Programajánló a húsvéti hétvégére

Ne szomorkodjunk amiatt, hogy hogy még szinte az egész ország zárvatart, hiszen itt az egyre színesebb és illatosabb tavasz és sok fantasztikus programot kínál. Találjuk meg azokat, amelyek, igazán boldoggá tesznek. Itt a szubjektív programajánló a húsvéti hétvégére! Válogass kedvedre!

Programajánló a húsvéti hétvégére

Programajánló a húsvéti hétvégére

Két évvel ezelőtta rengeteg programlehetőségből igen nehéz lett volna kiválasztani a blogbejegyzésbe beférő mennyiséget. Első helyek egyikén biztosan az UNESCO világörökségi falu Hollókő hagyományos húsvéti programjait ajánlottam volna. Biztos köztük lett volna néhány várunk és kastélyunk és szerintem legalább egy állatkert is. Ezek most mind zárva tartanak, ezért inkább túrázásra, a természeti szépségek felfedezésére buzdítalak.

Arborétum vagy botanikus kert

Arbortémuaink és botanikus kertjeink egy része zárvatart, de van néhány, ahol továbbra is tárt kapukkal várják a látogatókat. A botanikus kertek vagy másik nevükön füvészkertek fő jellemzője, hogy szabadtéri és üvegházi növénygyűjteménnyel is rendelkezik és az ismeretterjesztésen túl tudományos és oktatási célt is szolgálnak. Legnagyobb botanikus kertünk, a Nemzeti Botaikus kert Vácrátóton ugyan zárva van, de a budapesti Füvészkert korlátozásokkal ugyan, de látogatható.

Az arborétumok főként a fás szárú növények bemutatására szakosodtak. Sokkal inkább hasonlítanak egy erdőre, mint egy rendezett kertre, de legtöbbjük mégis gyönyörűen parkosított.

A nyitvatartó kertekben veszélyeztett és ritka fajokat csodálhatunk meg. Sétálhatunk a családdal, egyedül vagy akár randevúzhatunk is ezeken a gyönyörű, romantikus helyeken.

Néhány jelenleg is nyitvatartó arborétum és botanikus kert

Vár- és templomromok

A váraink ugyan nem látogathatók, a vadregényes tájakon található, belépő díj nélküli megtekinthető vár és templomromokat felkersehetjük. A Balaton-felvidék tanuhegyein kellemes sétákat tehetünk, amihez gyönyörű panoráma társul. De az ország más részein is találunk hasonlóakat.

Nagykeszi templomrom - Gyepükaján

Tanösvények

A természet szépségének felfedezésére idális helyek a tanösvények. A legszebbekből szemezgetettem.

Megyer-hegyi tengerszem

Az ajánlott helyek jelentős részéről írtam már itt a blogban. Az aláhúzással kiemelt nevekre kattintva eléred ezeket az írásokat.

Természetesen jó célpont lehet bármelyik tavunk partja, ezek közül érdemesebb lehet a kevésbé ismert bájos tavakat felfedezni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük