San Marino, a legkisebb és legrégebbi köztársaság látnivalói

San Marino Köztársaság vagy röviden csak San Marino a világ legkisebb országainak egyike. Az európai törpeállam a legrégebbi, ma is működő köztársaság: már 301 szeptember 3 óta köztársaság. Az Olaszország által teljesen körülölelt miniállam különösen a csodálatos fekvése és középkori épületei, hangulata miatt kedvelt a turisták körében. San Marino látnivalói, nevezetességei közül a három torony a leghíresebb és legtöbbet fényképezett, ezt láthatjuk az ország zászlajában is. Az országgal azonos nevet viselő fővárosának óvárosa 2008 óta az UNESCO világörökség része.

San Marino, a legkisebb és legrégebbi köztársaság, Guaita torony

San Marino, a legkisebb és legrégebbi köztársaság

A San Marino Köztársaság (olaszul Serenissima Repubblica di San Marino) a világ legrégebben fennálló köztársasága. A Vatikánhoz hasonlóan egy enklávé, vagyis az egész állam egy másik ország – mindkét esetben Olaszország – területén belül van.

61 km2-es területével Európa 3. legkisebb állama, a Vatikánnál 139-szer, Monacónál 31-szer nagyobb. Európa legnagyobb miniállama, Andorra pedig nyolcszor nagyobb területen helyezkedik el. San Marino lakóinak száma csupán 32 ezer. Területe kilenc körzetre (castelli) oszlik, amelyek egyúttal városok is.

A Monte Titano 749 méter magas csúcsán fekvő, 7 km2-es területű fővárosát szintén San Marinonak hívják. A városfallal körülvett középkori óvárosban több száz éves épületek, templomok állnak.

Parlamentáris köztársaság, 1244-ben alkotott köztársasági alkotmánya az egyik legrégebbi az egész világon.

Hivatalosan nem tagja az Európai Uniónak, megegyezés alapján használhatja az eurót saját pénznemeként, és joga van saját euróérméket kibocsátani.  

A GDP több mint 50%-a a turizmusból származik, éves szinten több mint 3 millió turista látogatja.

San Marino rövid történelme

A monda szerint San Marino-t 301 szeptember 3-án egy remete kőfaragó, Szent Marinus (olaszosan Marino) alapította, őt tartják a köztársaság megalapítójának. A Dalmáciából érkezett Marinus kolostort alapított a Titán-hegyen, hogy a Diocletianus római császár által üldözött keresztényeket befogadhassa.

Írásos dokumentum azonban csak 885-ben említi a kolostort és a körülötte kialakult települést, amelyet alapítójáról San Marinónak neveztek el.

Az évszázadok során mindig meg tudták tartani függetlenségüket. Csak 1739-ben sikerült bevennie a pápa nevében, de XII. Kelemen pápa 1740-ben ismét függetlennek nyilvánította. Napoléon 1797-ben felajánlotta az országnak területe bővítését, de a függetlenségük megóvása érdekében a lakossága ezt visszautasította. San Marino függetlenségét az 1815-ös bécsi kongresszus is megerősítette.

San Marino látnivalói

A miniállam látnivalói az azonos nevű fővárosban koncentrálódnak. A főváros a Monte Titanóval (Titano-hegy) 2008 óta az UNESCO világörökség része.

Monte Titano (Titano-hegy)

A Monte Titano az Apenninek hegye és San Marino legmagasabb csúcsa. 739 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, a fővárostól keletre található. 2008-ban az UNESCO világörökség részeként vették fel „San Marino Történelmi Központ és a Titano-hegy” együttes címmel.

A Monte Titano és a tetején álló három erőd több kilométerről látható. Három tornya közül kettő láogatható.

A Monte Titano tetejéről festői kilátás nyílik San Marino egész nemzetére és távolabbra is. A hegyen számos patak csörgedezik, köztük a San Marino folyó , amely nyugati lejtőjén egy széles völgyön keresztül folyik le, és a Marecchia folyóba, a Marecchia Torellon keresztül, valamint a 23 km-re lévő Adriai-tengerbe ömlik.

A Titano-hegymek három csúcsa van, mindegyiken egy ősi torony emelkedik, név szerint: Guaita, Cesta és Montale. Ez a három torony jelenik meg az ország címerének közepén.

Piazza della Libertà

A kis főtér a kiinduló pont, innen minden látványosság elérhető rövidebb-hosszabb gyaloglással. Itt áll a Palazzo Pubblico és az államalapító neoklasszikus szobra.

Palazzo Pubblico (Kormányzói Palota)

A Palazzo Pubblico, a városháza és a parlament épülete 1884-1894 között épült. Június eleje és szeptember vége között, 9:30-13.30 és 14:30-18:30 között a Palazzao Pubblico előtt fél óránként őrségváltás tekinthető meg. A palota díszes termeit belépő díj ellenében meg is tekinthetjük.

San Marino - Palazzo Pubblico

Guaita torony

A Guaita torony a 11. században épült, számos átépítés utáni mai formáját a 15. században nyerte el. Rövid ideig börtönként is funkcionált. A főtérről indulva ezt érjük el elsőként. Belépő díj ellenében látogatható.

Cesta torony

A 13. századi Cesta torony egy római erőd romjaira épült. Fegyvermúzeumában több mint 1550 kiállítási tárgy tekinthető meg a középkortól a 19. század elejéig. Belépő díj ellenében látogatható.

Montale torony

Basilica di San Marino

San Marino legnagyobb templomát 1826-1838 között, neoklasszikus stílusban építették. Helyén már a 4. században is templom állt, ami azonban a 19. század elejére olyan rossz állapotba került, hogy le kellett bontani. Itt őrzik az állam névadójának ereklyéit. Ingyenes a belépés.

San Marino bazilika

Chiesa dei San Pietro

A bazilika melletti Szent Ferenc-templom, 14. századból származik.

Museo di Stato

Az 1899-ben nyílt állami múzeumában a miniállam történelmét ismerhetjük meg. Az újkőkorszak és a kora középkor közötti időszakot felölelő régészeti leleteket, festményeket, szobarakat, régi san marinói pénzérméket tekinthetünk meg benne.

Borgo Maggiore városrész és múzeumok

Borgo Maggiore városrészben Fegyver-, Bélyeg- és a Garibaldi Múzeumot találunk.


A fővároson kívül a többi településen is van egy-egy középkori templom vagy erődítmény.

Tipp: Érdemes városkártyát vásárolni, ami a látogatható tornyokba, a múzeumokba és Palazzo Pubblico-ba is ingyenes belépést biztosít.

Minden év április 1.-én és október 1.-én államfő választáshoz kapcsolódó beiktatási ünnepséget tartanak, amikor a helyiek középkori ruhákban öltözve ünneplik meg a jeles eseményt.

San Marino megközelítése

A miniállamot legkönnyebben a híres üdülővárosból, a 20 kilométerre fekvő Riminiből közelíthetjük meg autópályán. A fővárosban több parkolót is találunk, ahol parkolási díj ellenében tehetjük le az autót. Nem is lenne rá szükség, hisz a kis távolségok miatt mindent gyalogosan megközelíthetünk.

Aki nem szeretne felautózni a hegyre, az Borgo Maggioré fizetett parkolóban hagyhatja az autót és libegővel mehet tovább. A libegő méltányos áron, 2 perc alatt visz fel a miniállamba.

Riminiből tömegközlekedéssel, autóbusszal is eljuthatunk a városállamba.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük