Pilisszentlélek látnivalói – az igazi Pajkaszeg

Pilisszentlélek, az alig 300 lakosú község neve pár évvel ezelőttig csak a pilisi túrázók körében volt ismert. 2016-ban azonban az egész ország megismerte, amikor itt kezdték el forgatni az RTL Klub nagysikerű, A mi kis falunk című vígjátéksorozatát. Azóta főleg a forgatási napokon özönlenek ide, Pajkaszegre a sorozat rajongói. Már a falu kocsmáját is átnezeték: felvette a Teca kocsmája nevet. Pilisszentlélek látnivalói főleg a sorozat helyszíneire korlátozódnak, de nagyon kellemes túrákat tehetünk innen indulva, például a pálosok egykori kápolnájához.

Pilisszentlélek látnivalói

Pilisszentlélek látnivalói

Pilisszentlélek hivatalos neve 1907-ig Szentlélek volt, de használták a Szent-Lélek, Huta-Szent-Lélek formákat is. 1985 óta a 9 kilométerre fekvő Esztergom része.

Pilisszentlélek neve a 13. századtól ismerős lehet, hisz itt alakult meg az egyetlen magyar alapítású szerzetes rend, a pálosoké. A pálos rendet (hivatalos neve: Szent Pál első remete szerzeteseinek rendje, latinul: Ordo Fratrum Sancti Pauli Primi Eremitae) Boldog Özséb, lemondott esztergomi kanonok alapította 1250-ben.

A pálosok a Cséve-szirtek alatt, Pilisszentlélek határában a „hármas-barlangnál” telepedtek meg. 1263-ban IV. Béla király a pálosoknak adta a 13. század közepén épült királyi vadászkastélyát, ez lett a kolostoruk épülete. A szerzetesek 1287-ben kápolnát is építettek a mai Pilisszentlélek közelében a Szent Kereszt tiszteletére szentelve. Az egykori pálos kolostor romjait 1985-1992 között feltárták, ma is megtekinthetők a faluból indulva.

Az itt létesült kolostor kiszolgálásához a birtokra parasztokat telepítettek, így alakult ki a patak mentén a falu. A török időkben a település elpusztult, elnéptelenedett. A 18. század elején a pesti pálosok birtokába került, akik tótokat telepítettek ide a Felvidékről, Nyitra környékéről. Ekkor a település üveghutájáról volt ismert, Innen ered a korábbi Huta-Szent-Lélek elnevezés is.

A pálos rend feloszlatása a ferencrendiek alapítottak plébániát 1810-ben. Temploma 1857-ben épült és a mai napig áll. A sorozat szerint Pajkaszegnek nincs temploma, a fittneszteremben tartják a szerttartásokat. A valóságban lézetik a templom, a filmesek azonban nagyon ügyelnek rá, hogy ez a felvételeken egyáltalán ne látszódjon.

A sorozatból ismert tavat viszont ne keresd, az nem itt van, de arról a Pajkaszeg látnivalói cikkben olvashatsz.

Pilisszentlélek történetével és az elődök életével a Szlovák tájházban és a Falumúzeumban ismerkedhetünk meg.

A közelben számos barlang található: Tűfok-barlang, Bivak-barlang, Legény-barlang és Leány-barlang, amelyek a történelem során rablótanyául szolgáltak. Feltárások szerint a Legény-barlangban egykor titkos pénzverde működött. A kijelölt turista útvonalakon ezeket is elérhetjük.

Pilisszentlélek vagyis Pajkaszeg videón

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 2
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük