Rá sem lehet ismerni a felújított Füzérradványi kastély épületére

A füzérradványi Károlyi-kastély Nemzeti Kastélyprogram keretében 2021-ben újult meg. A kívül-belül megszépült kastély új, érdekes interaktív kiállításokkal várja látogatókat.

felújított Füzérradványi kastély

Egresi János, a magyar kastélyok nagy ismerője és a Kastelyok.hu weboldal tulajdonosa még a hivatalos megnyitó előtt bejutott a felújított Füzérradványi kastély épületébe és megengedte, hogy az élményeit és fotóit a blogom olvasóival is megosszam.

És miért mondom, hogy rá sem ismerni a kastélyra? Ilyen volt a Károlyi-kastély a felújítás előtt:

Nemzeti Kastélyprogram: Füzérradványi Károlyi-kastély

Felújított Füzérradványi kastély

Engedélyt kaptam a Miniszterelnökség – NÖF (Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.)-től egy kastélybejárásra és forgatásra, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megvalósuló felújítás közben. A képek a NÖF engedélyével kerülnek megosztásra.

A fényképezési látogatás során tapasztaltakról általában:

Ugyan a kastély épületének felújítása még folyamatban van, de a park látogathatóságát a NÖF biztosítja az érdeklődőknek, betartva a vírus-veszélyhelyzet miatt hozott korlátozásokat.

A kastély külső felújítása teljesen befejeződött, a belső terek munkálatai is a vége felé közelednek (ezek nyilvánosság által még nem látogathatók!).

A felújítás 1.üteme a végéhez közeledik, így elkezdték a belső terek berendezését is, a majd a nyilvánosság által látogatható területeken.

Idézet a NÖF Facebook oldaláról a nyitás várható időpontjáról: “Elkészült a füzérradványi Károlyi-kastély kivitelezése. A kiállítási installációk gyártása és a kiállítás berendezése folyamatban van. A kastély várhatóan 2021 második felében nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. “

Saját tapasztalatok:

A kastély homlokzat színének kiválasztása, a falfestések (hatvan-hat réteg) feltárása során, a legalsó felület színére került lefestésre, ez az utolsó „kastélysárga”-tól eltérően sokkal passztelesebb színt kapott.

A bemutatásra kerülő terület jelentősen bővült, új látogató fogadó terület kerül átadásra, így sokkal kulturáltabb körülményeket tudnak biztosítani a látogatóknak (pénztár, shop, ruhatár, csomagmegőrző, mosdóhelységek, pelenkázó, stb.)

Az épület akadálymentesítése is megtörtént, még, ha kerekesszékkel, mindenhová nem is lehet eljutni, 2 liftet is építettek segítségképpen.

Külön rendezvényterem is rendelkezésre áll, majd multimédia is kerül a terembe.

Külön nagy helységet kapott egy kávézó is, amihez egy kis konyha is kialakításra került.

A kastély azon része, ahol valamikor a kastélyszálló szobái voltak, még nem lesz megnyitva a látogatók előtt, ennek teljes rekonstrukciója egy további felújítási ütemben fog megvalósulni.

A park I.ütemének felújítása még 2015-ben elkészült, további fejlesztési tervek még készülnek, de már így is hatalmas park terület látogatható.

A kastély park felöli homlokzata, látogatói bejárat középen.

felújított Füzérradványi kastély

Látogató fogadó terület, pénztár, shop.

Rendezvény (multimédiás) terem

Kávézó

Kastély korabeli életét bemutató terület, “Csavart oszlopos” terem

Nagyon köszönöm a tájékoztatót és a fotókat Egresi Jánosnak!

További információkat és fotókat találsz a felújítás előtti Füzérradványi kastélyról és fantasztikus kertjéről.

Update: A megújult kastély 2021 őszétől már várja a látogatókat.

Felújított füzérradványi Károlyi-kastély – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük