San Marino, a legkisebb és legrégebbi köztársaság

San Marino a világ legkisebb országainak egyike, valamint a legrégebbi, ma is működő köztársasága: már 301 szeptember 3 óta köztársaság. Az Olaszország által teljesen körülölelt miniállam különösen a csodálatos fekvése és középkori épületei, hangulata miatt kedvelt a turisták körében. Látnivalói közül a Guaita torony a leghíresebb és legtöbbet fényképezett, ezt láthatjuk az ország zászlajában is. Fővárosának óvárosa 2008 óta az UNESCO világörökség része.

San Marino, a legkisebb és legrégebbi köztársaság, Guaita torony

San Marino, a legkisebb és legrégebbi köztársaság

San Marino, teljes nevén a San Marino Köztársaság (olaszul Serenissima Repubblica di San Marino) a világ legrégebben fennálló köztársasága. A Vatikánhoz hasonlóan egy enklávé, vagyis az egész állam egy másik ország – mindkét esetben Olaszország -területén belül van.

61 km2-es területével Európa 3. legkisebb állama, a Vatikánnál 139-szer, Monacónál 31-szer nagyobb. Csupán 32 ezren lakják, kilenc körzetre (castelli) oszlik, amelyek egyúttal városok is.

A Monte Titano 749 méter magas csúcsán fekvő, 7 km2-es területű fővárosát szintén San Marinonak hívják. A városfallal körülvett középkori óvárosban több száz éves épületek, templomok állnak.

Parlamentáris köztársaság, 1244-ben alkotott köztársasági alkotmánya az egyik legrégebbi az egész világon.

Hivatalosan nem tagja az Európai Uniónak, megegyezés alapján használhatja az eurót saját pénznemeként, és joga van saját euróérméket kibocsátani.  

A GDP több mint 50%-a a turizmusból származik, éves szinten több mint 3 millió turista látogatja.

San Marino történelme

A monda szerint az országot 301 szeptember 3-án egy remete kőfaragó, Szent Marinus (olaszosan Marino) alapította, őt tartják a köztársaság megalapítójának. A Dalmáciából érkezett Marinus kolostort alapított a Titán-hegyen, hogy a Diocletianus római császár által üldözött keresztényeket befogadhassa.

Írásos dokumentum azonban csak 885-ben említi a kolostort és a körülötte kialakult települést, amelyet alapítójáról San Marinónak neveztek el.

Az évszázadok során mindig meg tudták tartani függetlenségüket. Csak 1739-ben sikerült bevennie a pápa nevében, de XII. Kelemen pápa 1740-ben ismét függetlennek nyilvánította. Napoléon 1797-ben felajánlotta az országnak területe bővítését, de a függetlenségük megóvása érdekében a lakossága ezt visszautasította. San Marino függetlenségét az 1815-ös bécsi kongresszus is megerősítette.

San Marino látnivalói

A miniállam látnivalói a fővárosban koncentrálódnak. A főváros a Monte Titanóval 2008 óta az UNESCO világörökség része. Három tornya közül kettő látogatható.

Piazza della Libertà

A kis főtér a kiinduló pont, innen minden látványosság elérhető rövidebb-hosszabb gyaloglással. Itt áll a Palazzo Pubblico és az államalapító neoklasszikus szobra.

Palazzo Pubblico

A Palazzo Pubblico, a városháza és a parlament épülete 1884-1894 között épült. Június eleje és szeptember vége között, 9:30-13.30 és 14:30-18:30 között a Palazzao Pubblico előtt fél óránként őrségváltás tekinthető meg. Belépő díjjal megnézhető berülről is.

San Marino - Palazzo Pubblico

Guaita torony

A Guaita torony a 11. században épült, számos átépítés utáni mai formáját a 15. században nyerte el. Rövid ideig börtönként is funkcionált. A főtérről inulva ezt érjük el elsőként.

Cesta torony

A 13. századi Cesta torony egy római erőd romjaira épült. Fegyvermúzeumában több mint 1550 kiállítási tárgy tekinthető meg a középkortól a 19. század elejéig.

Basilica di San Marino

San Marino legnagyobb templomát 1826-1838 között, neoklasszikus stílusban építették. Helyén már a 4. században is templom állt, ami azonban a 19. század elejére olyan rossz állapotba került, hogy le kellett bontani. Itt őrzik San Marino ereklyéit. Ingyenes a belépés.

San Marino bazilika

Chiesa dei San Pietro

A bazilika melletti Szent Ferenc-templom, 14. századból származik.

Museo di Stato

Az 1899-ben nyílt állami múzeumában a miniállam történelmét ismerhetjük meg. Az újkőkorszak és a kora középkor közötti időszakot felölelő régészeti leleteket, festményeket, szobarakat, régi san marinói pénzérméket tekinthetünk meg benne.

Borgo Maggiore városrész

Borgo Maggiore városrészben fegyver-, bélyeg- és a Garibaldi Múzeumot találunk.


A fővároson kívül a többi településen is van egy-egy középkori templom vagy erődítmény.

Tipp: Érdemes városkártyát vásárolni, ami a tornyokba, a múzeumokba és Palazzo Pubblico-ba is ingyenes belépést biztosít.

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 2
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük