Rédei Esterházy-kastély romjai

A Rédei Esterházy-kastély romjai egy hatalmas angolparkban eldugottan várják, hogy a dicső múltra emlékeztetve elbűvöljék a látogatókat. 

Rédei Esterházy kastély romjai

Réde történelme és látnivalói

A Komárom-Esztergom megyei Réde környéke már a római korban is lakott terület volt. A falu nevét 1234-ben Ráde alakban említik. A honfoglalás után Öcsök és Öse vezérek foglalták el a települést. A 14. század elején a cseszneki várral együtt a Cseszneky család birtoka volt, a 15. században a Szapolyai család birtoka lett.

A török időkben többször lerombolták a települést. A törökök kiűzése után, 1636-ban gróf Esterházy Dániel kapta meg Rédét a cseszneki várral együtt. Az Esterházy család a 19. században épített kastélyt magának, amelynek ma már csak a romjait láthatjuk.

Rédei Esterházy kastély angolparkja

Egykori uradalmi magtár többszintes épülete Réde közelében áll.

A barokk Szentháromság-templom, az egykori kastély kápolnája 1767-ben épült. Az egyhajós, kontyolt nyeregtetős templom félköríves fülkéjében Szent Péter-szobor látható. Berendezése jellemzően barokk és késő barokk, főoltárképét 1768-ban készítette Anton Schunko. Gróf Esterházy Imre síremléke 1792-ből származik.

A településen megtalálható még az úgynevezett grófi temető is, ahová az Esterházy család temetkezett.

Rédei Esterházy-kastély romjai

Az egykori kastélypark területén álló úgynevezett Nagykastélyból csak a homlokzatrész, egy bejárat a kapunyílással látható. Csupán ennyi maradt az impozáns kastélyból az 1947-es padlástűz után. Bár az alsó szint még lakható maradt, 1951–1952-ben a tanács szétbontatta, az építőanyagot pedig széthordták a falubeliek. Ugyancsak megmaradt még a kastélypark kovácsoltvas bejárati kapuja és az egykori angolpark padjai is.

A kastélyt a 19. század közepén építették barokk–romantikus stílusban. A bejárat felett a család címere, a kardot tartó griff díszelgett. A kastélyt a pannonhalmi apátság építését is végző, Csehország származó mesteremberek építették.

A nagykastély emeletes, zsalugáteres ablakú, hatalmas épület volt, 32 szobával. Bejárata, homlokzata a park felé nézett.

A kertben áll még a magasföldszintes, kontytetős, 19. század közepén épült melléképület, az úgynevezett Kiskastély, amely kastélyt ellátó cselédek szállásául szolgált.

Nagyon köszönjük a fotókat Mészáros Henriettnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük