Peru színei – népviseletek, hagyományok

Ha azt mondom, Peru színei, valószínűleg neked is egy hagyományosan öntözött kecsua indián lány fotója ugrik be, aki épp unott arccal egy lámával pózol. Szerintem nem véletlenül. De Dél-Amerika harmadik legnagyobb országa még ettől sokkal színesebb. Gondoljunk csak a Szivárvány-hegységre vagy a perui sárga kifejezésre.

Peru színei

Peru színei

Peru a dél-amerikai kontinens harmadik, valamint az Andok legnagyobb területű országa. Északon Ecuador és Kolumbia, keleten Brazília és Bolívia, délen Chile és nyugaton mintegy 2000 km hosszan a Csendes-óceán határolja.

Hajdan az Inka Birodalom központja volt. Múltjai hozzájárul a mi a sokszínűségének. A társadalom etnikai, vallási, nyelvi megosztása igen sokszínű. A 30 millió lakosa között indiánok, meszticek, valamint fehérek egyaránt megtalálhatók.

Az itt élőket többnyire pozitív gondolkodás jellemzi. Számunkra talán hihetetlen, de közel 3000 híres fesztivált rendeznek évente az ország területén. Ezeken a tradicionális viselet, zenék, táncok, rituálék játszák a főszerepet.

Az ország sokszínűségéhez képest a nemzeti zászló viszonylag egyszerű. A legenda szerint José de San Martín jó előjelnek tartotta, hogy rengeteg flamingót látott, amikor 1820-ban Peruba érkezett. Ezért elhatározta, hogy a fehér és a vörös legyenek a Perui Légió színei, amelyet az ország felszabadításának céljából hozott létre.

A fehér szín a békét, a méltóságot és a haladást jelképezi, a vörös pedig a háborút és a bátorságot. 1825-től ez lett a zászló kép alapszíne. A polgári zászlón és a felségjelzésen nem szerepel a címer, de gyakran látunk olyan zászlót, aminek a közepén a címer is látható.

perui zászló

A címeren az állatvilág (vikunya), a zöld termények (cinchona fa) és az ásványok világának (arany és ezüstpénzzel teli bőségszaru) szimbólumai jelennek meg. A babérkoszorú a pajzs felett a köztársaság szimbóluma. A pajzs melletti pálmaág és babérfüzér a béke szimbóluma, illetve az ország védelmére való felkészültségé.

Perui sárga

A perui sárga egy sárgaszínű paradicsomfajta neve. Peru a paradicsom egyik őshazája, így nem véletlen az elnevezés.

A perui sárga ugyanakkor festék alapanyag neve is. A guano (madárürülék) feldolgozásából nyert anyagot nevezik így, amelyet festékként használnak, és a forgalomból már kivont indiai sárgát próbálják meg vele helyettesíteni.

A sárga szín az újév ünneplésénél is igen fontos. Szilveszterkor mindenki új sárga alsóneműt húz, amit valamelyik hozzátartozótól, vagy közeli baráttól kap ajándékba.

perui szilveszteri szokások

Szivárvány-hegység

A Vinicuncát – más néven Hét színű hegy, vagy egyszerűbben a Szivárvány-hegy – 2015-ben fedezték fel, amikor az azt borító hó megolvadt, felfedve az alatta lévő szikla természetes szépségét. Nevét annak köszönheti, hogy a vulkanikus láva és homok színe a benne található az ásványi sók miatt igen változatos.

Peru színei kapcsán nem mehetek el az ország híres látnivalói mellett, amelyekről előzőleg már írtam:

Nagyon köszönöm a fotókat a Tóthné Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük