Parkolási információk a Busójárásra érkezőknek 2024-ben

2024. február 8. és 13. között kerül megrendezésre az UNESCO kulturális örökségi listájára is felkerült Mohácsi Busójárás. Hazánk legrégebbi és legismertebb télűző farsangi karneválján 2000 busómaszkos és egyéb maskarás búcsúztatja majd a telet. A rendezvény idején több tízezer látogatóval számolnak, ezért ahogy minden évben, úgy 2024-ben is különleges közlekedési rend lép életbe a Duna parti városban. Itt vannak a parkolási információk a Busójárásra érkezőknek!

Mohácsi busójárás

Parkolási információk a Busójárásra érkezőknek 2024-ben

A torlódások és a forgalmi dugók elkerülése érdekében a Mohácsra érkező látogatók a városzéli parkolókban hagyhatják járműveiket. A városba érkező gépjárműforgalmat a rendőrség és a polgárőrség irányítja, parkolóhelyek megközelíthetőségéről is ők adnak felvilágosítást.
A parkolásért napi díjat kell fizetni, amiért cserébe ingyenes különjáratú buszokkal a városba szállítják az utasokat.

A turistabuszok utasaikat a Szepessy téri buszmegállóban szállíthatják le.

Mohácsi busójárás parkolási térkép

A teljes térkép elérhetősége:

https://www.mohacsibusojaras.hu/wp-content/uploads/2022/02/Terkep_busojaras_final.pdf

Információ a Busójárásról

A Mohácsi busójárás Magyarország legismertebb téltemető, tavaszköszöntő hagyománya. A Baranya megyei Mohács utcáit évről-évre elözönlik az ijesztő maskarába öltözött busók, hogy 6 napon keresztül tartó rituáléval elűzzék a telet. A több, mint 900 éves város neve hallatán ma már nem csak a csúfosan végződött 1526-os törökök elleni csata eseményei jutnak eszünkbe. Különösen így van ez 2009 óta, amikor is a hagyományos télűző mulatságot az UNESCO felvette „Az emberiség szellemi kulturális örökségének” reprezentatív listájára. A vidám télbúcsúztató folklór fesztivált mindenkinek látni kell egyszer.

Közlekedés a Busójárásra

Mohácsra közvetlen autóbusz járatok indulnak Budapestről, Pécsről és Szegedről is. Az autóbusz pályaudvar a város központjában van. A jegyet mindenképp érdemes előre megvásárolni, mert biztosan sok utas lesz.

Vonattal Pécsen keresztül juthatunk le Mohácsra. Számítsunk arra, hogy a vonatok ritkán járnak, lassúak és Villányban át kell szállnunk. A mohácsi vasútállomás eléggé kiesik a város központtól, így elég sokat kell gyalogolni a bujójárás helyszíneire.

Autóval és autóbusszal Budapestről az M6-os autópályán érdemes megközelíteni Mohácsot. Bár ezen az úton útdíjat kell fizetni, megéri. Az út jó minőségű és gyors.

Mohács a Duna jobb partján található. A Duna bal partjáról komppal lehet átutazni a városba, azt azonban a Busójárás idején nem ajánlom. Mohácsnál nincs híd, érdemes a 6-os főutat az 51-es főúttal összekötő M9-es autóuton áttérni a Duna jobb oldalára, ami áthalad a szekszárdi Szent László Duna-hídon.

Vagy az is egy nagyon jó alternatíva, ha a szigeti oldalon leparkolják az autót és komppal, gyalogosan jönnek át a busójárásra.

Mit érdemes még megnézni Mohácson?

Mohács, a legdélebbi Duna-parti településünk történelmi és kulturális szempontból is igen jelentős város. Mohács látnivalói, nevezetességei azonban jóval túlmutatnak a II. Lajos király halálát is követelő vesztes mohácsi csatán és a farsang végén tartott télbúcsúztató hagyományon, a busójáráson. A csendes, hangulatos település és természeti környezete az év minden időszakában kellemes kikapcsolódási lehetőségeket kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

További infromációk a busójárásról a hivatalos oldalon olvashatók.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük