Padova (Pádua), a 14. századi freskók városa látnivalói

Padova (magyarul: Pádua) Észak-Olaszország legrégebbi városa. 1222-ben alapított egyeteme Európa egyik első felsőoktatási intézménye volt, itt tanított többek között Galileo Galilei is. A Szent Antal Bazilkában őrzik Páduai Szent Antal ereklyéit. A különböző művészek által festett, különféle épületekben található 14. századi freskóit 2021-ben az UNESCO Világörökség részévé választották. Padova látnivalói, nevezetességei gyalogosan is bejárhatók.

Padova (Pádua) rövid történelme

A 14. századi híres freskók városa, Padova az észak-olaszországi Veneto régióban található. Velencétől 42 kilométerre nyugatra, Veronától 81 kilométerrel keletre fekszik. Az itt talált római kori régészeti leletek alapján Észak-Olaszország legrégebbi városának tartják.

A legenda szerint Padova városát a trójai háború után a hős Anténór, egy trójai túlélő megalapította, míg Odüsszeusz és Aineiasz a tengeren tévelyegtek.

A valóság egy kicsit más. A Brenta folyó mentén az időszámítás előtti 10. században jött létre a szegény halászfalu. Első ismert neve Patavium. A római időkben neves gazdasági centrummá gyarapodott.

1167-ben szabad városállamként csatlakozott a Lombard Ligához és részt vállalt a Rőtszakállú Frigyes elleni háborúban.

1222-ben jött létre a Padovai Egyetem, egyik elsőként Európában. A 17. században itt tanított Galileo Galilei. A világ első, ma napig működő egyetemét a szintén itáliai városban, Bolognában alapították 1088-ban.

A 13. században Padovát falakkal vették körül. 1337-ben a Scaligerik rövid uralma után a Da Carra nemesi család vette át a hatalmat. 1405-ben a város elveszítette függetlenségét, és Velence uralma alá került. A Velencei Köztársaság bukása után rövid ideig francia uralom alatt állt, majd a Habsburg Birodalomhoz tartozott. 1866 óta Olaszország része.

Padova látnivalói, nevezetességei

Padova számos jelentős történelmi esemény helyszíne, kivételes szépségű műemlékek őrzője, Páduai Szent Antal nyughelye, ennek következében jelentős zarándokhely és jelentős kulturális központ is egyben. Nevezetességei sétatávolságban elérhetőek.

Prato della Valle

Prato della Valle egy 90 000 négyzetméteres elliptikus tér. Ez Olaszország legnagyobb tére és moszkvai Vörös tér után Európa második legnagyobb tere. Középen egy zöld sziget található, amit az I’Sola Memmia, egy kis csatorna és körülötte szobrok szegélyeznek. A 78 szobor olyan embereket ábrázol, akik Padova városának vagy az egyetemének a hírnevét öregbítették. Galilei, Petrarca szobra mellett egy magyar vonatkozásút is találunk. Báthory Miklós váci püspök, Mátyás király udvarának nagy humanistája is tanult Padovában.

Prato della Valle Padovában

Prato della Valle Padovában

Basilica di Santa Giustina – Szent Jusztina Bazilika

A Parto della Valle sarkán áll a város legrégebbi temploma, a Szent Jusztina Bazilika. Az 1532-1579-ig épült nyolc kupolás bazilika 122 méter hosszú, ezzel a világ kilencedik legnagyobb temploma.

Szent Jusztina Bazilika, Padova

Cappella degli Scrovegni – Scrovegni-kápolna

A szerény külsejű épület a Scrovegni-kápolna vagy Madonna dell’Arena-kápolna Giotto di Bondone 38 csodálatos freskóját rejti. A 1303 és 1306 között készített freskók Mária és Jézus életét mutatjaák be, Mária szüleinek, Annának és Joachimnak a történetétől kezdve, Mária és Jézus gyermekségén át, egészen a Passióig. A közelben álló amphiteátrum romjai miatt Aréna kápolnának is szokták hívni. 

Szent Antal tér

A téren a találjuk a Szent Antal-bazilikát és a Donatello által készített lovasszobrot.

Basilica di Sant’Antonio – Szent Antal-bazilika

A 14. században épített templomban őrzik Páduai Szent Antal ereklyéit. A lisszaboni születésű szent a városban halt meg 35 éves korában. Az ereklyéket előzőleg egy másik templomban őrizték.

Orto Botanico – Botanikus kert

A bazilika mellett található botanikus kert Európa legrégibb botanikus kertje, 1514-ben alapították.

Gattamelata lovas szobra

Gattamelata lovas szobra Donatello alkotása, 1447-1453 között készült. A velencei signoria kérte fel a művészt a szobor megalkotására.

Palazzo della Ragione – Igazságügyi palota

Igazságügyi Palota 13. századi épületének 80 méter hosszú terméban csodálatos falfreskókat találunk.

Padovai Egyetem

Európa legősibb felsőfokú oktatási intézményeinek egyikét 1222-ben alapították. Legérdekesebb és legismertebb épületrésze az ún. Teatro Anatomico, ahol először végeztek nyilvános boncolást az 1500-as években, ami ekkor szigorúan tilos volt. Az egyetem tanár volt Galileo Galilei is.

Duomo di Santa Vergine – Szent Szűz Dóm

A dómot évszázadokig tartó építés után 1754- szentelték fel. A dómban található Petrarca díszsíremléke, a költő kanonokként szolgált itt.

Piazza dei Signori, a város hangulatos főtere az Óra-toronnyal

Padova további látnivalói

 • Aréna tere és római Aréna alapjai
 • Eremitani, az Ágoston-rend temploma a XIII. századból
 • San Giorgio-kápolna
 • Scuola di Sant’Antonio
 • Museo Civico
 • Piazza delle Erbe
 • Palazzo del Capitanio
 • Loggia del Consiglio
 • Municipio – Városháza
 • Piazza delle Erbe
 • Palazzo del Capitanio
 • Loggia del Consiglio
 • Municipio – Városháza

Az egész városban érdemes nyitott szemmel sétálni, mert gyönyörű épületeket találhatunk.

Padova világörökségi helyszínei

2021-ben Padova 14. századi freskói néven az UNESCO világörökségi listára is felkerültek a város 1302 és 1397 között készült freskói. A freskókat különböző művészek, különféle épületekben festették, ennek ellenére a freskóknak egységes stílusuk és tartalmuk van.

UNESCO világörökségi helyszíneinek részeit képezik az alábbiak:

 • Scrovegni-kápolna,
 • Palazzo della Ragione kápolnája,
 • az Ágoston-rendi kolostor temploma,
 • Loggia dei Carraresi,
 • székesegyház keresztelőkápolnája,
 • Szent Antal-bazilika,
 • Szent György-kápolna,
 • a Szent Mihály-kápolna freskói.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük