Pulai Amfiteátrum és mini lakója

A Horvátország északi részén, az Isztria-félszigeten található Pula (régen Póla) legfontosabb látnivalója a római kori amfiteátrum, az aréna. Az ókori színház a római Colosseummal egyidőben, Augustus császár uralkodása alatt, i.e 27-től, i.u 14-ig épült. A pulai amfiteátrum (amphiteatrum) a Római Birodalom öt legnagyobb arénája közé tartozott. 2021 óta a hatalmas kövek közt az ukrán-magyar származású Kolodko Mihály gerillaszobrász In vino veritas (Borban az igazság) című miniszobra is megbújik.

Pula Amfiteátrum

Pulai Amfiteátrum, az isztriai colosszeum története

Pula top látnivalója, az amfiteátrum Augustus császár uralkodása alatt, i.e 27-től, i.u 14-ig épült. Az építkezés költségeit a Római Birodalom központi költségvetéséből finanszírozták. A 23 000 nézőt befogadó ellipszis alakú építmény a Római Birodalom öt legnagyobb arénája közé tartozott.

Pulai Aréna

Hosszabbik tengelye 132 méter, a rövidebbik 105 méter, legmagasabb falmagassága 33 méter. A küzdőtere szintén ellipszis alakú, 68 × 42 méteres.

Pólai amfiteátrum

Elsősorban gladiátor viadalokat rendeztek a pulai amfiteátrumban, de harcászati, vadászati bemutatók és nyilvános törvénykezések helyszíne is volt.

Az amfiteátrumot domboldalra építették, azért a terepviszonyokat figyelembe véve a szárazföld felőli oldala kétszintes, a tenger felőli viszont három. Azért került közvetlenül a tengerpartra, hogy a viadalok során megölt embereket és állatokat egy rövid csatornán át közvetlenül tenger vizébe juttathassák.

Pólai amfiteátrum

A gladiátor harcokat 404-ben tiltották be, majd a római birodalom bukása után az épület lassan pusztulni kezdett. A helyiek elkezdték elhordani a köveket saját házaik építéséhez. A 13. században betiltották a kövek elbontását, de ettől még nem állt meg a kövek elhordása, elsősorban az épülő velencei paloták számára adták el.

1583-ban a Velencei Köztársaság az egész pulai amfiteátrumot szét akarta bontatni, hogy Velencébe szállítsák, és ott építsék fel újra. Gabriele Emo szenátor szerencsére ezt megakadályozta, emléktábláját az egyik toronyban láthatjuk.

A teljes lebontástól ugyan megmenekült az aréna, de sok kövét lebontották és a városi építkezéseknél, többek közt a 18. században a székesegyház tornyának felépítéséhez is az amfiteátrum köveit használták fel.

A későbbi korokban az elhordott kövek egy részét újakkal pótolták, ami nem a legszakszerűbben történt. Ezért hiába is szeretnék a pulaiak, hogy az aréna az UNESCO világörökségi listára felkerüljön, a szigorú bizottság elutasította a jelentkezést.

Pulai aréna látogatása

Az aréna belépődíj ellenében, nyitvatartási időben, vezetés nélkül látogatható.

Az aréna bejárata a tenger felőli oldalon van, de messzebb mint hajdanán. Az öböl egy részét ugyanis az évszázadok folyamán feltöltötték, jelenleg többek közt hatalmas parkoló áll az aréna és a tenger között.

A véres rendezvények helyszínén napjainkban sokkal békésebb események zajlanak, koncertek, operaelőadások, fesztiválok, sportrendezvények váltják egymást. Ezek a rendezvények külön belépőjeggyel látogathatók.

Ókori olaj- és borkultúra kiállítás

Az alagsori helyiségekben, melyek egykor raktárak, illetve a gladiátorok várószobái voltak, jelenleg az Ókori olaj- és borkultúra kiállítás látható.

Hajdani térképek, olajsajtoló berendezések, szőlőprések, amforák ismertetnek meg bennünket elődeink életével.

Kolodko miniszobor a Pulai Amfiteátrumban

A pulai amfiteátrumnak 2021 nyara óta van egy állandó lakója. Az ukrán-magyar származású Kolodko Mihály gerillaszobrász In vino veritas (Borban az igazság) miniszobra is megbújik a hatalmas kövek között.

Ha Budapestről is ismerős a kis római katona, az nem a véletlen műve, a budapesti amfiteátrum romjainál találjuk a testvérét.

2023. január 1 előtt kuna volt az érvényes fizető eszköz Horvátországban, a 10 kunás bankjegyen pedig a pulai amfiteátrum fotója volt látható.

Pulai aréna látogatása

Az amfiteátrum belépőjegy váltása után látogatható.

Az Isztria colosszeuma közel sem annyira látogatott, mint római testvére. Ennek több előnye is van. Ide nem kell előre megváltani a belépőjegyet, azt érkezéskor a pénztárnál is megtehetjük. A másik pedig az, hogy sokkal alaposabban bejárhatjuk az épület minden zugát és ember tömegek nélküli fotókat is tudunk készíteni.

Nyitvatartási és egyéb információkat az amfiteátrum hivatalos oldalán találsz.

Tipp: Az amfiteátrum mellett található a város legnagyobb parkolója. Érdemes itt hagyni az autót, mert máshol nehéz parkolni és egyébként is innen kényelmesen bejárható az óváros és megtekinthető Pula összes nevezetessége.

Pula további látnivalói

Pula (régi magyar és olasz nevén Póla) nagy múltú, hangulatos város Horvátország északi részén, az Isztriai-félszigeten. Főbb látnivalói a szép óvárosban összpontosulnak, ahol ókori emlékekben is gyönyörködhetünk. Gyönyörű strandjaival családi nyaralások célpontja is lehet.

In vino veritas szobor a pulai amfiteátrumban

Az In vino veritas nevet viselő szobornak vagy egy párja is, a budapesti amfiteátrumban.

Videón is megtekinthető a Kolodko mini szobor elhelyezése a pulai arénában és a budapesti amfiteátrumban.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük