Evora látnivalói: Portugália élő múzeuma

Evora a Lisszabont elpusztító 1755-ös földrengés után aranykorát élő Portugália városainak legszebb példája. A Lisszabonból kevesebb mint 2 óra alatt elérhető, 2000 éves múlttal rendelkező óvárosra 1986 óta az UNESCO Világöröksége része. Evora látnivalói lenyűgözőek, nem túlzás „szabadtéri élő múzeumnak” nevezni.

Evora

Evora látnivalói

A rómaiak Liberalitas Julia, illetve Ebora Cerealis néven ismerték. A római korból származó vízvezeték és Diana templom a mai napig látható714-ben a mórok hódították meg, majd a 12. században került újra portugál uralom alá. A középkorban virágzó nagyváros lett, az oktatás és a művészet egyik központja.

A katedrálisa gótikus stílusú épületet 1186-ban kezdték építeni és a 13-14. században fejezték be. A legenda szerint Vasco da Gama flottája ebben a templomban áldatta meg zászlóit 1497-ben.

A Praca do Giraldo téren hajtották végre az inkvizíció során elítéltek kivégzését. A tér északi részén áll a Santa Antao templom, melyet 1557-ben még érsekként építtetett a későbbi II. Henrik.

A 15. században élte fénykorát. A portugál királyok kedvenc lakhelye volt egészen a spanyol megszállásig, 1850-ig. Jelentősége még tovább csökkent, amikor a jezsuiták bezárták itteni egyetemüket.

Evora legbizarrabb látnivalója Csontok Kápolnája, amelyben nagyjából 5.000 csontváz maradványai láthatók itt. A kápolna felirata is elég elgondolkodtató: “Mi, a csontok, akik itt vagyunk, a tieidre várunk.”

Evora

Evora

Evora

Evora

Evora

Evora

Evora

Nagyon köszönöm a beszámolót Arnhoffer Klárának!

További olvasnivalók Portugáliáról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük