Reök-palota Szegeden: a szecesszió gyöngyszeme

Szeged legszebb épületének tartják a szecesszió remekét, a Reök-palotát, amely 11 éve színvonalas kiállításoknak és előadásoknak ad helyett. Az utóbbi 20 évben évente legalább egyszer megfordulok Szegeden és szinte mindig megcsodálom az idén 111 éves szecessziós épületet. Nézd meg Te is ilyen szép épület a Reök-palota Szegeden!

Reök-palota Szegeden

Reök-palota története

Az elmúlt tizenegy évben lakóházból a művészetek központjává vált épület épp 100 éves volt, amikor Regionális Összművészeti Központként megnyitott. Ugye feltűnt, hogy ezen szavak rövidítése is REÖK lenne, de nem ezért hívják Reök-palotának.

Az épületet egy tehetséges fiatal építész Magyar Ede tervezte, akinek a Reök-palota a legszebb alkotása. Az 1907 novemberére, alig másfél év alatt elkészült ház megrendelője Reök Iván, a Folyammérnöki hivatal vezetője, kultúrmérnök, gazdag földbirtokos, országgyűlési képviselő volt. Reök Iván rokonságban állt Reök Cecíliával, Munkácsy Mihály édesanyjával, Reök Iván a festő géniusz unokaöccse volt.

A kétszintes saroképület a virágmotívumoknak, a hullámos falsíkoknak köszönhetően a szecesszió egyik legszebb képviselője. Fontos díszítő elemek a vízinövények – az építtető vízügyi tevékenységére utalva – , amelyek a Winkler és Társai pesti épületszobrászok munkáját dicséri. A kovácsoltvas munkákat Magyar Ede rajzai alapján egy szegedi díszkovács, Fekete Pál készítette.

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

Az óriási lakásokat a második világháború után feldarabolva társbérletté alakították át. Az épület első felújítására 1960-ban került sor, ekkor sok díszítő elemet eltávolítottak.

Az 1974-es újabb felújításnál elbontották a megmaradt kandallóhoz hasonlító liliomos vaskályhákat. A luxuslakások kellékei és tartozékai, a mennyezetdíszek, az aranyozott ajtók, a liliomos díszítésű színes fürdőszobai mosdókagylók, a gázégésű hengerkályhák eddigre már mind megsemmisültek, vagy elbontották azokat.

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

1980-ban a földszinten bankfiókot alakítottak ki és a külső homlokzatok is felújításra kerültek.

Évekig üresen állt az épület, miközben állapota egyre romlott, míg nem 2004-ben döntés született a műemléki helyreállításról. A ház építésének 100. évfordulójára, 2007 nyarára készült el a Reök-palota teljes rekonstrukciója. A kiállításoknak az emeleti termek adnak helyet, a földszinten a Szegedi Szabadtéri Játékok jegyirodája működik. Bár régebben itt is láttam már érdekes kiállítást.

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

Reök-palota Szegeden

Az összművészeti centrum fennállásának 10. évfordulóját 2017-ben színvonalas Salvador Dali kiállítással ünnepelték. Ekkor meglepődve tapasztaltam, hogy bizony itt-ott már megbomlott a külső vakolat.

Reök-palota Szegeden

Jó tudni, hogy a Szegedi Szabadtéri játékokra szóló jeggyel a Röek-palota állandó és időszaki kiállításai is ingyen látogathatók.

További olvasnivalók hasonló szecessziós épületekről

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük