Rum vádi (Wadi Rum) sivatag, a Hold völgye Jordániában

Rum vádi (arabul: وادي رم, angolul: Wadi Rum), Hold völgye Jordánia délnyugati részének csodálatos természetvédelmi területe, egyik legkedveltebb úti célja. A 74 ezer hektáros, szurdokokkal, sziklákkal, természetes rámpákkal, barlangokkal tagolt sivatagi terület 2011 óta az UNESCO természeti és kulturális világörökség része. A területen ősi sziklarajzok, ókori sziklafeliratok és egy nabateus templom romjai maradtak hátra.

Rum vádi

Rum vádi (Wadi Rum) sivatag, a Hold völgye Jordániában

Az i.e. 6. században a nabateusok alapított Petra romvárosa mellett Rum vádi ez egyik leglátogatottabb helyszín Jordániában. A 74 ezer hektáros terület Jordánia déli részén az ország egyetlen tengerparti városától, Akabától keletre és Maántól délnyugatra, közel Szaúd-Arábia határához fekszik.

Wadi Rum, más néven a Hold Völgye (arabul : وادي القمر Wādī al-Qamar) területe már 12 ezer éve lakott volt, ahogy ezt a helyszínen feltárt régészeti leletek, köztük 25 ezer sziklarajz és felirat bizonyítják. A ma sivatagos terület i. e. 3000-ig csapadékosabb volt, ekkor földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak az itt élő népcsoportok.

A sivatag hossza kb. 100 km, szélessége kb. 60 km, 800 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. Központja a Wadi Rum fő völgye. Legmagasabb hegycsúcsa, a Dzsebel Um Adámi kb. 1832 méter, amelynek tetejéről tiszta időben látni lehet a Vörös-tengert és a szaúdi határt. A hegységek homokkőből és gránitból állnak.

Wadi Rum

A Rum vádiban található Khaz’ali-kanyon a barlang falaiba vésett ember és antilop ábrázolásokról híres. A sziklarajzokat kövekre és sziklák lapos oldalára vésték, a legkorábbiak a neolitikum, a legkésőbbiek a nabateus uralom idejéből származnak.

Rum vádi sziklarajzai

Élmények és kalandok Rum vádiban

Rum vádi sziklákkal gazdagított sivatagi tája a filmeseket is többször megérintette. Itt forgatták többek közt az Arábiai Lawrence, A vörös bolygó, A sivatag rabjai filmek egyes jeleneteit.

2022 őszén a TV2-n vetített Ázsia expressz versenyzői Wadi Rumban teljesítették az első feladatot és innen indultak a hetekig tartó megpróbáltatásokra.

A sivatagban igazán sok kaland és kikapcsolódási lehetőség várja a turistákat: túrák, tevegelés, kempingezés a csillagok alatt, arab lovaglás, sziklamászás. A sivatagban beduin stílusú táborokban vagy akár szállodákban éjszakázhatunk.

Mi naplemente nézésen vettünk részt, ahova platós autókon szállítottak bennünket. Hiába volt napközben forróság, estére nagyon lehűlt a sivatag, elkelt a kabát.

Ezután pedig egy beduin sátorban vacsoráztunk, ahol a főfogás a homokban sült hús volt. Az őslakos beduinok pedig zenével, tánccal tették feledhetetlenné az estét.

Bár számomra legalább annyira feledhetetlen a sötét sivagban látott csillagos égbolt. Leírhatatlan az látvány, ahogy a fényszennyeződéstől mentes területen a csillagok ragyogtak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük