Passau látnivalói: három folyó találkozása és Gizella emlékei

Passau, a német-osztrák határon, Alsó-Bajorországban található ötvenezres település Németország egyik legfontosabb városa. Látnivalói között magyar vonatkozású helyet is találunk: a korábban a kolostorhoz tartozott Szent Mihály-templomban nyugszik Szent István király felesége, Gizella. Passau hangulatos, szűk utcás belvárosában találkozik a Duna, az Inn és az Ilz, innen ered egyik elnevezése: Dreiflüssestadt, azaz „A három folyó városa”. 2021 óta A Római Birodalom dunai limesének részeként UNESCO világörökségi helyszín része. 

Passau rövid történelme

Passau (latinul: Batavis vagy Batavia, ill. Passavium; olaszul: Passavia; csehül és szlovákul: Pasov) Németország egyik legfontosabb városa, Alsó-Bajorországban.

A Római Birodalom Dunai limese mentén fekvő római erőd helyén a 6-8. század bajor törzsek telepedtek le és kedztek el építkezni. Az egyik legrégebbi bajor településnek a Batavia nevet adták.

Passau sokáig a Német-Római Birodalomhoz tartozott. 1676-ban Passauban kötötte össze életét I. Lipót császár és Pfalz-Neuburgi Eleonóra. 1803-ban a város a Passaui Püspökség a Bajor Királyság részévé vált.

1978-ben épült meg a helyi egyetem, ami által felpezsdült a város élete.

Passau a magyar történelemben is fontos szerepet játszott. Környékéről indultak Közép-Európába a keresztény hittérítők, valamint szép számmal települtek Magyarországra, Erdélybe és a Szepességbe német ajkúak.

Passau látnivalói

Passau a csodálatos fekvése és hangulata miatt régóta az egyik kedvenc városom. Már négy alkalommal volt szerencsém meglátogatni, legutóbb a Tulipánvirágzáskor Hollandiában út keretében. Megunni nem tudom, minden alkalommal más arcát mutatja. Elbűvölt akkor is, amikor ragyogó napsütés fogadott, mint legutóbb és akkor is, amikor esernyővel a kezünkben fedeztük fel a főbb nevezetességeket. Emlékezetes az a látogatás is, amikor a Duna magas vízállása és az alacsonyabban fekvő területek meghódítása miatt nem tudtunk elsétálni a három folyó találkozásáig.

Egy-egy fotót az előző utazásaimról válogattam, de így legalább látszik, hogy nem véletlenül olyan szép mindig a város, rendszeresek a karbantartások. A városháza épületének színén látható például, hogy kicsit más árnyalatot kapott az évek során.

A nézelődést megint az óváros egy magaslatáról kezdtem, ahonnan jól látható a Duna a sétahajókkal és túloldal takaros házaival. Ez azért jó ötlet volt, mert itt egy csodálatos virágos parkra leltem.

Passau

Passau

Nézd meg a videót a csodás virágos parkról!

https://youtu.be/I-FAp9HHc3c

Ortspitze – A Duna, az Inn és az Ilz találkozása

A három folyó a Duna, az Inn és Ilz  találkozási helyét Ortspitzének hívják, ami leginkább a magasból vagy hajóval a városhoz közeledve látványos. Az óváros csücskére kisétálva a Duna és az Inn összefolyása jól látható, a szemfülesek a Ilz becsatlakozását is észrevehetik. Az Alpokból érkező Inn vize zöld színű, a Dunáé kék, az Ilzé pedig fekete. Így az összefolyás után a Dunának egy hosszabb szakaszon három színe van.

Passau

Veste Oberhaus

Az óvárossal szemben magasodik a Veste Oberhaus, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik az óvárosra és hármas folyótorkolatra.

A ma román, barokk és reneszánsz szárnyakat felvonultató palota-együttes elődjét a 13. század elején építték a passaui püspök emberei a Dunán közlekedő kereskedelmi flották védelmére.

Napjainkban itt működik a városi történelmi múzeuma, valamint egy ifjúsági szálló és egy csillagvizsgáló kapott benne helyet. A lábánál található egy híd, ami összeköti a Duna két partját. 2018 áprilisában épp felújították, de gyalogosan át lehetett sétálni rajta.

Passau

Szerinted milyen évszám van rajta?

Az épületen található évszám sokaknak okoz fejtörést. Nem ez nem 1999 és nem is 1899, hanem 1499, a második számjegy egy fél nyolcas, vagyis 4-es.

Régi Városháza

Visszatérve az óvárosi részbe, a Veste Oberhaussal szemben található a 14. századi eredtű régi Városháza, ami eredetileg a halpiac melletti polgárház volt. Jelenlegi neogót külsejét a 19. század során nyerte el.

A most látható 38 méter magas, négyszögletes torony 1889-1892 között épült. A toronyban az 1990-es évektől harangjáték működik. Az épület jobb oldalán egy vízállásjelző mutatja, meddig ért a víz a nagyobb árvizek idején. 2013 júniusában 500 éves rekord dőlt meg, az átlagosan 4,5- 5 méteres vízszint 12 méter fölé emelkedett. A város központjában az első emeletig ért a víz, így több ezer embernek kellett ideiglenesen elhagyni az otthonát.

Itt található az információs iroda is, ahol ingyen térképet, információkat szerezhetünk be. Bár erre nem is nagyon van szükség, mert nagyon jól ki vannak táblázva a fő látnivalókhoz vezető utak.

Passau

Passau

Passau

Szent István-dóm és a világ legnagyobb orgonája

Az óváros legmagasabb pontján található a passaui Szent István-dóm. A név ne tévesszen meg, nem a mi Szent Istvánunkról nevezték el a templomot, hanem az első vértanúról, Vértanú Szent Istvánról. Sőt! A Vajk néven született államalapító királyunk, Szent István Passau védőszentje után vette fel a keresztségben az István nevet.

A római kori alapokra épült, eredetileg gótikus székesegyházat  az 1662-es tűzvész után újjáépítették, stukkóit és freskóit  olasz mesterek készítették. A világ legnagyobb orgonájának 17 974 sípja, 233 regisztere és négy harangjátéka van. Gyakran tartanak itt orgonakoncerteket.

Passau

Passau

Passau

A Szent István-dóm előtti tér ad helyet a karácsonyi vásárnak (Christkindelmarkt) az adventi időszakban.

Niederburg-kolostor, Szent Mihály-templom és Gizella emlékezete

Magyar látogatók nem hagyhatják a 8. században alapított Niederburg kolostort és a korábban a kolostorhoz tartozott Szent Mihály-templomot sem. Itt nyugszik ugyanis Szent István királyunk felesége Gizella.

A római alapokra épült szentély legősibb része a román kori kripta. A templomot a 18. század ejején barokk stílusban felújították, így az eredeti díszítő elemekből nem sok maradt.

Passau

II. Henrik német-római császár húga, bajor Gizella és István királyunk menyegzőjét 996-ban, a bajor Scheyern apátságban tartották. Gizella is fontos szerepet játszott kereszténység terjesztésében, adományokat juttatott el templomoknak, támogatta az egyházat. I. István 1038-as halála után Gizella helyzete egyre rosszabb lett. Aba Samuel halála után, 1045-ben Gizella elhagyta Magyarországot és a passaui apácakolostorban talált menedéket. Később a zárda apátfőnöknője lett. 1911-ben boldoggá avatták. Sírkövét a templom déli oldalán lévő kápolnában találjuk.

Passau

Passau magyar testvérvárosa Veszprém, amelynek legrégibb épületét a hagyomány szerint Gizella királyné alapította. 1995-ben Veszprémbe kerültek Gizella jobb kezének maradványai.

Inn folyó partja

Az óvárosi dombról érdemes lesétálni a másik oldalra, ahol az Inn folyóban gyönyörködhetünk. Közben ne felejtsünk el felfelé is nézegetni, mert csodás cégéreket láthatunk.

Passau

Passau

Nem kell aggódni, eltévedni nem lehet. Ha pedig elfáradtunk pár percen belül biztos belebotlunk egy hangulatos kávézóba.

Passau

A művészetkedvelőket az útra festett kövek tájékoztatják, hogy merre érdemes indulniuk, hogy egy kiállítóhelyre jussanak.

Passau

2021 óta A Római Birodalom dunai limese világörökségi helyszín része.

Passau pezsgő, fiatalos város. Ötvenezer körüli népességéből nagyjából 10 000 fő az 1978-as alapítású helyi egyetem tanulója.

Passau Budapestről vasúttal, valamint az A3-as, valamint az A8-as autópályákról autóval is könnyedén és gyorsan elérhető. A Passau és Budapest közötti távot hajóval is megtehetjük, például kedvenc utazási irodám, a Proko Travel is kínál ilyen utat.

Passau látnivalói videón

A bejegyzés terjedelme nem engedte, hogy a Passauban készített összes fotót belerakjam, ezért készítettem egy videót is a csodás városról. Nézd meg ezt is!

https://youtu.be/wa9PNtKZswQ

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Józsefné Tóth szerint:

  Nagyon gyönyörű hely! okt 17.-én megyünk. Köszönöm a fotókat és a videót is.

  • Nagy Jucó szerint:

   Köszönöm!
   Biztos vagyok benne, hogy nem fogtok csalódni.
   Jó utazást és feledhetetlen élményeket kívánok: Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük