Programajánló a márciusi hosszú hétvégére

Mai ajánlatom egyszerűen összefoglalhatom: programajánló a márciusi hosszú hétvégére. Amolyan gondolatébresztőként ajánlok néhány érdekes látnivalót és ígéretes eseményt a március 15-i hétvégére. Teszem ezt politikamentesen, a szépségekre és az értékekre koncentrálva és a család minden tagjára gondolva.

Programajánló a márciusi hosszú hétvégére

A programajánlóban olyan kikapcsolódási, városnézési lehetőségeket ajánlok, amelyekről előzőleg már írtam. A fényképre kattintva eléred ezeket a részletes írásokat.

Építészeti örökségünk felfedezése

Építészeti örökségük olyan csodákat rejt, amelyek miatt érdemes útnak is indulni, és egy hétvégét eltölteni akár a fővárosban, akár vidéki városainkban. Azzal, hogy felnézünk és megismerjük építészeti kincseinket is, ezzel új szintre emelve a „városnézés” kifejezést.

Azt tudtad, hogy március 15-én is ingyenesen látogathatók az állami múzeumok?

Ingyenes múzeumlátogatások

A kultúra is egyre drágább. Ingyenes múzeumok, akarom mondani ingyenes múzeumlátogatások igen is léteznek. Egy kis előrelátással sok pénzt spórolhatunk a múzeumi belépődíjakból. A mai múzeumi árak mellett különösen a családoknak érdemes tisztában lenne a kedvezményes és ingyenes múzeumi belépési lehetőségekkel. 

Felújított Operaház

Ünnepi gálával nyitja meg kapuit a felújított Magyar Állami Operaház 2022. március 12-én. Az ország egyetlen nagy létszámú társulattal rendelkező, és kimondottan operákra, balettekre szakosodott színházának épülete négy és fél év alatt újult meg bruttó 50 milliárd forintból. 2022. március 15-től ismét lehetőség lesz az Operaház épületének vezetett bejárására.

És ha már felújításoknál tartunk, ott vannak a csodálatos kastélyaink és váraink.

Felújított Regéci vár

Regéc vára évek óta a Zemplén egyik legkedveltebb turista célpontja. A pazar panorámájú, csodálatos környezetben magasodó erőd 16. század közepétől a 17. század végéig erődített főúri rezidenciaként működött. 2020 és 2021 között hatalmas felújításon esett át, újjáépült reneszánsz palotaszárnya is. A felújított Regéci vár négy szinten multimédiás és interaktív kiállítással várja a látogatókat.

És ha már március 15 jön, remélem nem bánsz egy kis kokárda áttekintést sem.

1848 óta viselünk kokárdát március 15-én, ami a nemzeti függetlenedés eszméjét magukénak valló polgárok szimbólumává vált. De vajon honnan ered a kokárda? Ki tűzött ki először magyar kokárdát? Milyen sorrendben szerepelnek helyesen a kokárda színei?

Forradalmi Utcaszínház a Mini Magyarország makettparkban Szarvason

Különleges tavaszi program várja a látogatókat a Mini Magyarország makettparkban Szarvason 2022 első a hosszú hétvégéjén. Nemzeti ünnepünk tiszteletére, a március 15-i hosszú hétvégén díszbe öltözik a  makettpark Szent Koronája, valamint március 14-én, hétfőn forradalmi utcaszínház szórakoztatja a látogatókat.

És ha ott jártok, feltétlenül ugorjatok be a szomszédos arborétumba.

Pepi-kert, azaz a Szarvasi Arborétum

Pepi-kert, a szarvasiak egyszerűen csak így hívják hazánk legnagyobb épített kertjét, a 82 hektáron elterülő Szarvasi Arborétumot. A Békés megyei romantikus hangulatú kert tavasszal virágözönnel, nyáron madárdallal, színpompás pávákkal, ősszel a természet ezer színével, télen a havas táj bájos csendjével várja a látogatókat.

Tavaszi arborétumi séták

Az ezernyi színnel, illattal, és a szabadba hívogató napsütéssel érkező tavasz még a télire bevackoló hétalvókat is kicsalogatja a lakásból. A sötét és hideg téli napok után igazi felüdülést jelent a természetben tett séta. A most bemutatásra kerülő tavaszi kirándulási tippek olyan helyekre kalauzolnak el, amelyek kiváló lehetőséget kínálnak a tavasz első hírnökeinek és az éledező természetnek a megcsodálására. Mozduljatok ki, gyönyörködjetek a fények játékában, fedezzétek fel a föld alul kibújó apró virágok szépségét! Szerezzetek közös élményeket miközben gondtalanul sétáltok a madárcsicsergések dallamaira az árnyas ösvényeken.

Kisvonatozás

A hosszú hétvégén a kisvasutak többsége is üzembe áll, hogy támogassák a családi kikapcsolódásokat, közös élmények szerzését.

Kicsik és nagyok számára is feledhetetlen természetközeli élményt szerezhetünk, ha zakatoló kisvasúttal indulunk el felfedezni hazánk gyönyörű tájait, erdeit, állat- és növényvilágát. A lassan haladó kisvonatokon kényelmesen ülve barangolhatjuk be a vidéket, s mindeközben erdei kalandok, rejtett kincsek várnak ránk. Összegyűjtöttem, linkekkel és térképen is megmutatom, hol találhatók kisvasutak Magyarországon, nektek már csak indulnotok és az élményeket bezsebelni kell!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük