Rilai kolostor, a bolgár ortodoxok legszentebb helye

A Rilai kolostor Bulgária egyik legismertebb nevezetessége. Rila-hegység kanyargós, festői hegyi útjain juthatunk el a bolgár ortodox egyház legnépszerűbb és legszentebbnek tartott kegyhelyéhez. A 10. században alapított kolostorban ma többségében 19. századi épületeket látunk, de az évszázados tisztelet sugárzik a falakból. 

Rilai kolostor

Rilai kolostor

A 10. században, Rilai Szent János követői által alapított kolostor (bolgárul Рилски Манастир, Rilszki Manasztir) – ahol az alapító sírhelye is található -, 1983 óta az UNESCO világörökség része.

A hagyomány szerint Bulgária védőszentje, Szent János (kb. 876-946) Szófia (akkori nevén Szredec) környékén született. 25 éves koráig pásztor volt, majd kolostorba, végül remeteségbe vonult a rilai hegyekbe. Csodás ördögűzések és gyógyulások kapcsolódtak nevéhez, ezért a környékbeliek körében nagy tiszteletnek örvendett.

Rilai kolostor

Rilai kolostor

Rilai kolostor

Rilai kolostor

Rilai kolostor

Rilai kolostor

Rilai kolostor

Az eredeti épület a 19. században a tűz martalékává vált, az épületegyüttest 1834 és 1862 között újjáépítették. A korábbi időszakból mindössze az 1355-ben stegan Hrelju herceg által építtetett Hrelju torony maradt fenn a korábbi időszakból.

A 19. századi épületek szabálytalan négyszögalakban helyezkednek el, ahova freskókkal díszített bejáraton keresztül jutunk be. A 8800 m2-es komplexum középpontban az 1833-ban épült Miasszonyunk Mennybemenetele-templom áll. Az azt körülvevő épületekben négy kápolna, egy refektórium, közel 300 szerzetesi cella, egy könyvtár, valamint vendégszobák találhatók.

A dél-keleti épületrész, ma a kolostori múzeumnak ad otthont, ahol lenyűgöző ikongyűjteményt őriznek a 14-19. századokból.

A követők által alapított kolostor fontos szerepet játszott a középkori Bulgária szellemi és társadalmi életében és ez a mai napig így van.

Rilai kolostor

Rilai kolostor

Rilai kolostor

Rilai kolostor

Rilai kolostor

Rilai kolostor

Rilai kolostor

Rilai kolostor

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 5
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük