Sástó, hazánk legmagasabban fekvő tava

Mátrafüred szomszédságában az 1960-as évektől népszerű kirándulóhely Sástó. A fúrótoronyból lett kilátóból a tájon végigtekintve mindig új és új arcát mutatja. Itt találhatjuk az ország legmagasabban fekvő (520 m) csónakázásra és horgászásra alkalmas tavát is.

Sástó

Sástó, kirándulóhely Mátrafüred mellett

Sástó a Gyöngyöshöz tartozó Mátrafüredtől északra fekszik, a 24-es főútvonal mentén. Az itt található esővíz által táplált lápos, mocsaras tavakat 1960-as évek elején kezdték üdülőhellyé alakítani. A medreket kitisztították (ma a tó átlagos mélysége 1 méter) és egybe nyitották, majd megindult az idegenforgalmat kiszolgáló létesítmények építése is. Az átalakítás környezeti károkkal is járt: a régebben itt honos életközösségek jelentős része sérült, vagy teljesen eltűnt a környékről.

A tó napjainkban igen kedvelt csónakázó- és horgászhely. Sástó szigetére fahíd vezet, a tó a kiépített ösvényen gyalogosan vagy kerékpárral is körüljárható. A környék jól kiépült, kempinget, abc-t, éttermeket és büféket is találunk itt.

Itt található az egyik legszebb panorámát nyújtó mátrai kilátó,  Gyöngyös és a Mátra gerince felé egyaránt csodálatos látványban gyönyörködhetünk. Tiszta időben még a Tiszáig és a Budai hegyekig is ellátni. Esős időben azonban veszélyes, csúszós. Tetején és oldalán adó-vevő és adósugározó készülék található.

Az 53-m magas kilátó eredetileg fúrótoronyként üzemelt volna a Szeged melletti Algyőn. Romániában gyártották, de nem felelt meg a magyarországi szabványoknak, így sosem használták fúrótoronyként. Sástóra kis átalakítás után, 1973-ban került a korábbi, 1961-ben épült 10 m magas fakilátó helyére.

Sástó

2006 októberében téli-nyári bobpálya nyílt a sástói kőbánya területén. Érdemes a közeli kalandparkba is ellátogatni, valamint a sárga + jelzésen a Rákóczi-forráshoz kirándulni.

Nagyon köszönjük a fotókat Kiss P. Dórának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük