Pulai Amfiteátrum és mini lakója

Az Isztria-félszigeten található Pula (régen Póla) legfontosabb látnivalója a római kori amfiteátrum, az aréna. Az ókori színház a római Colosseummal egyidőben, Augustus császár uralkodása alatt, i.e 27-től, i.u 14-ig épült. A pulai amfiteátrum a Római Birodalom öt legnagyobb arénája közé tartozott. 2021 óta a hatalmas kövek közt az ukrán-magyar származású Kolodko Mihály gerillaszobrász In vino veritas (Borban az igazság) című miniszobra is megbújik.

Pula Amfiteátrum

Pulai Amfiteátrum

Pula top látnivalója, az amfiteátrum Augustus császár uralkodása alatt, i.e 27-től, i.u 14-ig épült. Az építkezés költségeit a Római Birodalom központi költségvetéséből finanszírozták. A 23 000 nézőt befogadó ellipszis alakú építmény a Római Birodalom öt legnagyobb arénája közé tartozott.

Pulai Aréna

Hosszabbik tengelye 132 méter, a rövidebbik 105 méter, legmagasabb falmagassága 33 méter. A küzdőtere szintén ellipszis alakú, 68 × 42 méteres.

Pólai amfiteátrum

Elsősorban gladiátor viadalokat rendeztek a pulai amfiteátrumban, de harcászati, vadászati bemutatók és nyilvános törvénykezések helyszíne is volt.

Az amfiteátrumot domboldalra építették, azért a terepviszonyokat figyelembe véve a szárazföld felőli oldala kétszintes, a tenger felőli viszont három. Azért került közvetlenül a tengerpartra, hogy a viadalok során megölt embereket és állatokat egy rövid csatornán át közvetlenül tenger vizébe juttathassák.

Pólai amfiteátrum

A gladiátor harcokat 404-ben tiltották be, majd a római birodalom bukása után az épület lassan pusztulni kezdett. A helyiek elkezdték elhordani a köveket saját házaik építéséhez. A 13. században betiltották a kövek elbontását, de ettől még nem ált meg a kövek elhordása, elsősorban az épülő velencei paloták számára adták el.

1583-ban a Velencei Köztársaság az egész pulai amfiteátrumot szét akarta bontatni, hogy Velencébe szállítsák, és ott építsék fel újra. Gabriele Emo szenátor szerencsére ezt megakadályozta, emléktábláját az egyik toronyban láthatjuk.

A későbbi korokban az elhordott kövek egy részét újakkal pótolták, ami nem épp autentikusan készült. Ezért hiába is szeretnék a pulaiak, hogy az aréna az UNESCO világörökségi listára felkerüljön, a szigorú bizottság elutasította a jelentkezést.

Pulai aréna látogatása

Az aréna belépődíj ellenében, nyitvatratási időben, vezetés nélkül látogatható.

Az aréna bejárata a tenger felöli oldalon van, de messzebb mint hajdanán. Az öböl egy részét ugyanis az évszázadok folyamán feltöltötték, jelenleg többek közt hatalmas parkoló áll az aréna és a tenger között.

A véres rendezvények helyszínén napjainkban sokkal békésebb események zajlanak, koncertek, operaelőadások, fesztiválok, sportrendezvények váltják egymást.

Az alagsori helyiségekben, melyek egykor raktárak, illetve a gladiátorok várószobái voltak, jelenleg az Ókori olaj- és borkultúra c. kiállítás látható.

Hajdani térképek, olajsajtoló berendezések, szőlőprések, amforák ismertetnek meg bennünket elődeink életével.

A pulai amfiteátrumnak 2021 nyara óta van egy állandó lakója. Az ukrán-magyar származású Kolodko Mihály gerillaszobrász In vino veritas (Borban az igazság) miniszobra is megbújik a hatalmas kövek között.

Ha Budapestről is ismerős a kis római katona, az nem a véletlen műve, a budapesti amfiteátrum romjainál találjuk a testvérét.

Tipp: Az amfiteátrum mellett található a város legnagyobb parkolója. Érdemes itt hagyni az autót, mert máshol nehéz parkolni és egyébként is innen kényelmesen bejárható az óváros és megtekinthető Pula összes nevezetessége.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük