Paksi Szentlélek templom – Makovecz-templom Pakson

Az atomerőművéről és halászléjéről ismert Duna parti Paks 1990 óta egy Makovecz Imre által tervezett templommal is büszkélkedhet. Az égfelé törekvő három csúcsúval a római katolikus Szentlélek templom a Makovecz-templomokra jellemző, népi motívumokra épülő organikus építészet jeleit hordozza magán.

Szentlélek templom Paks

Szentlélek templom Pakson

Paks központjától kicsit távolabb, a lakótelep lábánál, Hősök terén áll. A város déli részén az Újtemplom utcán érhetjük el a Szentlélek tiszteletére felszentelt római katolikus templomot.

1987-ben a paksi római katolikus egyház adott megbízást a templom megtervezésére a kor legismertebb építészének, Makovecz Imrének. Makovecz itt is hű maradt önmagához: az ősi szimbólum, a magyar forma-, és hitvilág jelképeit ötvözte a keresztény hagyományokkal.

Az alapkőletételre 1988 pünkösdjén került sor. Két évvel később, 1990. június 3-án, pünkösd vasárnapján pedig már fel is szentelte a pécsi megyés püspök. Ekkor szólalt meg először a templom közel három mázsás harangja.

1991 karácsonyára készült el teljesen a 361 négyzetméter alapterületű, 300 fő befogadására alkalmas templom.

A templom a százhalombattai Makovecz-templomhoz hasonlóan közadakozásból épült. Paksi és más magyar hívők, német, svájci, osztrák segélyszervezetek és egyázmegyék, köztük a müncheni érsekség, a Pécsi Püspökség, az Állami Egyházügyi Hivatal, Paks városa és a Paksi Atomerőmű adományai tették lehetővé a felépítését. A paksi önkéntesek közel 3000 munkanapot dolgoztak a Szentlélek templom építkezésén.

A templomépítés során több, mint 200 köbméter faanyagot használtak fel. Elemei az ország számos településéről érkeztek: a kupolák fapillérei a Pécs melletti Árpádtetőről, a nyolc faoszlop és tornya Sopronból, a nagyobb hajlított szerkezeteket a Somogy megyei Csurgón, míg a kisebbeket Dunabogdányon gyártották, a keresztelő-medencéket és gyertyatartókat kelenföldi kőfaragók készítették, az oltár anyaga Siklósról való.

A feltámadt Krisztus szobor és a két angyal Péterffy László szobrászművész, míg a szentlélek hét ajándékának jelképei Péterffy Gizella festőművésznő nevéhez fűződik.

Szentlélek templom Paks

Templom kinézete

A templom harangtornya az ég felé törekvő három kecses csúcsával igen impozáns látvány. Középső csúcsán, a legmagasabb ponton 34 méteres magasságban egy kereszt látható, míg a másik kettőn egy aranylóan csillogó nap, valamint egy ezüst hold kapott helyet. A hármas templomtorony a templom test előtt külön áll. A templom elsőre elég komornak tűnik, amit szépen tompít az ívelt kapubejárata.

A bejáratnál kétoldalt egy-egy angyalt figyelhetünk meg, a világosság és a sötétség angyalát. A toronylábak között áthaladva érkezünk meg a templomhajó bejáratához.

Szentlélek templom Paks

Templom belső

Belsőtere sokkal barátságosabb. A tetőn levő szíven át beszűrődő fény és a fagerendák természetközelivé és egyben meghitté varázsolják. A templomhajó egy felfordított csónakra emlékeztet. Az épület hátsó része pedig olyan, mintha egy arc lenne két nagy szemmel.

A fehér kőoltár mögött a feltámadó Krisztust kiterjesztett szárnyú angyalok kísérik a fény felé.

Paksi Szentlélek templom - Makovecz-templom Pakson

A templom mögötti téren található 5,5 méter magas és 2,4 méter széles Corpus Schmidt Ferenc és Jantner János lakatos, bádogos mesterek munkája.

A templom látogatására előzetes telefonos egyeztetés után van mód. Bejelentkezés és további információ a templom hivatalos oldalán.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük