San Marino, a legkisebb és legrégebbi köztársaság látnivalói

San Marino Köztársaság vagy röviden csak San Marino a világ legkisebb országainak egyike. Az európai törpeállam a legrégebbi, ma is működő köztársaság: már 301 szeptember 3 óta köztársaság. Az Olaszország által teljesen körülölelt miniállam különösen a csodálatos fekvése és középkori épületei, hangulata miatt kedvelt a turisták körében. San Marino látnivalói, nevezetességei közül a három torony a leghíresebb és legtöbbet fényképezett, ezt láthatjuk az ország zászlajában is. Az országgal azonos nevet viselő fővárosának óvárosa 2008 óta az UNESCO világörökség része.

San Marino

San Marino, a legkisebb és legrégebbi köztársaság

A San Marino Köztársaság (olaszul Serenissima Repubblica di San Marino) a világ legrégebben fennálló köztársasága. A Vatikánhoz hasonlóan egy enklávé, vagyis az egész állam egy másik ország – mindkét esetben Olaszország – területén belül van.

San Marino 61 km2-es területével Európa 3. legkisebb állama, a Vatikánnál 139-szer, Monacónál 31-szer nagyobb. Európa legnagyobb miniállama, Andorra pedig nyolcszor nagyobb területen helyezkedik el. San Marino lakóinak száma csupán 32 ezer. Területe kilenc körzetre (castelli) oszlik, amelyek egyúttal városok is.

A Monte Titano 749 méter magas csúcsán fekvő, 7 km2-es területű fővárosát szintén San Marinonak hívják. A városfallal körülvett középkori óvárosban több száz éves épületek, templomok állnak.

Parlamentáris köztársaság, 1244-ben alkotott köztársasági alkotmánya az egyik legrégebbi az egész világon.

Hivatalosan nem tagja az Európai Uniónak, megegyezés alapján használhatja az eurót saját pénznemeként, és joga van saját euróérméket kibocsátani.  

A GDP több mint 50%-a a turizmusból származik, éves szinten több mint 3 millió turista látogatja.

San Marino legendája és rövid történelme

A monda szerint San Marino-t 301 szeptember 3-án egy remete kőfaragó, Szent Marinus (olaszosan Marino) alapította, őt tartják a köztársaság megalapítójának. A Dalmáciából érkezett Marinus kolostort alapított a Titán-hegyen, hogy a Diocletianus római császár által üldözött keresztényeket befogadhassa.

Marino Rab szigetén született, Dalmációban élt szent életet. Később átkelt az Adrián, s a mai Itália területén, Riminben telepedett le. Ám Diocletianus császár hadjáratot indított a keresztények ellen, így Marino a közeli hegyre, a Monte Titanóra menekült, ahol nyugodtan gyakorolhatta vallását.

A szentéletű ember híre messze eljutott, s egyre többen zarándokoltak el hozzá, hogy tanítványai legyenek. A miután meggyógyította a hercegnő fiát, az hálából neki ajándékozta a hegyet.Ott alapította meg a világ legkisebb és legrégebbi köztársaságát, melyet ma San Marinonak nevezünk.

Írásos dokumentum azonban csak 885-ben említi a kolostort és a körülötte kialakult települést, amelyet alapítójáról San Marinónak neveztek el.

San Marino szobra a minállamban

Az évszázadok során mindig meg tudták tartani függetlenségüket. Csak 1739-ben sikerült bevennie a pápa nevében, de XII. Kelemen pápa 1740-ben ismét függetlennek nyilvánította. Napoléon 1797-ben felajánlotta az országnak területe bővítését, de a függetlenségük megóvása érdekében a lakossága ezt visszautasította. San Marino függetlenségét az 1815-ös bécsi kongresszus is megerősítette.

A pici állam sikeresen átvészelte az Itáliát pusztító háborúkat, s bár a második világháborúban semleges maradt, mégis bombatámadás érte. Ennek ellenére csodálatos fekvése, festői városképe ma is ezreket vonz.

San Marino

San Marino látnivalói

A miniállam látnivalói az azonos nevű fővárosban koncentrálódnak. A főváros a Monte Titanóval (Titano-hegy) 2008 óta az UNESCO világörökség része.

A városfallal körülvett hangulatos középkori óváros több száz esztendős épületekkel, templomokkal, képzőművészeti alkotásokkal várja a látogatókat.

Monte Titano (Titano-hegy)

A Monte Titano az Apenninek hegye és San Marino legmagasabb csúcsa. 739 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, a fővárostól keletre található. 2008-ban az UNESCO világörökség részeként vették fel „San Marino Történelmi Központ és a Titano-hegy” együttes címmel.

A Monte Titano és a tetején álló három erőd több kilométerről látható. Három tornya közül kettő látogatható.

San Marino három tornya a távolból

A Monte Titano tetejéről festői kilátás nyílik San Marino egész nemzetére és távolabbra is. A hegyen számos patak csörgedezik, köztük a San Marino folyó , amely nyugati lejtőjén egy széles völgyön keresztül folyik le, és a Marecchia folyóba, a Marecchia Torellon keresztül, valamint a 23 km-re lévő Adriai-tengerbe ömlik.

A Titano-hegynek három csúcsa van, mindegyiken egy ősi torony emelkedik, név szerint: Guaita, Cesta és Montale. Ez a három torony jelenik meg az ország címerének közepén.

Porta San Francisco – Porta Loco

Sokan, tobbek közt a felvonóval érkezők is ezen a városkapun keresztül érkeznek a városba.

San Marino, Porta San Francisco

Így nem csoda, hogy itt találaható az információ iroda sajátságos bódéja.

Piazza della Libertà

A kis főtér a kiinduló pont, innen minden látványosság elérhető rövidebb-hosszabb gyaloglással. Itt áll a Palazzo Pubblico, oladán az államalapító neoklasszikus szobrával.

San Marino

Palazzo Pubblico (Kormányzói Palota)

A Palazzo Pubblico, a városháza és a parlament épülete 1884-1894 között épült. Június eleje és szeptember vége között, 9:30-13.30 és 14:30-18:30 között a Palazzao Pubblico előtt fél óránként őrségváltás tekinthető meg. A palota díszes termeit belépő díj ellenében meg is tekinthetjük.

San Marino - Palazzo Pubblico

Guaita-torony

A Guaita torony a 11. században épült, számos átépítés utáni mai formáját a 15. században nyerte el. Rövid ideig börtönként is funkcionált. A főtérről indulva ezt érjük el elsőként. Belépő díj ellenében látogatható.

Guaita-torony San Marinóban

A turisták legtöbbje csak az első toronyig megy el, pedig a második toronyhoz vezető út is csodálatos, már ezért érdemes elsétálni ide.

Cesta-torony

A 13. századi Cesta torony egy római erőd romjaira épült. Fegyvermúzeumában több mint 1550 kiállítási tárgy tekinthető meg a középkortól a 19. század elejéig. Belépő díj ellenében látogatható.

Montale-torony

Ez a torony nem látogatható, de ha van időnk szép erdei úton ezt is megközelíthetjük.

Mind három toronyból, ahogy a miniállam több pontjáról csodálatos a kilátás. Szép időben még a tengert is láthatjuk.

Basilica di San Marino

San Marino legnagyobb templomát 1826-1838 között, neoklasszikus stílusban építették. Helyén már a 4. században is templom állt, ami azonban a 19. század elejére olyan rossz állapotba került, hogy le kellett bontani. Itt őrzik az állam névadójának ereklyéit. Ingyenes a belépés.

San Marino bazilika

Chiesa dei San Pietro

A bazilika melletti Szent Ferenc-templom, 14. századból származik.

Museo di Stato

Az 1899-ben nyílt állami múzeumában a miniállam történelmét ismerhetjük meg. Az újkőkorszak és a kora középkor közötti időszakot felölelő régészeti leleteket, festményeket, szobarakat, régi san marinói pénzérméket tekinthetünk meg benne.

Borgo Maggiore városrész és múzeumok

Borgo Maggiore városrészben Fegyver-, Bélyeg- és a Garibaldi Múzeumot találunk. Ide a Palazzo Pubblico közeléből függővasúttal is eljuthatunk.


A fővároson kívül a többi településen is van egy-egy középkori templom vagy erődítmény.

Érdekességek San Marinóról

San Marino lakó, dacolva a történelem viharaival, büszkén őtzik hagyományaikat, ami az öltözetükben is megmutatkozik.

Az április 1-én vagy október 1-én a hegytetőn álló miniállamba érkezőknek különleges élménybe lehet része. Félévente választják ugyanis a végrehajtó hatalom két vezetőjét, a Capitano Reggentét. A díszes hivatalátadási ceremónián napjainkban is középkori viseletben vonulnak fel az állampolgárok.

San Marino

San Marino megközelítése

San Marinóba Szlovénián át Trieszt, vagy Ausztrián keresztül Udine érintésével juthatunk el.

Az Olaszországban nyaralók a miniállamot legkönnyebben a híres üdülővárosból, a 20 kilométerre fekvő Riminiből közelíthetjük meg autópályán. A fővárosban több parkolót is találunk, ahol parkolási díj ellenében tehetjük le az autót. Nem is lenne rá szükség, hisz a kis távolságok miatt mindent gyalogosan megközelíthetünk.

A városállamban több nagy, fizetős parkolót is találunk, ezek gyakran telítettek, így nem ritka, hogy csak harmadik-negyedik parkolóban sikerül helyet találni.

Aki nem szeretne felautózni a hegyre, az Borgo Maggioré fizetett parkolóban hagyhatja az autót és libegővel mehet tovább. A libegő méltányos áron, 2 perc alatt visz fel a miniállamba.

Riminiből tömegközlekedéssel, autóbusszal is eljuthatunk a városállamba.

San Marino nevezetességeit kisvonattal is bejárhatjuk.

Tipp: Érdemes városkártyát vásárolni, ami a látogatható tornyokba, a múzeumokba és Palazzo Pubblico-ba is ingyenes belépést biztosít.

További olvasnivalók San Marinóról

 • San Marino UNESCO világörökségi helyszínei
  A San Marino UNESCO világörökségi helyszínei cím egy kicsit túlzás, ugyanis jelenleg csupán egy világörökségi helyszíne van az Olaszország által körbe ölelt törpeállamnak. Nem is csoda, hogy nincs több. Európa harmadik legkisebb országának területe alig több...
 • San Marino, a legkisebb és legrégebbi köztársaság látnivalói
  San Marino Köztársaság vagy röviden csak San Marino a világ legkisebb országainak egyike. Az európai törpeállam a legrégebbi, ma is működő köztársaság: már 301 szeptember 3 óta köztársaság. Az Olaszország által teljesen körülölelt miniállam különösen a...
 • Európa törpeállamai és látnivalóik
  A világ öt legkisebb területű országa közül három Európában található, sőt azt is mondhatom, hogy az öreg kontinensen található a világ legkisebb és a második legkisebb miniállama is. Európa törpeállamai (Vatikán, Monaco, San Marino, Liechtenstein, Málta...
 • San Marino országleírás – hasznos tanácsok utazóknak
  San Marino Köztársaság vagy röviden csak San Marino a világ legkisebb országainak egyike. Az európai törpeállam a legrégebbi, ma is működő köztársaság: már 301 szeptember 3 óta köztársaság. Az Olaszország által teljesen körülölelt miniállam különösen a csodálatos fekvése és...

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük