Rozafa vára az albániai Shkodrában

Rozafa vára az albán-montenegrói határ melletti egyetemi, gazdasági és kulturális központ, Shkodra városa fölé magasodik. Az albán vár építése három fivér nevéhez kötődik, a történet hasonló a mi Kőműves Kelemen legendánkhoz.

Rozafa vára

Rozafa vára és az albán Kőműves Kelemen legenda

Jó döntés az albániai utazást Montenegró felől megközelítve kezdeni, ahol rögtön az albán kultúrtörténet egy ékességébe botlunk. A Shkodra fölé magasodó domboldalon álló hatalmas Rozafa várát a 14. században kezdték építeni. Az eredeti épületekből csak romok maradtak, de így is lenyűgöző, megkapó a látvány és a kilátás a városra.

 Rozafa vára
Rozafa vára

A vár építéséhez a mi Köműves Kelemenünk balladájával rokon legenda fűződik. A vár építését 3 fivér végezte. Kemény munkájuknak nem igen volt látszatja. Amit egyik nap felépítettek, a másik napra ledőlt. A testvérek végül azt találták ki, hogy egyikük feleségének testét beépítik a várba, hogy az asszony csontjai megtartsák azt. Másnap a legfiatalabb fiú asszonya, Rozafa vitte először az ebédet urának.

Rozafának szoptatós kis gyermeke volt, így azt kérte, a testvéretektől, hogy úgy falazzák be, hogy gyermekéről továbbra is gondoskodhasson. Kívánsága az volt, hogy kisfiát a szemével látni, a kezével tartani, a mellével táplálni szeretné. A várfalán egy dombormű emlékeztet a legendára. Szomorú történet a hitről, az akarásról, a feláldozásról, az anyai szeretetről. Igaz vagy sem, ki tudja. Mindenesetre elgondolkodtató történet.

Rozafa vára

Rozafa vára
Rozafa vára
Rozafa vára
Rozafa vára

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 + három =