Regent’s Canal: Kis Velence Londonban

Londonról legkevésbé a csatorna hálózat jut eszünkbe. A közel 14 km-es Regent’s Canal (Regent’s csatorna) távol esik a legfontosabb turista célpontoktól és a rengeteg látnivaló mellett igen kevés turistának marad ideje felfedezni az érdekes és hangulatos vízi világot. A 19. században létrehozott mesterséges csatorna leglátványosabb része a Little Venice (Kis Velence), de akár melyik szakaszán bandukolunk, szemügyre vehetjük a lakóhajók körüli izgalmas életet és az igen változatos part menti környezetet.

Regent's canal

Regent’s Canal Londonban

London mesterséges csatornáit az ipar fejlődédével, a 19. század elején alakították ki, hogy lerövidítsék a szállítási útvonalakat. A neves építész és várostervező, John Nash 1811-ben elkészítette IV. Györgynek, akkoriban Regent hercegnek a főtervet, hogy újjáépítsen egy nagy területet Észak-London középső részén. Ezzel együtt a Regent’s csatorna is bekerült a programba.

A munkálatok 1812. október 14-én kezdődtek. IV. György angol uralkodó hercegkori nevéből (Prince Regent) kapta a Regent’s Canal nevet. Paddingtont kötötte össze a Grand Union csatornával, ami London és Birmingham között biztosította a vízi utat.

Az összes zsilip duplikált kamrával készült, hogy megkönnyítse a nagy bárkaforgalmat. A kereskedelmi forgalom megszűnésével, az 1970-es évek elején minden zsilipnél egy kamrát túlfolyó gáttá alakítöttak át, hogy megkönnyítsék a sétahajók pilóta nélküli használatát.

A csatornát és hangulatos környezetét Robert Browning, 19. századi költő nevezte el Little Venice-nek (Kis Velence). A csatorna menti György-korabeli épületekben több híresség is él. Itt van pl. J. K. Rowling és Michael Flatley lakása is.

A csatorna nyomvonalának új célt találtak 1979-ben, amikor a Central Electricity Generating Board (CEGB) földalatti kábeleket telepített a St John’s Wood és a City Road közötti vonópálya alatti vályúba . Ezek a 400 kV-os kábelek ma Londont látják el elektromos árammal. A szivattyúzott csatornavizet hűtőfolyadékként keringetik a nagyfeszültségű kábelekhez.

A csatornát ma turisztika céllal hasznosítják, Maida Vale és Camden között nyaranta óránként közelekedő vízibuszokkal is utazhatunk.

A csatorna átadásának 200. évfordulójára egy musicalt is készítettek a Regent’s Canalről.

A drága londoni lakásárak mellett igen népszerűek a „Liveboard”-nak hívott lakóhajók. Több ezer hajó közlekedik a csatornán, de nagyon sokan lehorgonyozva éldegélnek a csatornák mentén.

Regent's canal

Szelle Edit olvasónk a Kis Velencétől 60 km-re található Leighton Buzzardnál készült fotóival mutatja be ezt a különleges világot.

Lakóhajók Angliában

„Ismét Anglia első kép egy kocsma itt minden kocsma ilyen szép és kulturált.”

Regent's Canal

Többi képen lakóhajók és milyen a belsejük azoknak akik nem tudják elképzelni, hogy lehet benne élni. Ezeknek a hajóknak a nagy része szuper helyeken van, ahol van bevásárló központ stb. Mozognak is ezek a hajók, utazgatnak velük sokszor annyira szűk helyeken mennek át nem is gondolnátok.

Regent's Canal
Regent's Canal
Regent's Canal
Regent's Canal
Regent's Canal
Regent's Canal
Regent's Canal
Regent's Canal
Regent's Canal

Van még egy dolog, de sajnos arról nem tudok fotót mutatni. Itt az Angolok egy része ugye kertészkedik és marad nekik sok felesleg azokat kiteszik az utcára dobozba és ráírják ingyenes vidd el. „Help yourself”. Segíts magadon. Ez általában alma, körte, tök, cukkini, bab, rebarbara stb.”

Regent's Canal
Regent's Canal
Regent's Canal
Regent's Canal

Nagyon köszönöm Editnek a csodás beszámolót!

További látnivalók Angliában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük