Ravenna látnivalói: kora keresztény és bizánci mozaikok

Ravenna látnivalói egyértelműen a csodálatos őskeresztény mozaikokkal hozhatók kapcsolatba. Az olaszországi város a Római Birodalom és a bizánci Itália egyik központja volt, ennek köszönhetően számos páratlan ókeresztény és bizánci mozaikkal díszített épülettel büszkélkedhet. Az 5. és 6. században épült 8 remekmű 1996-ban az UNESCO világörökségi listára is felkerült. Ravenna látnivalói és nevezetességei akár több napos otttartózkodást is megérnek.

Ravenna

Ravenna jelentősége, rövid történelme

Ravenna város Olaszországban, Emilia-Romagna régióban található. Nemcsak Ravenna megye székhelye, de a Ravenna-Cerviai főegyházmegye érseki székvárosa is. Csatorna köti össze az Adriai-tengerrel.

Történelme során háromszor volt történelmi főváros: a Nyugat-Római Birodalom (402-476), a Holland Királyság keleti gótok (493-553), valamint a „bizánci Exarchátus (568-751) idején.

Ravenna Itália egyik legrégebbi városa, eredetét valószínűleg az etruszkoknak köszönheti. Későbben gallok és azután rómaiak birtokába került. I. e. 88-ban a város lakói római polgárjogot nyertek. Augustus császár, a Római Birodalom első császára a város közelében fekvő Classis kikötőjét a birodalom második legfontosabb hadikikötőjévé, az adriai hajóraj állomásává tette.

A város virágkorát akkor élte, mikor Flavius Honorius császár 402-bena Nyugat-Római Birodalom székhelyét Milánóból ide tette át. Ekkor pompás épületekkel díszítették és a tengerig csatornát építettek.

1441-1509 között a velenceiek birtokolták, majd 1509-ben II. Gyula pápa és a Cambrai-i Liga szerezte meg. 1797-1815 között Napóleon parancsolt, majd az olasz állam egyesítéséig, 1860-ig ismét pápai birtok volt.

Ravenna látnivalói

1996-ban az UNESCO világörökségi listára került épületek:

 • Galla Placidia mauzóleuma,
 • Ortodox keresztelőkápolna: legszebb és legteljesebb őskersztény keresztelőmedence,
 • San Apollinare Nuovo-bazilika,
 • Ariánus keresztelőkápolna,
 • Theodorik mauzóleuma, itt az egyetlen fennmaradt barbár király sír
 • San Vitale-székesegyház,
 • San Apollinare in Classe-bazilika.

A legszebb mozaikokat a székesegyházban találjuk, ennek részletes bemutatását találod a folytatásban.

San Vitale-székesegyház

San Vitale-székesegyház (Basilica di San Vitale): Az V. századig a mai bazilika helyén egy oratórium állt. Később született meg San Vitalis, a zent katona ravennai mártíromságának legendája, mely alátámasztotta itteni tiszteletét.

San Vitalis a kor egyik szentje, római katona volt, akit fiaival együtt itt a templom helyén, az egykori mezőn végeztek ki. A róla elnevezett templomot Ecclesius püspök kezdte építeni, de már Maximianus püspök szentelte fel 548-ban.

Ravenna

A székesegyház a bizánci, centrális templomtípus, martyreum egy példája.

Ravenna

A boltozatokon, oldalfalakon és az apszisban látható mozaikok a bizánci művészet e műfajának legjobb állapotban fennmaradt, Konstantinápolyon kívüli alkotásai.

Ravenna

A centrális alaprajzú épület magját kupolával fedett, hét köríves, félkupolás bővítménnyel (exedrával) kiegészített, nyolcszögű tér alkotja.

Ravenna
Ravenna

A karzat arra utal, hogy a nők és a férfiak külön szinten foglaltak helyet.

A nyolcszögű belső részben 7-ben karéjos oszlopsorok rajzolják ki a teret.

Ravenna

A kupolát az oktogon sarkaiba illeszkedő, kis gömbháromszög formájú boltozott szerkezetekre ültették.

Ravenna

A bejárattal szemben elhelyezkedő, apszissal záródó szentély a középtér felé nagy diadalívvel, a körüljáró felé kétoldalt három-három oszlopokkal alátámasztott boltívvel nyílik meg. A szentély boltozatául szolgáló félkupolában egy angyalok között glóbuszon trónoló Krisztus nyújtja át a mártíromság aranykoszorúját a jobbján álló Szent Vitalisznak.

Ravenna
Ravenna

A szentély északi falán az első reprezentatív bizánci császárportrét helyezték el. A Jusztiniánuszt és kíséretét ábrázoló falkép a császár Istentől eredő hatalmát mutatja be.

Ravenna

A férfiakat ábrázoló mozaik súlyosságához képest egészen más a szemközti oldalon lévő Theodóra-mozaik, amely ragyogó fenségességet, előkelő finomságot mutat. Theodóra finom művű aranyserleget tart a kezében, egyik kísérője segítségével.

Ravenna

Ókori szentek ábrázolása a szentély egyik pillérén.

Ravenna

Ábel és Melchisédek áldozata.

Ravenna

Ábrahám ábrázolása, amint feláldozná Izsákot.

Ravenna

Mennyezet mozaik, a jellegzetes bárány ábrázolással.

Ravenna

A padlót az eredeti mozaikburkolat borítja.

Ravenna

Nagyon köszönöm a San Vitale székesegyház részletes bemutatását Pajorné Kiss Editnek!

A saját fotóim közül olyanokat válogattam, amelyeket a város más épületeiben, pontjain készítettem.

Theodorik mauzóleuma (Mausoleo di Teodorico)

Nagy Teodorik (493-526) még életében elkészítette síremlékét, egy 10 szögletű, két szintes zömök építményt, hatalmas kő tetővel. A legenda szerint megjóolták, hogy villámcspás fog végezni vele, ezért borzasztóan félt a zaivatartól.

Ha égi háború készülődött, mauzóleuma méteres vastagságú falai közé menekült. Sorsát azonban nem kerülhette el, egyik alkalommal egy villámcsapás áthatolt az épület tetején, és agyonütötte. A legenda igaz voltát a kupolán lévő repedés is bizonyítja, amelyet azóta sem állították helyre, úgyhogy ma is bárki megtekintheti.

Persze sokan úgy vélik, hogy a repedés statikai problémákra vezethető vissza. Az építőmester egy akkoriban egyáltalán nem nem használt anyagot, isztriai mészkövet használt. A köveket pedig egy rég elfeledett technikával, a Szíriából és Palesztínából származó, kötőanyag felhasználása nélküli építési móddal rakta egymásra.

Ravenna
Ravenna
Ravenna
Ravenna

Dante síremléke

A Dante mauzóleum 1780 és 1792 között épült Luigi Valenti Gonzaga bíboros megbízatásából neoklasszikus stílusban épült fel. A mauzóleum melletti Dante múzeum 1921-ben nyílt meg. Dante Alighierit (1265-1321) eredetileg először a ferencesrendi temetőbe temették, majd 1519-ben Medici Leo pápa elrendelte hazavitelét. A ferences atyák elrejtették a koporsót. Így 1780-ban az üres sír helyére emelték a mauzóleumot, de végül 1865-ben megtalálták a maradványokat egy falban. Később harangtornyot építettek fölé.

Ravenna
Ravenna
Ravenna
Ravenna
Ravenna
Ravenna
Ravenna

Classe-i Szent Apollinariusz bazilika (Basilica di Sant’Apollinare in Classe)

A Classe-i Szent Apollinariusz bazilika (Basilica di Sant’Apollinare in Classe): a 6. század első felében épült, Ravenna védőszentjének sírhelye fölött. Mozaikok és márványszarkofágok díszítik. Az egész apszist kitöltő, Krisztust pásztorként ábrázoló mozaik teszi nevezetessé erőteljes zöld és kék színeivel, és különös fényhatásával.

Ravenna számos bazalikája közül a legnagyobb, már a város területén kívül, egy kietlen síkságon fekszik.

További látnivalók Ravennában

 • Piazza del Popolo,
 • Palazetto Veneto: loggiás oszlopokkal díszített 6. századi épület.
 • Apollinaris és Vitalis oszlopa: Ravenna védőszentjeinek szobrai tekinthetők meg a két oszlopon a 15. századból.
 • Ariánusok keresztelőkápolnája (Battistero degli Ariani): Kupolamozaikja egyedülálló: az egyetlen, mely meztelenül ábrázolja Krisztust Michelangelo kora előtt.
 • Galla Placidia mauzóleuma (Mausoleo di Galla Placidia)
 • Az Új Szent Apollináriusz-bazilika (Basilica di Sant’Apollinare Nuovo): az ariánus Theodorik király építtette a VI. sz. első felében, két fala 24 látványos oszlopon fekszik.
 • Ortodox keresztelőkápolna (Battistero Neoniano): a római időkben vízvezetékelzáró fürdő volt a nyolcszögű, kupolás épület.
 • Érseki palota múzeuma (Museo Arcivescovile): világhírű műemlékkel dicsekedhet: itt látható pl. Maximianus érsek (Ravenna első érseke) elefántcsontból faragott trónja, mely az 5. századból származó alexandriai munka.
 • Garibaldi tér

További olvasnivalók Olaszországból

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük