Passau látnivalói: három folyó találkozása és Gizella emlékei

Passau, a német-osztrák határon, Alsó-Bajorországban található ötvenezres település Németország egyik legfontosabb városa. A 800 éves városban főleg kereskedelemmel foglalkoztak, hangulatos, szűk utcás belvárosában találkozik a Duna, az Inn és az Ilz, innen ered egyik elnevezése: Dreiflüssestadt, azaz „A három folyó városa”. Nézzük, melyek Passau látnivalói!

Passau látnivalói

Csodálatos fekvése és hangulata miatt régóta az egyik kedvenc városom. Az idén már negyedik alkalommal volt szerencsém meglátogatni, most épp a Tulipánvirágzáskor Hollandiában út keretében. Megunni nem tudom, minden alkalommal más arcát mutatja. Elbűvölt akkor is, amikor a ragyogó napsütés fogadott, mint az idén és akkor is, amikor esernyővel a kezünkben fedeztük fel a főbb nevezetességeket. De emlékezetes az is, amikor a Duna magas vízállása és az alsóbban fekvő területek meghódítása miatt nem tudtunk elsétálni a három folyó találkozásáig.

Egy-egy fotót az előző utazásaimról válogattam, de így legalább látszik, hogy nem véletlenül olyan szép mindig a város, rendszeresek a karbantartások. A városháza színén  látható például, hogy kicsit más árnyalatot kapott.

A nézelődést megint az óváros egy magaslatáról kezdtem, ahonnan jól látható a Duna a sétahajókkal és túloldal takaros házaival. Ez azért jó ötlet volt, mert itt egy csodálatos virágos parkra leltem.

Passau

Passau

Nézd meg a videót a csodás virágos parkról!

A három folyó a Duna, az Inn és Ilz  találkozási helyét Ortspitzének hívják, ami leginkább a magasból vagy hajóval a városhoz közeledve látványos. Az óváros csücskére kisétálva a Duna és az Inn összefolyása jól látható, a szemfülesek a Ilz becsatlakozását is észrevehetik. Az Alpokból érkező Inn vize zöld színű, a Dunáé kék, az Ilzé pedig fekete. Így az összefolyás után a Dunának egy hosszabb szakaszon három színe van.

Passau

Az óvárossal szemben magasodik a Veste Oberhaus, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik az óvárosra és hármas folyótorkolatra. Itt működik a városi történelmi múzeuma, valamint egy ifjúsági szálló és egy csillagvizsgáló kapott benne helyet. A lábánál található egy híd, ami összeköti a Duna két partját. 2018 áprilisában épp felújították, de gyalogosan át lehetett sétálni rajta.

Passau

Szerinted milyen évszám van rajta?

Az épületen található évszám sokaknak okoz fejtörést. Nem ez nem 1999 és nem is 1899, hanem 1499, a második számjegy egy fél nyolcas, vagyis 4-es.

Visszatérve az óvárosi részbe, a Veste Oberhaussal szemben található a régi Városháza, ami eredetileg polgárház volt . A most látható 38 méter magas, négyszögletes torony  1889-1892 között épült. A toronyban az 1990-es évektől harangjáték működik. Az épület jobb oldalán egy vízállásjelző mutatja, meddig ért a víz a nagyobb árvizek idején. 2013 júniusában 500 éves rekord dőlt meg, az átlagosan 4,5- 5 méteres vízszint 12 méter fölé emelkedett. A város központjában az első emeletig ért a víz, így több ezer embernek kellett ideiglenesen elhagyni az otthonát.

Itt található az információs iroda is, ahol ingyen térképet, információkat szerezhetünk be. Bár erre nem is nagyon van szükség, mert nagyon jól ki vannak táblázva a fő látnivalókhoz vezető utak.

Passau

Passau

Passau

Az óváros legmagasabb pontján található a passaui Szent István-dóm. A név ne tévesszen meg, nem a mi Szent Istvánunkról nevezték el a templomo, hanem az első vértanúról, Vértanú Szent Istvánról. Sőt! A Vajk néven született első királyunk Passau védőszentje után vette fel a keresztségben az István nevet.

A római kori alapokra épült, eredetileg gótikus székesegyházat  az 1662-es tűzvész után újjáépítették, stukkóit és freskóit  olasz mesterek készítették. A világ legnagyobb orgonájának 17 974 sípja, 233 regisztere és négy harangjátéka van. Gyakran tartanak itt orgonakoncerteket.

Passau

Passau

Passau

Magyar látogatók nem hagyhatják a 8. században alapított Niederburg kolostort sem. Itt nyugszik ugyanis Szent István királyunk felesége Gizella.

Passau

II. Henrik német-római császár húga, bajor Gizella és István királyunk menyegzőjét 996-ban, a kölni dómban tartották. Gizella is fontos szerepet játszott kereszténység terjesztésében, adományokat juttatott el templomoknak, támogatta az egyházat.  István 1038-as halála után Gizella helyzete egyre rosszabb lett. Aba Samuel  halála után, 1045-ben hagyta el Magyarországot és a passaui apácakolostorban talált menedéket. Később a zárda apátfőnöknője lett. 1911-ben boldoggá avatták. Sírkövét a templom déli oldalán lévő kápolnában találjuk.

Passau

Passau magyar testvérvárosa Veszprém, amelynek legrégibb épületét a hagyomány szerint Gizella királyné alapította. 1995-ben Veszprémbe kerültek Gizella jobb kezének maradványai.

Az óvárosi dombról érdemes lesétálni a másik oldalra, ahol az Inn folyóban gyönyörködhetünk. Közben ne felejtsünk el felfelé is nézegetni, mert csodás cégéreket láthatunk.

Passau

Passau

Nem kell aggódni, eltévedni nem lehet. Ha pedig elfáradtunk pár percen belül biztos belebotlunk egy hangulatos kávézóba.

Passau

A művészetkedvelőket az útra festett kövek tájékoztatják, hogy merre érdemes indulniuk, hogy egy kiállítóhelyre jussanak.

Passau

Ebbe a bejegyzésbe nem tudtam  az összes fotót belepakolni, ezért készítettem  egy videót is a csodás városról. Nézd meg ezt is!

Passau látnivalói videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Józsefné Tóth szerint:

    Nagyon gyönyörű hely! okt 17.-én megyünk. Köszönöm a fotókat és a videót is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

16 − tizenkettő =