Robot adta át az első 3-D nyomtatású hidat Amszterdamban

A jövő elkezdődött, ehhez már semmi kétség nem fér. Pár éve még nem is sejtettük, hogy tárgyak is  nyomtathatók majd 3-D technológiával. 2021 júliusában pedig már elkészült és használható a 3-D nyomtatású híd Amszterdamban. Az új acélhidat robot adta át a gyalogosok és kerékpárosok részére és legnagyobb örömére.

3-D nyomtatással készült híd Amszterdamban

3-D nyomtatású híd Amszterdamban

A holland főváros, Amszterdam vöröslámpás negyedében húzódó Oudezijds Achterburgwal-csatornán épült híd a gyalogos és kerékpáros közlekedést teszi könnyebbé.

A híd négy évi előkészítés után a MX3D holland cég vezetésével készült 4500 kilogramm rozsdamentes acélból. A 12 méter hosszú átkelőt négy ipari robot hat hónap alatt, robotkarok és hegesztőpisztolyok segítségével rétegenként állította össze 3-d nyomtatással. Az átadása is igen különleges volt, egy robot nyitotta meg a forgalom előtt.

A világ első 3-d nyomtatású hídja egyben egy „élő laboratórium” is lesz. A hídba telepített több tucat szenzorral a londoni Imperial College kutatói mérik, megfigyelik és elemzik, miként reagál a gyalogos forgalomra. Az összegyűjtött adatok lehetővé teszik, hogy nyomon kövessék miként változik a szerkezet és a tapasztalatot szerezzenek a további fejlesztésekhez.

„Korábban még nem alkottak háromdimenziós nyomtatású fémszerkezetet, amely elég nagy és elég erős ahhoz, hogy gyalogosforgalmat bonyolítson. Teszteltük és szimuláltuk a szerkezetet és összetevőit végig a nyomtatási folyamat alatt és befejezésekor is, és fantasztikus látni, hogy végre megnyílt a gyalogosok előtt” – mondta Leroy Gardner professzor.

A világ első háromdimenziós nyomtatású hídja – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük