Reök-palota Szegeden: a szecesszió gyöngyszeme

Szeged legszebb épületének tartják a szecesszió remekét, a Reök-palotát. Az eredetileg lakóháznak épült épület ma Regionális Összművészeti Központként működik, egész évben színvonalas kiállításoknak és előadásoknak ad helyet. Nézd meg Te is ilyen szép épület a Reök-palota Szegeden!

Reök-palota Szegeden

Reök-palota története

Az elmúlt tizenegy évben lakóházból a művészetek központjává vált épület épp 100 éves volt, amikor Regionális Összművészeti Központként megnyitott. Ugye feltűnt, hogy ezen szavak rövidítése is REÖK lenne, de nem ezért hívják Reök-palotának.

Az épületet egy tehetséges fiatal építész Magyar Ede tervezte, akinek a Reök-palota a legszebb alkotása. Az 1907 novemberére, alig másfél év alatt elkészült ház megrendelője Reök Iván, a Folyammérnöki hivatal vezetője, kultúrmérnök, gazdag földbirtokos, országgyűlési képviselő volt. Reök Iván rokonságban állt Reök Cecíliával, Munkácsy Mihály édesanyjával, Reök Iván a festő géniusz unokaöccse volt.

A kétszintes saroképület a virágmotívumoknak, a hullámos falsíkoknak köszönhetően a szecesszió egyik legszebb képviselője. Fontos díszítő elemek a vízinövények – az építtető vízügyi tevékenységére utalva – , amelyek a Winkler és Társai pesti épületszobrászok munkáját dicséri. A kovácsoltvas munkákat Magyar Ede rajzai alapján egy szegedi díszkovács, Fekete Pál készítette.

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

Az óriási lakásokat a második világháború után feldarabolva társbérletté alakították át. Az épület első felújítására 1960-ban került sor, ekkor sok díszítő elemet eltávolítottak.

Az 1974-es újabb felújításnál elbontották a megmaradt kandallóhoz hasonlító liliomos vaskályhákat. A luxuslakások kellékei és tartozékai, a mennyezetdíszek, az aranyozott ajtók, a liliomos díszítésű színes fürdőszobai mosdókagylók, a gázégésű hengerkályhák eddigre már mind megsemmisültek, vagy elbontották azokat.

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

1980-ban a földszinten bankfiókot alakítottak ki és a külső homlokzatok is felújításra kerültek.

Évekig üresen állt az épület, miközben állapota egyre romlott, míg nem 2004-ben döntés született a műemléki helyreállításról. A ház építésének 100. évfordulójára, 2007 nyarára készült el a Reök-palota teljes rekonstrukciója. A kiállításoknak az emeleti termek adnak helyet, a földszinten a Szegedi Szabadtéri Játékok jegyirodája működik. Bár régebben itt is láttam már érdekes kiállítást.

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

Az összművészeti centrum fennállásának 10. évfordulóját 2017-ben színvonalas Salvador Dali kiállítással ünnepelték. Ekkor meglepődve tapasztaltam, hogy bizony itt-ott már megbomlott a külső vakolat.

Reök-palota Szegeden

Jó tudni, hogy a Szegedi Szabadtéri játékokra szóló jeggyel a Röek-palota állandó és időszaki kiállításai is ingyen látogathatók.

További olvasnivalók hasonló szecessziós épületekről

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük