényeinek megfelelően hasznosítani. Az egykori mohácsi selyemgyár impozáns épülete minden generáció igényeit igyekszik professzionális szinten kielégíteni. Az akár 400 fő befogadására is alkalmas rendezvényhelyszín mellett többek között beltéri és kültéri játszóhelyet is kialakítottak. 2022. július 1-től itt működik a Duna-parti város Tourinform irodája is.

Selyemgyár Kulturális Negyed Mohácson

Selyemgyár Kulturális Negyed

A Baranya megyei Mohács látnivalói egy igazi különlegességgel bővültek 2021-ben. A több mint 100 éves egykori selyemgyár épülete alakult át izgalmas közösségi térré.

A valamikori Selyemgyár, vagy eredeti nevén Selyemfonoda 1905-ben épült Kalin Ferenc királyi mérnök tervei alapján, a Schlauch és Károlyi cég kivitelezésében. Az eredeti épületet többször kiegészítették, toldalék hozzáépítésekkel bővítették. A gyár évtizedeken keresztül biztosított munkalehetőséget a mohácsi és környéki családoknak.

Az igényes téglaarchitektúrás épület a belvárosi elhelyezkedése ellenére csak a Duna felől volt érzékelhető.

A Selyemgyár 2010-ig működött, utána az új tulajdonos raktárként hasznosította. 2016-ban a telket megosztották. Az északi telekrész magántulajdonba került, itt majd étterem létesül nagyméretű Duna-parti terasszal és emeleti különteremmel.

A déli telekrészt az önkormányzat vásárolta meg, hogy az utólagos bővítmények, toldalékok elbontását követően a főépületből Alkalmi Rendezvények Házát, illetve Játszóházat alakítson ki barnamezős beruházás keretében.

A közvetlenül a Duna partján álló épület még leromlott állapotában is patinás dísze volt a városnak.

Selyemgyár Kulturális Negyed Mohácson

A selyemgyári telekkel együtt a tőle délre eső egykori Temaforg Vállalat (korábbi Alt bőrgyár) telkét is megvásárolta az önkormányzat. A 2018 áprilisára elkészült kiviteli tervekben az eredeti, az 1905-1908 közötti építéskori állapot visszaállítását tűzték ki célul.

A Selyemgyár Kulturális Negyed főépületében alkalmi rendezvényházat hoztak létre. Az emeleti nagy térben körülbelül 400 fős, esküvők, bálok, konferenciák megtartására alkalmas rendezvénytermet alakítottak ki. Ehhez a földszinten és az emelet további részein kiszolgálóhelyiségek (melegítőkonyha, étellift és tálaló, tároló és gépészeti helyiségek, vizes helyiségek, közlekedők) kapcsolódnak.

A főépület földszintjén bérbeadható iroda- és üzlethelyiségek létesültek az üzemeltetést biztosító helyiségekkel. Itt kapott helyet a Tourinform iroda is.

2022. június 30-ig csak egy kihelyezett Tourinform iroda működött itt, ahol többek közt elektromos rollerek bérlésére is lehetőség volt. A központi Tourinform iroda a Széchenyi téren található Városháza földszintjén működött. 2022. július 1-től már csak a kulturális negyedben vehetjük igénybe a turisztikai szolgáltatásokat.

A legkisebbek a beltéri „Selymóka” játszóház, valamint a szabadtéri játszótér várja.

Selyemgyár Kulturális Negyed Mohácson

2022. május végén, egy pénteki napon jártam a helyszínen, akkor készítettem a fotókat. Legnagyobb sajnálatomra az épület zárva volt, így belső fotókat nem tudtam készíteni.

Selyemgyár Kulturális Negyed elismerése

A Selyemgyár Kulturális Negyed igényes kialakítását szakmai díjjal is elismerték: ICOMOS díjjal jutalmazták.

Műemléki Világnaphoz kötődő ünnepélyes rendezvényen, 2022. április 22-én adták át az ICOMOS-díjakat a Magyar Tudományos Akadémia nagytermében, Budapesten.

Az ICOMOS-díjakat 2006 óta osztják ki az április 18-ai Műemléki Világnap alkalmából. Célja, hogy a társadalom szélesebb körében terjesszék a műemlékvédelem fontosságát, valamint felhívják a figyelmet az épített örökség folyamatos fenntartásának és megőrzésének fontosságára.

2022-ben ICOMOS-díjat érdemelt:

  • Biatorbágy, torbágyi római katolikus plébániatemplom főoltárának gondos kutatáson alapuló helyreállítása,
  • a szabadkígyósi Wenckheim-kastély épületének és parkjának felújítása és helyreállítása,
  • a borsi Rákóczi-kastély példaértékű helyreállítása,
  • a mohácsi egykori Selyemgyár együttesének rehabilitációja.

A „Dunaparti kis Zsolnay-negyednek” is bátran aposztrofálható, kitűnő adottságokkal rendelkező és remek lehetőségekkel kecsegtető Selyemgyár Kulturális Negyed épületein keresztül egyben az ipari műemlékeink megőrzésének fontosságára is sikerült ráirányítani a figyelmet. – szólt az indoklás.

Selyemgyár Kulturális Negyed Mohácson

A Selyemgyár Kulturális Negyedet és benne a Tourinform irodát a Szent János utca 5. alatt találjuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük