Rembrandt Éjjeli őrjárat festményének titkai

Rembrandt Éjjeli őrjárat festménye világhírű, de vajon tudunk mindent az amszterdami Rijsk Múzeum híres festményéről vagy festőjéről? A külföldi festőket igen gyakran csak a vezetéknevükkel emlegetjük, a keresztnevükről valahogy megfeledkezünk, mintha nem is lenne. Olyannyira igaz a 17. századi holland festőóriásra, Rembrandtra, hogy szerintem tízből kilenc ember nem tudná megmondani mi a keresztneve.

Rembrandt Éjjeli őrjárat

Bevallom őszintén, bár igen nagy rajongója vagyok Rembrandt munkásságának, nekem is nagyon kutakodnom kellett az emlékeimben, hogy beugorjon a neve. A van Rijn viszonylag hamar eszembe jutott, de a Harmenszoon valahogy nem akart, kénytelen voltam utána nézni. Rembrandt Hermenszoon van Rijn, ez tehát a teljes neve a Holland Aranykor leghíresebb festőművészének.

A 63 évet élt művész nevéhez olyan híres képek köthetőek, mint az Éjjeli őrjárat, vagy a Nicolas Tulp doktor anatómiai előadása. Rembrandt, több ezer alkotása révén, nemcsak a középkori Hollandia, hanem egész Európa művészetében kiemelkedőt alkotott. Az elődei technikáit ötvözve saját stílust teremtett, és egy egész festőnemzedék felnevelése köszönhető neki.

Rembrandt Éjjeli őrjárat festménye

Feledhetetlen élmény, amikor első amszterdami látogatásomkor megpillanthattam leghíresebb alkotását, az Éjjeli őrjáratot. A gigantikus méretű (363×437 cm) mű magával ragadt és percekre a vászon elé szögezett. Aprólékos kidolgozása, mesterien megformált alakjai, fényhatásai lenyűgöztek. Pedig nem is az egészét láthatjuk a 31 alakos műnek, azt ugyanis az idők folyamán megcsonkították, az aljából 75, bal széléből pedig 22 centimétert levágtak.

Egyetlen dolgot nem értettem csak, miért épp egy csöppnyi szobában, egy méltatlan helyen állították ki. Aztán fény derült a titokra, a Rijksmuseumot épp felújították és épp az Éjjeli őrjárat fő helyre kerülésén munkálkodtak. Második látogatásomra már felkészültebben mentem, utána olvastam, így olyan apróságokra is felfigyeltem, ami előzőleg fel sem tűntek.

Rembrandt Éjjeli őrjárat

Az éjjeli őrjárat a nevével és a hiedelemmel ellentétben nem éjszakai jelenetet ábrázol. Az eredetileg Frans Banning Cocq kapitány milíciájáról, név nélkül készült festmény katonái valójában nappal indulnak bevetésre, éjszaka nem is őrjáratoztak. A mester azt a pillanatot örökítette meg, amikor a katonák nappali fényben kilépnek a kaszárnya sötétjéből.

A festmény a sárga lakk és a rárakódott piszok miatt az évek során egyre sötétebbé vált. A sötét tónus az oka annak, hogy amikor a Hollandiába bevonuló forradalmi francia erők megtalálták, éjszakai képnek nézték és az Éjjeli őrjárat címet adták neki. Később ezt a címet a brittek is átvették.  A kép 20. századi restaurálásánál, amikor a rengeteg kosz, korom és lakk réteget eltávolították vették csak észre, hogy napsütésben készült.

Rembrandt Éjjeli őrjárat

2013-ban, amikor újra láthattam a képet, újra elvarázsolt. A Rijksmuseum felújításának befejezésével a múzeum leghíresebb képe a legdíszesebb terem fő helyére került. Az átépített múzeum felavatásánál is itt, az Éjjeli őrjárat előtt ünnepelt a királyi család.

Rembrandt Éjjeli őrjárat

Az Éjjeli őrjárat Rembrandtnak nemcsak a hazai, de a nemzetközi elismerést és hírnevet is meghozta. A hírneve méltán töretlen azóta is.

Az Amszterdamba látogatók most már térben is megtekinthetik az Éjjeli őrjáratot, ugyanis a kép alakjai szoborcsoport formájában visszaköszönnek az utcán. Hol máshol, mint a Rembrandt téren.

Az amszterdami Rijskmuseum több évig tartó renoválás után 2013-ban nyílt meg teljesen a látogatók előtt. A megnyitó alkalmából egy bevásárló központban egy Rembrandt Éjjeli őrjárat flashmobbal jelenítették meg a múzeum leghíresebb képét.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...