Román parlament, a világ második legnagyobb épülete

A román parlament a Ceauşescu kor legnagyobb alkotása. Románia fővárosában, Bukarestben található 340.000 m² alapterületű épület a Pentagon után a világ második legnagyobb alapterületű építménye.  És még be sem fejezték! Bár erre már valószínűleg sosem kerül sor.

román parlament

Pár éve volt szerencsém nekem is bejutni ebbe a monstrumba. Román Parlament (Palatul Parlamentului) a Pentagon méreteivel vetekszik, a világ második legnagyobb épülete. Azután talán nem meglepő, hogy a bukaresti parlament a világ legnagyobb parlamentje. 

A 340.000 m² alapterületű parlamentben ülésezik a Szenátus, a Képviselőház és az Alkotmánybíróság is és itt székel a román titkosszolgálat is.

Már az oda vezető út is grandiózus és hivalkodóan díszített.

román parlament

román parlament

román parlament

Román parlament építése

Bukarest monumentális komplexumának építése Románia diktátorának, Ceauşescunak a nevéhez kötődik. 1984-ben kezdtek hozzá, de befejezni már nem tudták. Ceauşescu a Köztársaság Házának, az emberek a Nép Házának hívták, valójában Ceauşescu magának építtette. A gigantikus épület Bukarest történelmi városrészében helyezkedik el, az építkezés során 19 ortodox templomot, 6 zsinagógát és 3 protestáns templomot romboltak le.

román parlament

román parlament

Különleges biztonsági megoldások minden részlete nem ismert, de a rengeteg folyosó és titkos átjáró is a nem kívánt támadások elleni védelmet szolgálja.

román parlament

román parlament

román parlament

román parlament

román parlament

román parlament

A Parlamentben 1100 szoba, 2 földalatti garázs és 12 emelet van, a falai helyenként az 1,4 méteres vastagságot is elérik. Építésén 20 000 munkás dolgozott.

román parlament

román parlament

román parlament

román parlament

román parlament

román parlament

A hivatalokon kívül a román kommunista múltról szóló tárlat és Románia Kortárs Képzőművészeti Múzeuma is az épületben kapott helyet.

A magyar frakcióban dolgozó képviselők meghívására és kalauzolásukkal fedezhettem fel a hatalmas épület egy részét, amihez elektronikus belépőkártyát kaptam.

román parlament

Az épület csoportosan látogatható, a belső tér egy részét is bemutatják.

2016-ban a magyar Limelight fényfestészeti alkotócsoport performansza nyerte a román fővárosban tartott iMapp Bucharest virtuális épületfestési fesztivál fődíját. Hat ország háromdimenziós produkciói közül választották a legjobbnak a magyarokét. A román parlament épületére vetített 23 ezer négyzetméteres, 4 és fél perces Interconnection kliphez a zenét is Limelight szerezte.

Nézd meg a román parlement épületére vetített díjnyertes magyar fényfestést!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!

Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük