Rajna-vízesés (Rheinfall), Európa legbővizűbb vízesése

A Rajna-vízesés (Rheinfall), Európa egyik legelbűvölőbb természeti csodája Svájc északi, Németországgal határos részén található. A Rheinfall Schaffhausen közelében meredek sziklafalak közt hatalmas robajjal zúdul le 15-19 méter magasságból.

Rajna-vízesés

Rajna-vízesés kialakulása és csodája

A Rajna (Rhein, Rhin, Rijn) Nyugat-Európa egyik legjelentősebb folyója. Svájc 2000 méter feletti hegyeiből eredve Liechtensteint, Ausztriát, Németországot és Franciaország határát érintve Hollandiában fejezi be 1230 kilométeres útját. A hegyvidéki területeket elhagyva síkságon halad és delta torkolattal ömlik az Északi-tengerbe.

Rajna-vízesés

A Rajna-vízesés a Magas-Rajnán található, Schaffhausen és Zürich kantonok határán, Schaffhausen városa mellett, Svájc északi részén.

Rajna-vízesés

A Rajna-vízesés az utolsó jégkorszakban , körülbelül 14-17 ezer évvel ezelőtt alakult ki, a folyómedret szűkítő erózióálló sziklák hatására. Az első gleccserek körülbelül 500 000 évvel ezelőtt hozták létre a mai felszínformákat.

Miután a korábbi meder kaviccsal telt meg, körülbelül 132 000 évvel ezelőtt a folyó folyása Schaffhausennél dél felé változott, és új csatornát alkotott, amely szintén kaviccsal telt meg. A Rajna egy része ma magában foglalja ezt az ősi területet.

Rajna-vízesés

Svájcban 150 gleccser vizét gyűjti magába és több lépcsőben veszít tengerszint feletti magasságából. Legnagyobb és legbővízűbb vízesése a német határ közelében csodálható meg. Schaffhausenhez érve 115 méternyi szélességben, három ágban zuhan a 15–19 méterrel mélyebben fekvő alsó mederbe. A másodpercenként átlagosan 800.000 liternyi lezúduló víz csodálatos és egyben félelmetes látványt nyújt. Mindezt csak fokozza a mennydörgésszerű hanghatás.

Rajna-vízesés
Rajna-vízesés
Rajna-vízesés
Rajna-vízesés
Rajna-vízesés

A Rajna-vízesést (Rheinfall) kellemes sétautakon is megközelíthetjük, de akár hajóra is szállhatunk, hogy egészen a vízesés lábánál vagy mögüle ámuljunk el a különleges természeti jelenségen, esetleg a fantasztikus kilátásért felmászhassunk az egyik sziklára.

Rajna-vízesés

A folyó túloldalára hajójáratokon vagy a vízesés előtti vasúti hídon ( Rheinfallbrücke ) lévő járdán keresztül lehet eljutni.

Rajna-vízesés

A Rajna-vízesés sziklájához (Rheinfallfelsen ) tett hajókirándulásokon kívül a Rajna folyó két partján épült vízesésre néző kilátókat is érdemes felkeresni. Ezek meredek és keskeny lépcsőkön keresztül érhetők el, felár ellenében a Schloss Laufen oldalán. Egyes helyeken liftek vannak. Különböző hosszúságú vezetett túrák indulnak a Laufen kastélyból a vízesés zürichi oldalán. A Schloss Laufenben egy ifjúsági szálló is található .

Rajna-vízesés

A csodálatos természeti jelenség és kellemes környezete igazi kikapcsolódást ígér, szánjunk rá pár órát.

Rajna-vízesés

A vízesésnél hatalmas parkolót és több éttermet is találunk, ajándékvásárlásra is adódik lehetőség.

Rajna-vízesés

Látnivalók a Rajna-vízesés közelében

A vízesés közelében érdemes megnézni Laufen várát, az óragyártásról híres Schaffhausent és az elbűvölő kisváros, Stein am Rhein csodálatos festett házait. A schaffhauseni múzeum állandó kiállításán megismerhetjóük a Rajna-vízesés kialakulását is.

Laufen vára Európa legbővízűbb vízesése, a Rajna-vízesés mellett található. A látogatók kétség kívül a fantasztikus természeti jelenséghez érkeznek, sőt sokakat annyira lenyűgöz a dübörgő, hömpölygő víz látványa, hogy a várat észre sem veszik. Olvasónk, Csanádi József most bemutatja a várat is.

Stein am Rhein, Svájc Schaffhausen kantonjában a Rajna mellett található csodálatos kis város. Középkori festett házai között sétálva igazi időutazónak érezhetjük magunkat. Külön hangulatot ad a városnak a Rajna folyó, ami épp itt lép ki a Boden-tóból. Nézzük, melyek Stein am Rhein látnivalói.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük