Prado Múzeum (Museo del Prado) Madridban

A Spanyolország fővárosában, Madridban található Prado Múzeum (Museo del Prado) a világ leghíresebb és leggazdagabb múzeumainak egyike. A Madridi Nemzeti Múzeum képtárának alapját az 1819-ben megnyílt királyi gyűjtemény adja a spanyol festészet (Murillo, Velázquez, Francisco de Goya) remekeivel. A múzeum és környéke 2021-ben Paseo del Prado és Buen Retiro, a Művészetek és Tudományok tája néven felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Prado Múzeum (Museo del Prado) Madridban

Paseo del Prado és Buen Retiro

A világörökségi címet kiérdemelt Paseo del Prado sugárút Madrid szívében található. A 200 hektáros terület kialakulása a 16. századra tehető. A fákkal szegélyezett sugárút mentén művészeteknek és tudományoknak szentelt impozáns épületek, a nagyobb útkereszteződésekben hangulatos szökőkutak állnak: Fuente de Cibeles és a Fuente de Neptuno. Szintén itt található a a város ikonikus szimbóluma a Plaza de Cibeles.

A 120 hektáros Jardines del Buen Retiro („kellemes visszavonulás kertje”), a 17. századi Buen Retiro palota maradványa mellett található.

Prado Múzeum (Museo del Prado)

A Prado Múzeum gyűjteményének alapját az 1819-ben megnyílt királyi gyűjtemény adja. Az első alkotásokat még a Habsburgok vették meg, majd a Bourbonok bővítették a gyűjteményt. III. Károly uralkodása idején vetődött fel az az ötlet, hogy külön épületet építsenek a festmények számára, ezt 1785-ben me is tették.

A 1819-ben Juan de Villanueva tervei alapján új épületet avatták, mint „a királyi festménygyűjtemény múzeumát”. Az ekkor készült első katalógus 311 művet tartalmazott. Az épületet a 19. század végén, majd 1913 és 1916 között is bővítették. 1923 és 1952 között belső átalakításokat, átépítéseket végeztek a múzeumon. Az újjárendezett kiállítás 1955-ben nyílt meg.

Prado gyűjteménye

A gyűjtemény 1821-es katalógusa már 521 képet tartalmazott, miután szintén a Királyi Gyűjteményből itáliai és németalföldi iskolák műveivel gyarapodott. Később az Akadémia különterméből Rubens, Tiziano Vecellio és Dürer aktokat helyeztek át a múzeumba.

Anyagának legjelentősebb részét a spanyol festészet (Murillo, Velázquez, Francisco de Goya) alkotja. A festményeken és szobrokon kívül több, mint 5000 rajz, 1000 érme, és medál, szobor és egyéb szépművészeti alkotás tekinthető meg.

A több mint 5000 festményből 2300 van kiállítva, három szinten, 120 teremben. Korai németalföldi festők (Albrecht Dürer) , 17. századi holland és flamand festők (Rubens, van Dyck, Rembrandt), olasz mesterek (Botticelli, Raffaello, Antonio Allegri Corregio, Giorgione, Tiziano és Tintoretto) munkáiban gyönyörködhetünk.

Az emeleti termek többségét spanyol mesterek alkotásai foglalják el. Velázqueztől közel ötven képe díszíti a Prado termeit. Goya műveit pedig kilenc teremben állították ki. Több Murilló, El Grecó képben is gyönyörködhetünk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük