Sajóbábony látnivalói – a festői elhelyezkedésű fiatal város

Aki azért látogatna el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóbábonyba, hogy megcsodálja a város nevében is megtalálható Sajó folyót, az ne tegye. A Sajó itt nem folyik keresztül, azt nem érdemes keresni. Van viszont Bábony patakja, csodálatos fekvése, régi és új városrésze és barátságos, lelkes lakossága. Ismerd meg Sajóbábony látnivalóit!

Sajóbábony látnivalói

Sajóbábony egyike volt azoknak a településknek, amelyek beneveztek a blogon meghirdetett Magyarország legszebb adventi dekorációja 2019 versenye. Elsők között érkezett tőlük a nevezés és az elsők között voltak, akik jelezték, hogy élnének az általam felkínált lehetőséggel örülnének, ha megjelenne egy írás róluk is a blogon. 

Az adventi dekorációs verseny eredményének kihirdetése után az alábbi üzenet érkezett Jelcs Sándortól, aki a nevezést is benyújtotta.

„Köszönjük szépen a lehetőséget, hogy bemutathattuk Sajóbábony egyik ékességét az ön által kezelt felületen. Ugyan nem értünk el dobogós helyezést, de nem ez a lényeg, hanem, hogy ezáltal is többen megismerhették településünket.

Településünk hivatalos honlapja: www.sajobabony.hu
A TIP-TV online felülete: www.tiptv.lapunk.hu (itt vannak bőven videók és fotók)

Áldott Karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag, boldog új évet kívánok Sajóbábony lakossága nevében (is) !
Tisztelettel: Jelcs Sándor önkormányzati képviselő”

Boldogan teszek eleget ígértemnek és mutatom be Sajóbábony nevezetességeit. Azt azért bevallom, hogy még sosem jártam Sajóbábonyban és kapott anyagok felhasználásával születik meg ez a bejegyzés.

Sajóbábony, a nagy múltú, fiatal város

Sajóbábony Miskolctól 13 kilométerre északra, a Bükk-vidéken, a Tardonai-dombság és a Sajó-medencének a találkozásánál fekszik. A település 2009. július 1-jén városi rangot kapott, de a régi település részt a mai napig ófalu névvel illetve különböztetik meg az újonnan épült lakótelepi résztől. A „faluban” található az önkormányzat, posta, stb mellett a két templom is. 

Sajóbábony Ófalu a Bábony patak völgyében rejtőzködik, a 26-os főútról közelítve csupán a két templom tornya árulkodik arról, hogy itt település búvik meg. Az új rész, a lakótelep a Sajó-medence sík területén ad otthont a főleg helyben és Miskolcon dolgozó családoknak.

A csendes kis város lakóinak száma nem éri el a 3.000-t, de ennek ellenére nagyon jó adottságokkal rendelkezik. Gyakorlatilag egy „zsáktelepülés”, ami csupán 1,5 km-re esik a megyeszékhelyre vezető négysávos főúttól és az M3-as autópályához Miskolcot elkerülve vezető összekötőúthoz. 

A városi rang elnyerésében és a folyamatos fejlődésben fontos szerepet játszik a település szélén elhelyezkedő Vegyipari Park. Magyarország északkeleti régiójának egyik legnagyobb ipari parkja 2015-ben elnyerte a Tudományos és Technológiai Ipari Park címet. Az itt található gyárak pl. Teva Gyógyszergyár Zrt. vagy az Eurofoam Hungary Poliuretán Gyártó Kft élen járnak a környezet iránti felelősségvállalásban.

Sajóbábony látnivalói

A település határában, a Méhésztetőn 100-120 ezer éves, középső őskőkori leletekre bukkantak a régészek, amelyek Bábonyi kultúraként ismertek a tudományos világban. A város első írásos emléke az Árpád-korból származik. Egy 1325-ös oklevél Babun néven említi.

A középkorban a királynék birtokolta diósgyőri vár uradalmához tartozott. Később többször elzálogosították. Tulajdonosa volt a Nyáry, Drugeth, Jászy és a Rákóczi-család is. A 18. században mikor a diósgyőri uradalom újra a koronához került, Bábony ismét a kincstáré lett. A török hódoltság időszakában tért át a lakosok nagy része a református hitre. Bár iskolájuk 1600-tól működött, templom építésére csak II. József türelmi rendelete idején kerülhetett sor. Lakói a 20. század elejéig jellemzően a mezőgazdaságból éltek.

1940-es évek végén, a nagy hadiipari-fejlesztések idején kezdték el építeni az Észak-Magyarországi Vegyiművek (ÉMV) elődjét. A völgyek szabdalta, sűrű erdővel borított dombos vidék jó rejtek helyül szolgált a hadiipari gyárnak, ami 1951-ben kezdte meg működését. Az iparfejlesztés következtében az 1970-es években indul meg a robbanásszerű fejlődés. Az újonnan érkező munkásoknak és mérnököknek városias jellegű lakótelepet építettek, amely így kulturálisan is, területében is élesen elkülönült a régi bábonyiak lakóhelyétől, a falutól.

Református templom

A reformáció hőskorának időszakában, a 16. században alakult a Református Egyházközség. 1598-ban határozták el a templomépítést, ami végül csak 1761-ben kezdődött el. Befejezésének éve 1765. 1784-ben cinteremmel (a templom körüli temetőkert, sírbolt) bővítették. 1807-ben emelték hozzá a 28 m magas tornyot. Orgonáját 1912-ben Hardonyi József építette. 1923-ban két harangot, egy 100 kg és egy 190 kg súlyút helyeztek a toronyba.

Sajóbábony látnivalói - református templom

Szentháromság templom

A római katolikus Szentháromság templom egy kis domb tetején magasodik, a Református templom szomszédságában. A katolikus templom megsüllyedt alapjait 2014. őszén megerősítették.

Sajóbábony látnivalói - katolikus templom

Tájház

A tájházat egy 1888-ban épült paraszt házban alakították ki 2014-ben. A paraszti életmódnak megfelelően berendezett házban jól elkülönülnek az egyes funkciók:  első ház (tiszta szoba), pitvar (paraszti konyha), hátsó ház, istálló, csűr és nyári konyha.

Pincesorok

Több pincesor is található a városban: Bebéki pincesor, Kőporosi pincesor, Muszkás pincesor.

Szabadidő

A szabadidő tartalmas eltöltéséről a Déryné Szabadidőközpont, a városi könyvtár és a Borostyán Mihály Sportközpont gondoskodik. Nagy hagyományú rendezvények: Pálinka és
Pogácsasütő Verseny, Borverseny, Majális, Városnap, adventi ünnepségsorozat.

2020. február 15-én már XVI. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Pálinka és Pogácsasütő Versenyt a Déryné Szabadidőközpont és Városi Könyvtárban. További információk Sajóbábony hivatalos oldalán.

Az önkormányzat előszeretettel támogatja a civil közösségeket a városszépítő, egészségmegőrző, hagyomáynőrző tevékenységeikben, hogy közösen tegyék szebbé környezetünket, virágosabb, vidámabb legyen Sajóbábony.

Végezetül egy jó hír azoknak a fiataloknak, akik kedvet kaptak arra, hogy a nyűzsgő közösségi életű, de ugyanakkor csendes kisvárosba költözzenek. Mindenki, aki 40 évnél fiatalabb, és Sajóbábonyban kíván letelepedni, 800 ezer forint támogatást kap a várostól. Ebből 400 ezer forint vissza nem térítendő támogatás, 400 ezer pedig 10 évre szóló kamatmentes kölcsön (ez nem éri el a havi 3500 forintos részletet). Felső jövedelemhatár nincs.

Ha az eddigiek nem győztek meg, hogy Sajóbábonyt látni kell, akkor ajánlok még pár videót.

Sajóbábony madártávlatból – 2017 Tavasz

Sajóbábonyi tél madártávlatból:

Bevallom, hogy nekem ez a kedvencem. Nemcsak a hangulata, hanem a benne elhangzó csodálatos vers miatt is.

Téli kocsikázás Sajóbábonyban

Nagyon köszönöm Jelcs Sándornak az adventi verseny nevezést és rendelkezésre bocsátott anyagokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Juhász István szerint:

    Megjegyzem, hogy a lakótelep nem 1970-ben épült, hisz mi már 1955-ben oda költöztünk!A 70-es években tovább bővült ujabb bérházakkal és családiházas negyedekkel. Így talán helyes az állítás!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük