Selmecbányai kálvária, Európa egyik legszebb barokk kálváriája

A selmecbányai kálvária a Felvidék és Európa egyik legszebb barokk kálváriája. Az egykori Magyar Királyság egyik legjelentősebb bányavárosa fölé magasodó Kálvária-hegy ikertornyai már messziről láthatók, a kálvária tetejéről csodás panoráma tárul elénk Selmecbányára.

selmecbányai kálvária

Selmecbányai kálvária története

Selmecbánya (szlovákul Banská Štiavnica), egykori magyar bányaváros Szlovákiában, a Besztercebányai kerület Selmecbányai járásában található. Az egykori Magyar Királyság egyik legjelentősebb bányavárosában főként ezüstöt bányáztak. Mára a bányákat bezárták, az emberek többésége turizmusból és vendéglátásból él.

A selmecbányai kálvária a Selmeci-hegység vulkanikus eredetű, egykori Scharffenbergnek nevezett, ma már a Kálvária-hegynek hívott hegy oldalában és tetején található, 727 m magasságban.

1744. szeptember 14-én helyezték el a Felső templom alapkövét a Scharffenberg tetején Perger jezsuita apát kezdeményezésére. A kálvária együttes selmecbányai családok adományainak köszönhetően épült meg. Az adományozókra az egyes stációk, kápolnák homlokzatán látható címerek emlékeztetnek. Az épületkomlexumot hét évvel később, 1751-ben szentelték fel.

Selmecbányai kálvária Felső temploma

Az épületegyüttes három templomból, az Ecce Homo kápolnából és a domb keleti oldalán lévő Szent Sírból áll és a köztük található tizenhét stációból áll.

A kálvária lábánál található az Alsó templom, amit szlovák templomnak is neveznek. Itt találjuk az Utolsó vacsorát ábrázoló főoltárt, két oldalkápolnájában csodálatos barokk freskókat csodálhatunk meg. Az épületben rendezték be a látogatóközpontot is, kis kiállítással a Kálvária történetéről, felújításáról.

Felfelé haladva érintjük a Szentháromság kápolnát és Szent Lépcsőket, amelyeket a római lateráni bazilika Szent Lépcsőinek mintájára készítettek. Harmincnégy lépcsőfokát sokan vezeklésül térden járják végig.

Továbbhaladva az Ecce Homo kápolnához érünk. A kétszintes árkádos épület Pilátus palotáját szimbolizálja.

A kálvária tetején álló Felső templom, más néven német templom belső fő motívuma, a keresztre feszítés ércköveken épített dombon elevenedik meg. A templom mögött találjuk a Szentsír-kápolnát.

Jézus Krisztus keresztútjának egyes állomásait jelképező, szintén barokk stílusú stációk a templomok között helyezkednek el. Az ünnepi szertartásokat, prédikációkat egykor három nyelven: magyarul, németül és szlovákul tartötták. Háromnyelvűek a stációk föliratai is.

A selmecbányai kálvária hamar kedvelt búcsújáróhely lett.

1951-től betiltották a zarándoklatokat, aminek köveztében az épületegyüttes pusztulásnak indult, a rendszerváltás után értékeinek egy részét ellopták.

2007-től indult meg nagyszabású rekonstrukciója- Pár évvel ezelőtt befejeződött a felújítás, így már teljes pompájában várja a látogatókat.

Selmecbányán az év legnagyobb és leglátogatottabb búcsúja a Szent Kereszt fölmagasztalásának ünnepe, szeptember 14.-e utáni szombaton és vasárnapon van.

A kálváriát Csontváry Kosztka Tivadar is megfestette.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük