Raichl-palota (Raichle-palota) Szegeden

A Raichl-palota vagy másik írás móddal (Raichle-palota) Szeged egyik legszebb szecessziós épülete, amit Raichle Jenő Ferenc magánpalotaként tervezett és építtetett 1910-ben. Ma a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumának ad helyet. Sokan máig a Ságvári néven ismerik, mert a benne működő gimnázium sokáig Ságvári Endréről volt elnevezve.

Raichl-palota Szegeden

Raichle J. Ferenc munkássága

Raichle Jenő Ferenc vagy Raichl Ferenc a 19-20. századforduló meghatározó építésze. Budapesti egyetemi és külföldi szakmai tanulmányai után Szabadkára nősült és telepedett le. Pártos Gyula révén ismerkedik meg a modern szecessziós építészettel, valamint Lechner Ödönnel.

Több épültet is tervezett Szabadkára. Nevéhez fűződik a szegényház építése és a városközpontban lévő barokk kúria felújításával a Nemzeti Kaszinó kialakítása. Legjelentősebb épülete a saját  családiháza a Raichle-palota.

1905-ben Szegedre szerződött a Rókusi templom kivitelezésére. 1910-ben építette fel a szegedi Raicle-palotát, amelyen németországi benyomásai, valamint Lechner Ödön és Magyar Ede hatása is tükröződik. Lechner Ödön híres szegedi épülete a Deutsch-palota, Magyar Ede nevéhez pedig a Reök-palota építése köthető.

Raichle egyéni stílusát a szabadkai munkáin alakította ki. További szegedi munkája még a Dr. Gróf Árpád a Szeged-Csongrádi Takarékpénztár ügyésze részére tervezett Gróf-palota (1912-13) és a Móricz-ház.

Raichl-palota (Raichle-palota) Szegeden

Az építész szegedi palotája (Szentháromság utca 2-4.) nagyobb méretű, hivalkodóbb, mint a szabadkai. Anyagi gondjai miatt nem tudta befejezni házát. Az új tulajdonos Vadász János ügyvéd azonban megvalósítatta a tervezője elképzeléseit. Kék és arany színekben pompázó népies mintázatú mozaikdíszei, szűrhímzést idéző okkersárga mázas kerámia díszei teszik egyedivé.

A magánpalota földszintjét eredetileg üzletek foglalták el. 1911 és 1921 között itt működött az Apolló Mozgófénykép Színház. A második világháború után először diákotthonként szolgált, az 1970-es évektől a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumának ad helyet. Az iskola céljára átalakított épületben a lépcsőházi kovácsoltvas mellvéd egy részét kicserélték, a kéményeket elbontották. A földszinten az egykori üzletek helyén ma tantermek vannak, csak úgy, mint a beépített tetőtérben.

Szegedi Raichl-palota videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük