Ravenna látnivalói: kora keresztény és bizánci mozaikok

Ravenna látnivalói egyértelműen a csodálatos mozaikokkal hozhatók kapcsolatba. Az olaszországi város számos páratlan ókeresztény és bizánci mozaikkal díszített épülettel büszkélkedhet. Az 5. és 6. században épült 8 remekmű az UNESCO világörökségi listára is felkerült.

Ravenna

Ravenna jelentősége

Ravenna város Olaszországban, Emilia-Romagna régióban található. Nemcsak Ravenna megye székhelye, de a Ravenna-Cerviai főegyházmegye érseki székvárosa is. Csatorna köti össze az Adriai-tengerrel.

Történelme során háromszor volt történelmi főváros: a Nyugat-Római Birodalom (402-476), a Holland Királyság keleti gótok (493-553), valamint a „bizánci Exarchátus (568-751) idején.

Ravenna Itália egyik legrégebbi városa, eredetét valószínűleg az etruszkoknak köszönheti. Későbben gallok és azután rómaiak birtokába került. I. e. 88-ban a város lakói római polgárjogot nyertek. Augustus császár, a Római Birodalom első császára a város közelében fekvő Classis kikötőjét a birodalom második legfontosabb hadikikötőjévé, az adriai hajóraj állomásává tette.

A város virágkorát akkor élte, mikor Flavius Honorius császár 402-bena Nyugat-Római Birodalom székhelyét Milánóból ide tette át. Ekkor pompás épületekkel díszítették és a tengerig csatornát építettek.

1441-1509 között a velenceiek birtokolták, majd 1509-ben II. Gyula pápa és a Cambrai-i Liga szerezte meg. 1797-1815 között Napóleon parancsolt, majd az olasz állam egyesítéséig, 1860-ig ismét pápai birtok volt.

Ravenna látnivalói

1996-ban az UNESCO világörökségi listára került épületek:

 • Galla Placidia mauzóleuma,
 • Ortodox keresztelőkápolna: legszebb és legteljesebb őskersztény keresztelőmedence,
 • San Apollinare Nuovo-bazilika,
 • Ariánus keresztelőkápolna,
 • Theodorik mauzóleuma, itt az egyetlen fennmaradt barbár király sír
 • San Vitale-székesegyház,
 • San Apollinare in Classe-bazilika.

A legszebb mozaikokat a székesegyházban találjuk, ennek részletes bemutatását találod a folytatásban.

San Vitale-székesegyház

San Vitale-székesegyház (Basilica di San Vitale): Az V. századig a mai bazilika helyén egy oratórium állt. Később született meg San Vitalis, a zent katona ravennai mártíromságának legendája, mely alátámasztotta itteni tiszteletét.

San Vitalis a kor egyik szentje, római katona volt, akit fiaival együtt itt a templom helyén, az egykori mezőn végeztek ki. A róla elnevezett templomot Ecclesius püspök kezdte építeni, de már Maximianus püspök szentelte fel 548-ban.

Ravenna

A székesegyház a bizánci, centrális templomtípus, martyreum egy példája.

Ravenna

A boltozatokon, oldalfalakon és az apszisban látható mozaikok a bizánci művészet e műfajának legjobb állapotban fennmaradt, Konstantinápolyon kívüli alkotásai.

Ravenna

A centrális alaprajzú épület magját kupolával fedett, hét köríves, félkupolás bővítménnyel (exedrával) kiegészített, nyolcszögű tér alkotja.

Ravenna

A karzat arra utal, hogy a nők és a férfiak külön szinten foglaltak helyet.
Ravenna
A nyolcszögű belső részben 7-ben karéjos oszlopsorok rajzolják ki a teret.

Ravenna

A kupolát az oktogon sarkaiba illeszkedő, kis gömbháromszög formájú boltozott szerkezetekre ültették.

Ravenna
A bejárattal szemben elhelyezkedő, apszissal záródó szentély a középtér felé nagy diadalívvel, a körüljáró felé kétoldalt három-három oszlopokkal alátámasztott boltívvel nyílik meg.
Ravenna
A szentély boltozatául szolgáló félkupolában egy angyalok között glóbuszon trónoló Krisztus nyújtja át a mártíromság aranykoszorúját a jobbján álló Szent Vitalisznak.
Ravenna
A szentély északi falán az első reprezentatív bizánci császárportrét helyezték el. A Jusztiniánuszt és kíséretét ábrázoló falkép a császár Istentől eredő hatalmát mutatja be.
Ravenna
A férfiakat ábrázoló mozaik súlyosságához képest egészen más a szemközti oldalon lévő Theodóra-mozaik, amely ragyogó fenségességet, előkelő finomságot mutat. Theodóra finom művű aranyserleget tart a kezében, egyik kísérője segítségével.
Ravenna
Ókori szentek ábrázolása a szentély egyik pillérén.
Ravenna
Ábel és Melchisédek áldozata.
Ravenna
Ábrahám ábrázolása, amint feláldozná Izsákot.
Ravenna
Mennyezet mozaik, a jellegzetes bárány ábrázolással.
Ravenna
A padlót az eredeti mozaikburkolat borítja.
Ravenna

Nagyon köszönöm a San Vitale székesegyház részletes bemutatását Pajorné Kiss Editnek!

A saját fotóim közül olyanokat válogattam, amelyeket a város más épületeiben, pontjain készítettem.

Ravenna

Ravenna

Ravenna

Ravenna

Dante síremléke

A Dante mauzóleum 1780 és 1792 között épült Luigi Valenti Gonzaga bíboros megbízatásából neoklasszikus stílusban épült fel. A mauzóleum melletti Dante múzeum 1921-ben nyílt meg. Dante Alighierit (1265-1321) eredetileg először a ferencesrendi temetőbe temették, majd 1519-ben Medici Leo pápa elrendelte hazavitelét. A ferences atyák elrejtették a koporsót. Így 1780-ban az üres sír helyére emelték a mauzóleumot, de végül 1865-ben megtalálták a maradványokat egy falban. Később harangtornyot építettek fölé.

Ravenna

Ravenna

Ravenna

Ravenna

Ravenna

Ravenna

Ravenna

További látnivalók Ravennában

 • Piazza del Popolo,
 • Palazetto Veneto: loggiás oszlopokkal díszített 6. századi épület.
 • Apollinaris és Vitalis oszlopa: Ravenna védőszentjeinek szobrai tekinthetők meg a két oszlopon a 15. századból.
 • Ariánusok keresztelőkápolnája (Battistero degli Ariani): Kupolamozaikja egyedülálló: az egyetlen, mely meztelenül ábrázolja Krisztust Michelangelo kora előtt.
 • Theodorik mauzóleuma (Mausoleo di Teodorico): 10 szögletű, két szintes zömök építmény, hatalmas kó tetővel. Egy monda szerint a kegyetlen a király úgy félt a villámlástól, hogy a kő alá menekült, de az mégis agyonsújtotta.
 • Galla Placidia mauzóleuma (Mausoleo di Galla Placidia)
 • Az Új Szent Apollináriusz-bazilika (Basilica di Sant’Apollinare Nuovo): az ariánus Theodorik király építtette a VI. sz. első felében, két fala 24 látványos oszlopon fekszik.
 • Ortodox keresztelőkápolna (Battistero Neoniano): a római időkben vízvezetékelzáró fürdő volt a nyolcszögű, kupolás épület.
 • Érseki palota múzeuma (Museo Arcivescovile): világhírű műemlékkel dicsekedhet: itt látható pl. Maximianus érsek (Ravenna első érseke) elefántcsontból faragott trónja, mely az 5. századból származó alexandriai munka.
 • A Classe-i Szent Apollinariusz bazilika (Basilica di Sant’Apollinare in Classe): a 6. század első felében épült a bazilika Ravenna védőszentjének sírhelye fölött. Mozaikok és márványszarkofágok díszítik.
 • Garibaldi tér

További olvasnivalók Olaszországból

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük