Patapoklosi Református temploma

Patapoklosi Református temploma virágdíszes festett mennyezetével a többi hasonló díszítésű templomunkkal együtt a magyar és az európai kultúra páratlan értékű emléke. A műemléki védelem alatt álló református templom 1794-ben épült barokk stílusban. Igazi gyöngyszem!

Patapoklosi Református temploma

Patapoklosi története

Patapoklosi Zselic legdélibb nyúlványainak előterében elhelyezkedő zsáktelepülés Baranya megyében, amit a szobrok falujaként is emlegetnek. A település 1950-es megyerendezéskor az akkor még Somogy megyei egykori mezőváros Pata és Keleti – Gyöngyös patak túl partján fekvő Poklosi községek egyesülésével jött létre. A Szigetvári járás részeként Baranyához csatolták.

A képen a Dél-Dunántúl festett templomai láthatóak.
Zentai Tünde „Patapoklosi” c. könyvéből
Pannonia Könyvek – Pécs, 2009 kiadás.
A könyv a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg.

Pata nevét 1283-ban említették először az oklevelek Pathaa alakban írva. Neve valószínűleg személynév eredetű. 1316-ban már plébániatemploma is volt.

A török időkben elnéptelenedett település magyar lakossággal települt újra. A 17. századtól folyamatosan lakták. 1794-ben épült fel református temploma. 1836-os kolerajárványba a lakosságnak több mint fele halt el.

Patapoklosi Református temploma

Poklosi nevét feltehetően ragadós, fekete földjéről kapta. Más vélemény szerint onnan kapta a nevét, hogy a leprás (bélpoklos) betegeket Poklosi területére gyűjtötték össze és itt ápolták őket a szerzetes barátok. Nevét 1431-ben említette először oklevél, mint Pata város tartozékát.

Patapoklosi látnivalói

A szobrok faluja elnevezés nem véletlen. A létrehozott szoborparkhoz egy székely kapun át jutunk be. A parkban áll Árpád fejdelem, Petőfi Sándor és a szigetvári hős Zrínyi Miklós mellszobra, valamint a testvér falu Gernyeszeg ajándéka, egy kopjafa. Itt helyezték el a második világháborús hősök emlékművét, és az 1928 –ból származó kézi kocsi fecskendőt, amit tűzoltáshoz használtak.

A Poklosi településrészen látható Kossuth Lajos mellszobra, valamint a bélpoklosok emlékezetére emelt emlékmű.

Műemlék épületben működő a tájház különlegessége, hogy első szobája festett famennyezetű, ajtaja pedig színes faragvánnyal ékesített.

Patapoklosi határában alakult ki Baranya megye legszebb fás legelője, benne több évszázados kocsányos tölgyek, cserek, vadkörtefák, bükkök, mezei szilek élnek. A legelőt a települési önkormányzat helyi védettség alá helyezte.

A település jeles ünnepei közé tartozik az augusztusban megszervezett falunap és búcsú.

Patapoklosi Református temploma

A település legfőbb látnivalója a műemléki védelem alatt álló református templom. Az 1794-ben épült, barokk stílusú templomnak különleges szépségű festett, kazettás mennyezete van.

Az épületet műemlékvédelmi támogatással és helyi önkormányzati hozzájárulással az 1990-as években újították fel. A 112 kazetta restaurálását a kecskeméti Ráday Múzeumban végezték.

A templommal szemközti parkban áll Szegedi Kiss Istvánnak a 17. században élt református papnak, az egykori Luther–tanítványnak a mellszobra.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Egresi Jánosnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük