Pitigliano, a Kis Jeruzsálem Toszkánában

Pitigliano, a hegytetőre épült olasz város különleges toszkán gyöngyszem. A települést három oldalról határoló szakadék drámai és egyben lenyűgöző megjelenést kölcsönöz a helynek. A festői település hihetetlenül gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, mely a hagyományos toszkán kultúrát és az etruszk civilizáció lenyűgöző maradványait ötvözi. Pitigliano „Kis Jeruzsálem” néven is ismert, virágzó zsidó közössége miatt, amely a 16. századra nyúlik vissza. A városban a zsidók menedéket találtak az üldöztetés elől, és szabadon gyakorolhatták vallásukat.

Piligliano városa Toszkánában

Pitigliano város rövid történelme

Pitigliano ősi város az olaszországi Toszkánában, melyet az etruszkok alapítottak a tufakő sziklákra építve. A „Città del Tufo” (Tufa Város) és a „Città Etrusca” (Etruszk Város) címet is viseli. Az első elnevezés arra utal, hogy a város egy tufa szikla tetején fekszik, amelyről nem mellesleg lenyűgöző kilátást nyújt a környező vidékre. Az Etruszk Város elnevezést azért kapta, mert a Kr. e. 7. és 2. század között az etruszk civilizáció virágzott a területen.

A várost a Kr. e. 7. században alapították, az etruszkok tufa sziklába vájt barlanglakásokat építettek. Az etruszk idők óta a város fontos szerepet töltött be a térségben, kereskedelmi központként és védelmi erődként egyaránt.

Az etruszkok jól védhető, meredek hegytetőkön szerettek letelepedni. Valóságos erődítményt építettek, melynek masszív falai ma is erőt sugározna. A település vízvezetékrendszere igazi bravúr. Az ókorban több kilométeres akvadukton hozták ide a vizet, amit a sziklába vájt csatornahálózaton keresztül osztottak el a háztartások között. A ismeretlen építők műszaki teljesítménye még ma is ámulatba ejti a szakembereket.

Később, a 16. században a város a Medici család fennhatósága alá került, amikor Cosimo de’ Medici a fejedelemségéhez csatolta. Majd 1604-ben a Toszkánai Nagyhercegség része lett. Ekkor készült el a város híres viaduktja, ami a Piazza Petrucciót köti össze az Orsini-palotával.

A zsidó közösség számára is jelentős szerepet játszott a város, akik a várost a „kicsi Jeruzsálem”-ként ismerik. A város lakóinak életét gyökeresen megváltoztatta a katolikus egyház egy rendelete. A pápai állam a 16. században úgy döntött, hogy Rómából ki kell költöznie a zsidóknak, akiknek egy része Toszkánában, az Orsini grófok birtokán talált menedéket.

A zsidók a heygtetőn álló Pitigliánóban telepedtek le, és ezért lett a városrészük neve Piccola Geresalemme, vagyis Kis Jeruzsálem. Leszármazottaik még ma is erre emlékeznek, amikor a sfratto (kilakoltatás) nevű, bot formájú, mézes-diós, narancshéjjal és ánizzsal ízesített süteményüket sütik. Egy legneda szerint a kilakoltatást levezénylő katonák botokkal dörömböltek be a házak ajtaján, hogy emlékeztessék a lakókat a készülődésre.

A zsidók a pitiglianói elszigeteltségben virágzó életet teremtettek, és századokon át békében éltek együtt a helyi katolikusokkal. Bár a 20. századra sokuk elköltözött, az ott maradottak a második világháborút keresztény társaiknak köszönhetően vészelték át.

A 18. században Pitigliano hanyatlásnak indult. A 19. században a város ismét fejlődésnek indult, a turizmus fellendülésének köszönhetően.

Pitigliano látnivalói, nevezetességei

Pitigliano számos látnivalóval büszkélkedhet, amelyek lenyűgözik a turistákat és a történelem szerelmeseit egyaránt. A város központjában található a Medici erőd és a középkori paloták. Az etruszk kori hagyományokat bemutató múzeumok és az óváros régi zsidó negyede is lenyűgöző látnivalókat kínál.

 • Piazza del Plebiscito: A város főtere, ahol a Palazzo Comunale (városháza) és a Duomo (katedrális) található.
 • Viadukt: a Piazza Petrucciót köti össze az Orsini-palotával.
 • Palazzo Orsini: A 16. századi palota, amely ma múzeumként működik, a hely történelmével és kulturális örökségével ismerkedhetünk meg itt.
 • Fortezza Orsini: A 14. századi erőd, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a városra és a környékre.
 • Etruszk nekropolisz: A város alatt található etruszk sírok, amelyeket a Kr. e. 9. és 2. század között építettek.
 • Vie-barlangok: szűk, sokszor több méter magas, látványos vájatok,a melyek valószínűleg szakrális helyeket kötöttek őssze. Tavasszal a helyiek fáklyás felvonulásokkal köszöntik a falak között a napéjegyenlőséget.
 • San Michele Arcangelo templom: A 12. századi templom, amely a város egyik legrégebbi épülete.
 • Zsidó negyed: A város egykori zsidó negyede, ahol ma is láthatóak a régi zsinagógák és zsidó házak.

Pitigliano zsidó negyede: Piccola Gerusalemme

A zsidó negyed, „Piccola Gerusalemme” néven, a város déli részén található, és a következők jellemzik:

 • Szűk, kanyargós utcák: A zsidó negyed utcácskái szűkek és kanyargósak, ami jellegzetes hangulatot kölcsönöz a területnek.
 • Középkori házak: A házak többsége a középkorban épült, és sok közülük még ma is eredeti állapotában van. Van itt borospince, kóser mészárszék és ruhafestőműhely is.
 • Zsidó emléktáblák: A negyedben számos emléktábla található, amelyek a zsidó közösség történetére emlékeznek.
 • Zsinagógák: A zsidó negyedben két zsinagóga található, a Sinagoga Nuova (Új Zsinagóga) és a Sinagoga Vecchia (Régi Zsinagóga).
 • Museo Ebraico di Pitigliano: A zsidó múzeum a zsidó közösség történetét és kultúráját mutatja be
 • Mikve: a női rituális fürdő, amelyet az etruszkok által is ismert gyógyforrás vizével töltöttek fel.

A zsidó közösség Pitiglianoban a 20. század folyamán fokozatosan elnéptelenedett, de a város továbbra is őrzi zsidó örökségét. A „Kis Jeruzsálem” név a város zsidó múltjának és a zsidó kultúra iránti tiszteletnek a szimbóluma.

Gasztronómia

Toszkána híres gasztronómiájának ételeit és borait is meg lehet kóstolni Pitiglianóban. A zsidók máig sütik sfratto (kilakoltatás) nevű, bot formájú, mézes-diós, narancshéjjal és ánizzsal ízesített süteményüket. A város környékén termelt kiváló minőségű olívaolaj, sajtok és borok az igazi olasz ízeket hozzák el a látogatóknak.

Fesztiválok és események

Pitigliano egész évben számos fesztivált és kulturális eseményt rendez, amelyek bemutatják a helyi kultúrát és hagyományokat. Az egyik legjelentősebb esemény a Sagra delle Cantine, mely a helyi borok és ételek ünnepléséről szól. Évente megrendezik a „Palio dei Terzieri” nevű lovasversenyt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük