Püspökvár és Torony kilátó Győrben

Győr történelmi belvárosában, a Káptalandomb legmagasabb pontján álló Püspökvár a Bazilika mellett Győr legjelentősebb és legősibb  látnivalója. Az államalapítás korában épült volt fellegvár napjainkig is a győri püspökség székhelye. Négyemeletes csonka lakótornyában megismerhetjük a Püspökvár építésének történetét és rácsodálkozhatunk a 19. századi Győr látképére. A Torony kilátóba feljutva a város és környékének panorámájában gyönyörködhetünk. Ez utóbbit videón is megmutatom.

Győri Püspökvár

Győri Püspökvár rövid története

A Püspökvár a Káptalandomb legmagasabb pontján, a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál áll. A két folyó találkozása már a rómaiak idejében is fontos stratégiai helyszín volt. Római kori leletek szerint valószínűsíthető, hogy itt emelték a Dunai Limes egyik erődítményét, az Arrabona táborhoz tartozó castrumot.

A püspökvárat az államalapítás korában építették, kezdetektől ez volt a püspökök székhelye. A  fenyegető török veszély miatt a 16. században megerősítéseket végeztek rajta.

Bástyákkal vették körül, és több méter magas földtöltést emeltek a fülesbástyákhoz. De ez sem volt elég, a várat 1594. szeptember 29-én elfoglalták a törökök.

1598. március 28-án ismét magyar kézre került, de a püspökök csak a 18. század közepén költözhettek vissza székhelyükre. A főpapi rezidencia mai arculata gróf Zichy Ferenc püspök (1743-1783) nevéhez kötődik.

Püspökvár lakótornya: Torony kilátó

A Püspökvár magja a négyemeletes lakótorony. Az első emeleti része a 14. században épült, míg a felsőbb emeleteket a 18. században húzták fel. A torony Bécsi kapu tér felőli oldalához 1487-ben Nagylucsei Orbán püspök építtetette a kis gótikus kápolnát, amely azóta is a mindenkori püspök házi kápolnájaként szolgál. 

A püspöki palota

A lakótoronyhoz délről csatlakozik a püspöki palota egyszerű barokk épülettömbje. A barokk lépcsőház a 18. század második felében készült, amikor Hefele Menyhért tervei alapján az egész palotát átalakították. A téli lakosztályban értékes barokk bútorok vannak. A nyári lakosztály az északi szárnyban helyezkedik el, empire és biedermeier bútorzattal van berendezve. 

Püspökvár és Toronykilátó látnivalói, kiállításai

A Püspökvár udvara, benne Apor Vilmos szobrával ingyenesen látogatható.

A püspöki palota egyénileg nem, de előre meghirdetett időpontokra tárlatvezetéssel látogatható.

A Toronykilátó a Káptalandomb 13. sz. alatti központi recepción váltott belépőjeggyel tárlatvezetés nélkül, egyénileg látogatható. 

A palota pincéjében kapott helyet az Apor Vilmos Emlékkiállítás, ahol a boldoggá avatott püspök vértanúságának történetét ismerhetjük meg. 

Boldog Apor Vilmos Emlékkiállítás - Győr

A csonka torony emeleti részein a püspökvár építésének történetét, a győri püspökök portréit és címereit láthatjuk. A legfelső szinten Győr városképe tárul elénk a 19. század végén és az 1960-as években készült felvételeken.

A torony felső része a Toronykilátó, ahonnan 360 fokban csodálhatjuk meg Győr egyedülálló panorámáját. Tiszta időben a dombon magasodó Pannonhalmi Bencés Apátság épületét is kivehetjük.

Győr látképe a Torony kilátóból – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük