Rá sem lehet ismerni a felújított Füzérradványi kastély épületére

A Zemplén egyik büszkesége, füzérradványi Károlyi-kastély Nemzeti Kastélyprogram keretében 2021-ben újult meg. A neoreneszánsz-romantikus stílusban épült, erdők és gyönyörű angolpark által körülölelt épület kívül-belül megszépült. A gyönyörű füzérradványi kastély új, érdekes interaktív kiállításokkal várja látogatókat. A kastélyhoz tartozó angolpark a régió egyik legvonzóbb célpontja.

felújított Füzérradványi kastély

Egresi János, a magyar kastélyok nagy ismerője és a Kastelyok.hu weboldal tulajdonosa még a hivatalos megnyitó előtt bejutott a felújított Füzérradványi kastély épületébe és megengedte, hogy az élményeit és fotóit a blogom olvasóival is megosszam.

És miért mondom, hogy rá sem ismerni a kastélyra? Ilyen volt a Károlyi-kastély a felújítás előtt:

Nemzeti Kastélyprogram: Füzérradványi Károlyi-kastély

Füzérradvány rövid története

Miskolctól 89 kilométerre északkeletre, Sátoraljaújhelytől mintegy 20 kilométerre található Füzérradvány. Közúton csak Pálházán át közelíthető meg. Ez egyben a településhez legközelebb eső város, mindössze 2 kilométerre fekszik Füzérradványról.

Füzérradvány nevét 1262-ben említették először az oklevelekben. A település egykor a pataki erdőispánsághoz tartozó királyi uradalom központja volt. Az Árpád-kortól a 17. századig többször cserélt gazdát.

Egy 1280 előtti oklevélből kiderül, hogy IV. László király a Baksa nemzetségbeli Simon fiának, Tamásnak adta a pataki ispánsághoz tartozó erdőóvók Radvány nevű földjét. Ezután fetehetőleg 1321-ben kerülhetett vissza Károly Róbert királyhoz, a 15. századtól viszont a Füzéry család tulajdonába került.

Végül 1686-ban Károly László kapta meg királyi adományként, ezzel megkezdődött a füzérradványi kastély Károlyiak által történő birtoklásának több mint két és fél évszázados története.

Füzérradvány temploma 1788 körül épült a Zsiga dombon. A keleti homlokzat előtti tornyát jóval később, 1907-ben Katona György sárospataki mérnök tervei alapján emelték neoklasszicista stílusban. Az épület magassága 24 méter, a templomban található 187 kilogrammos harangot Szlezák Ráfael öntötte 1953-ban Rákospalotán.

Füzérradványi Károlyi-kastély rövöd története

A Károlyi-kastélyt Károlyi Ede építtette a 19. század második felében, Ybl Miklós tervei alapján, 1860 és 1870 között. A füzérradványi kastély kívülről a romantika korát idézi, a termekbe azonban az itáliai reneszánsz hangulatát varázsolták.

A kastély berendezésére 19. század került sor. A kastély akkori ura, Károlyi László csaknem két évtizedig gyűjtötte a reneszánsz és kora barokk díszítő elemeket és berendezési tárgyakat. Leggyakrabban Firenzében, a kor egyik leghíresebb műkereskedőjétől vásároltak. A kastély míves kőfaragványai, márványkandallói, ajtókeretei, domborművei a 16-17. századi firenzei mesterek munkái, amelyek hajdan itáliai reneszánsz palotákat díszítettek.

A reneszánsz berendezési tárgyak jórészének nyoma veszett a II. világháborút követő években. Néhány tárgy mégis visszakerülhetett az 1990-es években ismét megnyílt kastélyba.

A kastélyban rejlő idegenforgalmi lehetőséget először Károlyi László fia, István fedezte fel. Így azt luxusszállóvá alakították át. Ez 1938 és 1944 között üzemelt és a magyar felső tízezer tagjait látta vendégül.

Az államosítás után az épület funkciója megváltozott, sokáig szanatóriumként üzemelt. Csak az 1990-es évek közepén kezdődtek meg a felújítási munkálatok, melynek keretein belül a kastéyl egy részében múzeumot rendeztek be, de a luxus kastélyszálló nyitása is tervbe volt véve. Összesen nyolc termet nyitottak meg az érdeklődők előtt.

Felújított Füzérradványi kastély

Ennyi bevezető után nézzük mit látott Egresi János a Füzérradványi Károyli-kastélyban!

„Engedélyt kaptam a Miniszterelnökség – NÖF (Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.)-től egy kastélybejárásra és forgatásra, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megvalósuló felújítás közben. A képek a NÖF engedélyével kerülnek megosztásra.

A fényképezési látogatás során tapasztaltakról általában:

Ugyan a kastély épületének felújítása még folyamatban van, de a park látogathatóságát a NÖF biztosítja az érdeklődőknek, betartva a vírus-veszélyhelyzet miatt hozott korlátozásokat.

A kastély külső felújítása teljesen befejeződött, a belső terek munkálatai is a vége felé közelednek (ezek nyilvánosság által még nem látogathatók!).

A felújítás 1.üteme a végéhez közeledik, így elkezdték a belső terek berendezését is, a majd a nyilvánosság által látogatható területeken.

Idézet a NÖF Facebook oldaláról a nyitás várható időpontjáról: „Elkészült a füzérradványi Károlyi-kastély kivitelezése. A kiállítási installációk gyártása és a kiállítás berendezése folyamatban van. A kastély várhatóan 2021 második felében nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. „

Saját tapasztalatok:

A kastély homlokzat színének kiválasztása, a falfestések (hatvan-hat réteg) feltárása során, a legalsó felület színére került lefestésre, ez az utolsó „kastélysárga”-tól eltérően sokkal passztelesebb színt kapott.

A bemutatásra kerülő terület jelentősen bővült, új látogató fogadó terület kerül átadásra, így sokkal kulturáltabb körülményeket tudnak biztosítani a látogatóknak (pénztár, shop, ruhatár, csomagmegőrző, mosdóhelységek, pelenkázó, stb.)

Az épület akadálymentesítése is megtörtént, még, ha kerekesszékkel, mindenhová nem is lehet eljutni, 2 liftet is építettek segítségképpen.

Külön rendezvényterem is rendelkezésre áll, majd multimédia is kerül a terembe.

Külön nagy helységet kapott egy kávézó is, amihez egy kis konyha is kialakításra került.

A kastély azon része, ahol valamikor a kastélyszálló szobái voltak, még nem lesz megnyitva a látogatók előtt, ennek teljes rekonstrukciója egy további felújítási ütemben fog megvalósulni.

A park I.ütemének felújítása még 2015-ben elkészült, további fejlesztési tervek még készülnek, de már így is hatalmas park terület látogatható.

A kastély park felöli homlokzata, látogatói bejárat középen.

felújított Füzérradványi kastély

Látogató fogadó terület, pénztár, shop.

Rendezvény (multimédiás) terem

Kávézó

Kastély korabeli életét bemutató terület, „Csavart oszlopos” terem”

Nagyon köszönöm a tájékoztatót és a fotókat Egresi Jánosnak!

Füzérradványi Károlyi-kastély kertje

A füzérradványi Károlyi-kastély parkja nem más mint hazánk egyik legszebb, az egyik legkülönlegesebb klímájú és hangulatú, hatalmas tájképi angolkertje. A természetvédelmi területté nyilvánított, kettéosztott park kastély körüli területét a 19. század közepén ültették. Ebből az időből való a patak partján álló két óriási platánfa is, amelyek az ország legnagyobb példányai közé tartoznak. A park külső, erdészeti kezelésben lévő részét a 19-20. század fordulóján ültették be változatos összetételű fenyőcsoportokkal. A kastély déli homlokzata előtt ekkor készült a teraszos franciakert, ahonnan csodálatos panoráma tárul a látogatók elé.

A füzérradványi Károlyi-kastély parkja a mintegy 90 hektáros méretével és az itt található növényritkaságokkal egyedülálló hazánkban. Ezért is érdemelte ki a 1975-ben a természetvédelmi területté nyilvánítást.

A füzérradványi park a második világháború után teljesen tönkrement, tájidegen fajok és gyomok jelentek meg és szaporodtak el. 2015-re sikerült újjávarázsolni a parkot a tavakkal.

A park több száz faóriásiairól híres, megtalálhatók itt 250-300 éves tölgyek, de a legnépszerűbb fa egyértelműen az 1721-ben ültetett gigantikus Rákóczi-platán a kastélyparkban csordogáló patak mellett.

Füzérradványi Károlyi-kastély látogatása

A megújult kastély 2021 őszétől már várja a látogatókat. A kastély a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft (NÖF) NÖF kezelésében van, így itt is ingyenesen kiváltható és 20% kedvezménnyel használható a Kastélykártya.

A kastély gyönyörű angolparkja díjmentesen látogatható a hét minden napján. Előzetes egyeztetés alapján csekély díj ellenében vezetett parktúrára is lehet jelentkezni!

További információkat és fotókat találsz a felújítás előtti Füzérradványi kastélyról és fantasztikus kertjéről.

A kastély feldedezhető a kastély applikációval is.

Nyitvatartsái és egyéb információkért keresd a kastély hivatalos oldalát.

Felújított füzérradványi Károlyi-kastély – videó

https://youtu.be/lLE18FPugCg

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük