Ozora reneszánsz kastélya – Pipo várkastély

Az Ozorai kastély az ország egyetlen teljesen felújított reneszánsz épülete. A Tolna megyei faluhoz közeledve már messziről feltűnik a szőlőhegyek által körülölelt páros domb. Egyiken a templom, a másikon a Pipo várkastély áll, amelyeket valamikor a várárkon átívelő híd kötött össze. 15. századi tulajdonosáról, a firenzei származású kereskedőről Filippo Scolariról a helyiek egyszerűen csak Ozorai Pipó váraként emlegetik. A várkastélyban szállást is foglalhatunk, a 2. emeletén kialakított apartmanok lefoglalásával bárki a vár urának érezheti magát.

Ozora reneszánsz kastélya

Ozora története

Ozora Tolna megye Tamási járásában, festői környezetben fekszik. Két dombjának egyikén a Pipo várkastély, a másikon a templom magasodik. A várdombot és a templomot a Sió és a Cinca-patak vize veszi körül, amelyen hangulatos hidak ívelnek át. A település a mai napig megőrizte reneszánsz hangulatát. Középkori állapotában maradt meg a firenzei mintára épített Sáfrán-kút is.

Ozorát a honfoglalás előtt avarok lakták. Első ismert írásos említése 1009-ből származik, a pécsi püspöki alapítólevelében a szlávoktól kapott „Uzra” néven. Egy 1315-ből származó oklevélben a nevét „Azara” formában jegyezték fel.

Ozorát, az Ozorai nemesi família birtokolta, akik a 14. század végére férfiágon kihaltak. A birtokot Luxemburgi Zsigmond király engedélyével Ozorai András leánya, Borbála örökölte meg, aki 1399-ben nőül ment a firenzei kereskedőcsaládból származó Philippo Scolarihoz, aki a várkastélyt építette,

Az 1848-as magyar honvédség Ozoránál aratta második győzelmét (Ozorai ütközet) Roth és Filipovics csapatai felett.

A közelben, Felsőrácegrespusztán született Illyés Gyula költő, író. Gyermekkorát azonban Ozorán a rokonoknál töltötte. Innen kapott ihletésből született meg az Ozorai példa című műve.

Ozora legfőbb látnivalója Pipó vára, azaz az Ozorai várkastély.

Ozorai kastély – a kezdetek

„Ozora – a váráról ismert Simontornyától alig 10 km-re lelhető fel az ország egyetlen teljesen felújított reneszánsz kastélya. Mikor járjuk a vármaradványainkat el sem tudjuk képzelni, milyen pazarul is nézhettek ki fénykorukban váraink, kastélyaink. Annyira jó, hogy egymás után újítják fel, ezeket a korábban – jó esetben – intézményeknek használt épületeket.

Ozorai Pipó kastélya

Ozora reneszánsz kastélya

Ozorai Pipó kastélya

Ozorai Pipó vára

A várat és a hozzátartozó falukat Ozorai nemesi família mondhatta a magáénak, akik a 14. sz. végére férfiágon kihaltak. Luxemburgi Zsigmond király azonban „fiúsította Ozorai András úr leányát, Borbálát, aki rövidesen kezét nyújtotta Filippo Scolarinak, aki eredetileg firenzei származású kereskedőként érkezett Magyarországra.

Ozorai Pipó – a helyiek egyszerűen csak így nevezték – Zsigmond királynak tett számtalan szolgálatáért cserébe 1404-ben a király kinevezte temesi ispánnak. Így rá hárult a leginkább veszélyeztetett déli határvonal védelme a gyakran betörő törökökkel szemben. 1416-ben engedélyt kapott, hogy a tizenkét jobbágyfalu földesúri központját jelentő Ozorán „kőből, avagy fából várat, erősséget vagy kastélyt” emeltethessen.

Ozora reneszánsz kastélya

Ozorai kastélya

Ozorai Pipó halála után, 1426-tól özvegye lett a várkastély birtokosa, aki tulajdonjogát Hédervári Lőrinc nádorra hagyta. 1491-ben Habsburg Miksa zsoldosai vették be a várat, 1537-ben Török Bálint fosztotta ki az épületet.

Majd 1545-ben a budai pasa csapatai támadták meg, majd birtokolták 140 évig. 1686-ban a Habsburg katonaság foglalta el, később az Eszterházyak birtokaihoz tartozott.

Ozora reneszánsz kastélya

Ozora reneszánsz kastélya

Ozora reneszánsz kastélya

Ozorai kastély felújítása, látogatása

Az épület romokban hevert 2007-ig, amikor az új tulajdonos a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága befejezte a felújítást és csodás kiállítást, pontosabban kiállításokat rendezett be a kastélyban.

A kastélyt csak vezetéssel lehet megnézni, amely a belépő árában benne van. A földszinten a kastély és a Dél-Dunántúlon fellelt régészeti leletek – pénzérmék, ékszerek, fegyverek, csempedarabok stb. – láthatóak.

Ozora reneszánsz kastélya

Ozora reneszánsz kastélya

Ozora reneszánsz kastélya

Ozora reneszánsz kastélya

Az emeleten pedig többek között teljesen berendezett reneszánsz-kori lakószoba, ebédlő, fogadó szoba található.

Érdekesség, hogy a volt hercegi nagyvendéglőben lépett fel először színészként Petőfi Sándor.

Szállás a Pipó várkastélyban

Az Ozorai vár 2. emeletén apartmanokat alakítottak ki. A történelmi bútorokkal berendezett, reneszánsz hangulatú vendégszobák szabadon lefoglalhatók. Mindhárom kétágyas és mindkét egyágyas szobához külön fürdőszoba tartozik, és valamennyi szobához konyha és étkező vehető igénybe.

Aki itt vesz ki szállást, az este várúrnak érezheti magát, mert 17 óra után hazamennek az ott dolgozók és a vár kulcsát megkapja a vendég. A szálláshoz pedig ingyenes kastélybelépő is jár.

A várkastélyban működik egy hangulatos kávézó, ahol tea- és kávékülönlegességekkel várják a látogatókat.

Nyitvatartási és egyéb információkat a Pipo várkastély hivatalos oldalán találsz.

Nagyon köszönöm a fotókat és a leírást Arnhoffer Klárának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük