Pilisszentlélek látnivalói – az igazi Pajkaszeg

Pilisszentlélek, az alig 300 lakosú község neve pár évvel ezelőttig csak a pilisi túrázók körében volt ismert. 2016-ban azonban az egész ország megismerte a festői fekvésű zsákfalut, amikor itt kezdték el forgatni az RTL Klub nagysikerű, A mi kis falunk című vígjátéksorozatát. Azóta főleg a forgatási napokon özönlenek ide, Pajkaszegre a sorozat rajongói. Már a falu kocsmáját is átnezeték: felvette a Teca kocsmája nevet. Pilisszentlélek látnivalói főleg a sorozat helyszíneire korlátozódnak, de nagyon kellemes túrákat tehetünk innen indulva Pilis turista útjain. Érdemes például elsétálni az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok egykori kápolnájához.

Pilisszentlélek látnivalói

Pilisszentlélek látnivalói

Pilisszentlélek hivatalos neve 1907-ig Szentlélek volt, de használták a Szent-Lélek, Huta-Szent-Lélek formákat is. 1985 óta a 9 kilométerre fekvő Esztergom része, lakóinak száma csupán 300 fő. A Duna-Ipoly Nmezeti park területén fekvő település házai egy völgyben helyezkednek el, amit minden irányból erdő vesz körül.

Pálosok és Boldog Özséb emlékezete: kolostor romok

Pilisszentlélek neve a 13. századtól ismerős lehet, hisz itt alakult meg az egyetlen magyar alapítású szerzetes rend, a pálosoké. A pálos rendet (hivatalos neve: Szent Pál első remete szerzeteseinek rendje, latinul: Ordo Fratrum Sancti Pauli Primi Eremitae) Boldog Özséb, lemondott esztergomi kanonok alapította 1250-ben.

A pálosok a Cséve-szirtek alatt, Pilisszentlélek határában a „hármas-barlangnál” telepedtek meg. 1263-ban IV. Béla király a pálosoknak adta a 13. század közepén épült királyi vadászkastélyát, ez lett a kolostoruk épülete. A szerzetesek 1287-ben kápolnát is építettek a mai Pilisszentlélek közelében a Szent Kereszt tiszteletére szentelve. Az egykori pálos kolostor romjait 1985-1992 között feltárták, ma is megtekinthetők a faluból indulva.

Az itt létesült kolostor kiszolgálásához a birtokra parasztokat telepítettek, így alakult ki a patak mentén a falu. A török időkben a település elpusztult, elnéptelenedett. A 18. század elején a pesti pálosok birtokába került, akik tótokat telepítettek ide a Felvidékről, Nyitra környékéről. Ekkor a település üveghutájáról volt ismert, Innen ered a korábbi Huta-Szent-Lélek elnevezés is.

Katolikus templom Pilisztentléleken

A pálos rend feloszlatása a ferencrendiek alapítottak plébániát 1810-ben. Temploma 1857-ben épült és a mai napig áll. A sorozat szerint Pajkaszegnek nincs temploma, a fittneszteremben tartják a szerttartásokat. A valóságban lézetik a templom, a filmesek azonban nagyon ügyelnek rá, hogy ez a felvételeken egyáltalán ne látszódjon.

A sorozatból ismert tavat viszont ne keresd, az nem itt van. A horgászok körében kedvelt Dédai-tó a közeli Búbánatvölgyben található. Erről a Pajkaszeg látnivalói cikkben olvashatsz.

Szlovák tájház és Falumúzeum

Pilisszentlélek történetével és az elődök életével a Szlovák tájházban és a Falumúzeumban ismerkedhetünk meg. A kiállítást egy az 1920-as években épített, jellegzetes alaprajza és formája miatt műemlékké nyílvánított épületben alakították ki.

Pilisszentlélekről megközelíthető barlangok

A közelben számos barlang található: Tűfok-barlang, Bivak-barlang, Legény-barlang és Leány-barlang, amelyek a történelem során rablótanyául szolgáltak. Feltárások szerint a Legény-barlangban egykor titkos pénzverde működött. A kijelölt turista útvonalakon ezeket is elérhetjük.

Esztergomból induló autóbuszjáratokkal is eljuthatunk Pilisszentlélekre.

Pilisszentlélek vagyis Pajkaszeg videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

19 − öt =