Evora látnivalói: Portugália élő múzeuma

Evora (Évora) a Lisszabont elpusztító 1755-ös földrengés után aranykorát élő Portugália városainak legszebb példája. Lisszabonból kevesebb mint 2 óra alatt elérhető, 2000 éves múlttal rendelkező óvárosra 1986 óta az UNESCO Világöröksége része. Evora látnivalói lenyűgözőek, nem túlzás „szabadtéri élő múzeumnak” nevezni.

Evora

Evora rövid történelme

A város környéki megalitok Kr. e. 4-2. évezredből származnak, már ebben az időben éltek itt emberek. Maga Évora kb. 2000 éves múlttal rendelkezik. Az i.e. 2. században Decimus Junius Brutus cspatai hódytották meg. Az i.e 1. században a város Liberalitas Julia, illetve Ebora Cerealis néven volt ismert. A római korból származó vízvezeték és Diana templom a mai napig látható

714-ben a mórok hódították meg, majd a 12. században került újra portugál uralom alá, amikor 1165-ben Geraldo Sem Pavor csapatai elfoglalják a várost. 1186-ban kezdték meg a székesegyház építését.

Evora

A középkorban virágzó nagyváros lett, az oktatás és a művészet egyik központja. 1481-ben épült a kolostori templom, a Sao Francisco. 1485-ben kezdődött az erődítményszerű Ermida de Sao Bras építése. Egyetemét 1551-ben alapították.

A portugál királyok kedvenc lakhelye volt egészen az 1580-as spanyol megszállásig. Jelentősége utána még tovább csökkent, amikor a jezsuiták bezárták itteni egyetemüket. Évora fokozatosan egy vidéki kisváros szerepét vette fel.

1808-ban francia csapatok foglalják el a várost. 1834-ben Mihály király itt írja alá lemondó nyilatkozatát.

Evora

Evora látnivalói, nevezetességei

Jó három és fél kilométer hosszú középkori védfal zárja körbe Evora történelmi városmagját. Evora jellegzetessége az erős mór hatásról tanuskodó mudéjar stílus, amely a Mánuel-stílus egyik változata.

Evora

Sé de Santa Maria katedrális

A katedrálisa gótikus stílusú épületet 1186-ban kezdték építeni és a 13-14. században fejezték be. A legenda szerint Vasco da Gama flottája ebben a templomban áldatta meg zászlóit 1497-ben.

A székesegyház Portugália egyik legszebb tamploma, ami sokkal jobban hasonlít egy erdőre, mint egy templomra. A főhajót két asszimetrikus őrtorony szegélyezi

Pompás kilátás nyílik a „múzeumvárosra” a székesegyház tetőteraszáról, amely a gótikus kerengőről egy szűk csigalépcsőn át közelíthető meg.

Evora katedrális

Praca do Giraldo tér

A Praca do Giraldo téren hajtották végre az inkvizíció során elítéltek kivégzését. A tér névadója Geraldo Sem Pavor, „Félelemnélküli Geraldo” rablólovag, aki csapatával a 12. században kiűzte a városból a mórokat.

A négyzetes alaprajú teret körbeveő főúri villákon – melyek a vidéki nemesség városi lakhelyéül szolgáltak – jól látható, hogy Evora kulturális és gazdasági világkora hosszú ideig tartott. Magas ablakok, öntöttvas rácsos balkonok és árkádok díszítik a többemeletes, pasztellszínű házakat.

Evora

Henrik-kút

Kedvelt találkozóhely a tér közepén álló, 1571-ben készült márvány Fonte Henriquina, a Henrik-kút.

Santa Antao-templom

A tér északi részén áll a Santa Antao-templom, melyet 1557-ben még érsekként építtetett a későbbi II. Henrik.

Graça Church

Evora

Igreja de Sao Francisco – Szent Ferenc-templom

Ez Dél-Portugália egyik legimpozánsabb Mánuel-stílusú épülete. A bejárat felett egy pelikán mellett – amely II. Joao király jelképe, és a világi és egyházi hatalmak egyesülését fejezi ki – egy armilláris szféra is látható, amely egy csillagászati mérőeszköz, s a király utódja I. Mánuel alatt tett földrajzi felfedezések szimbóluma.

Csontok kápolnája – Capela dos Ossos

Evora legbizarrabb látnivalója Csontok Kápolnája, amelyben nagyjából 5.000 csontváz maradványai láthatók itt. A kápolna felirata is elég elgondolkodtató: “Mi, a csontok, akik itt vagyunk, a tieidre várunk.”

Evora

Templo romano – ókori római templom romja 2-3. századból

A város legrégebbi épülete a római kori Diana-templom. A templom a 2. és 3. század közötti időszakban épült, az Ibériai-félsziget legjobb állapotban fennmaradt római kori temploma. A középkorban befalazták és vágóhídként használták. Csak 1870-ben fedezték fel újra, s bontották ki az eredetileg tizennyolc korinthoszi oszlopból a még meglépő tizennégyet.

Evora

További látnivalók

  • Palácio de Dom Manuel (palota)
  • Convento dos Lóios (15. századi kolostor)
  • El Monasterio de los Orden de los Cartujos (kolostor)
  • A városfal
  • A vízvezeték
  • A régi egyetem
  • Jardim publico (park)
  • Az Évora környéki megalitok (pedras talhas)

Nagyon köszönöm a beszámolót Arnhoffer Klárának!

További olvasnivalók Portugáliáról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük