Rozafa vára az albániai Shkodrában

Rozafa vára az albán-montenegrói határ melletti egyetemi, gazdasági és kulturális központ, Shkodra városa fölé magasodik. Az albán vár építése három fivér nevéhez kötődik, a történet hasonló a mi Kőműves Kelemen legendánkhoz.

Rozafa vára

Rozafa vára és az albán Kőműves Kelemen legenda

Jó döntés az albániai utazást Montenegró felől megközelítve kezdeni, ahol rögtön az albán kultúrtörténet egy ékességébe botlunk. A Shkodra fölé magasodó domboldalon álló hatalmas Rozafa várát a 14. században kezdték építeni. Az eredeti épületekből csak romok maradtak, de így is lenyűgöző, megkapó a látvány és a kilátás a városra.

 Rozafa vára
Rozafa vára

A vár építéséhez a mi Köműves Kelemenünk balladájával rokon legenda fűződik. A vár építését 3 fivér végezte. Kemény munkájuknak nem igen volt látszatja. Amit egyik nap felépítettek, a másik napra ledőlt. A testvérek végül azt találták ki, hogy egyikük feleségének testét beépítik a várba, hogy az asszony csontjai megtartsák azt. Másnap a legfiatalabb fiú asszonya, Rozafa vitte először az ebédet urának.

Rozafának szoptatós kis gyermeke volt, így azt kérte, a testvéretektől, hogy úgy falazzák be, hogy gyermekéről továbbra is gondoskodhasson. Kívánsága az volt, hogy kisfiát a szemével látni, a kezével tartani, a mellével táplálni szeretné. A várfalán egy dombormű emlékeztet a legendára. Szomorú történet a hitről, az akarásról, a feláldozásról, az anyai szeretetről. Igaz vagy sem, ki tudja. Mindenesetre elgondolkodtató történet.

Rozafa vára

Rozafa vára
Rozafa vára
Rozafa vára
Rozafa vára
Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük