Sorsára hagyott Patay-kastély Gombán

A Pest megyei bájos faluban, Gombán több védett műemléket, köztük kastélyokat is találunk. A Patay-kastélyt a 18. század végén építették a Bárczayak, majd a Patay család birtokába került. A második világháború után művelődési ház, majd könyvtár működött benne. Jelenleg üresen áll, nem látogatható. Nézzük, milyen a jobb sorsra érdemes és váró Patay-kastély Gombán!

Patay-kastély Gombán

Patay-kastély Gombán

A klasszicista kastélyt a 18. század végén a falu Monor felé eső szélén építették a Bárczayak. Eredetileg birtok- és gazdasági központ, azaz majorság volt itt, 1795-ben bővítették kastéllyá. A szabadon álló, részben egyemeletes kastélyt az évszázadok során toldalékokkal egészítették ki.

Későbbi tulajdonosa a Patay család volt, akikről a nevét is kapta. Patay I. József (1740-1819) és Fáy Bora családja lakta. 1820-tól élt itt unokájuk, Patay II. József a reformkori ellenzék vezére, Kossuth legfőbb kortese feleségével, Bárczay Franciskával. 1861-től báji Patay Ferenc és báró Podmaniczky Gizella lakta. 1940-ig báji Patay III. József birtokolta.

A kastély neves vendégei voltak: Nyáry Pál, Schodelné Klein Rozália, Ráday Gedeon, Wartensleben Ágoston, Fáy András.

A második világháború után előbb művelődési ház, könyvtár, majd autós kertmozi működött benne. Állaga annyira leromlott, hogy kiürítették.

Mára elhagyatott, romos épület lett az egykori fényűző kastélyból. Üresen, elhagyatva áll és komoran várja megmentőjét és jobb sorsát.

Nagyon köszönöm a fotót Várkonyi Gertrúdnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük