A 12. századi Oxfordi Egyetem kertje

A világ második legrégebben alapított és mai is működő egyeteme, az Oxfordi Egyetem napjainkban a világ egyik vezető felsőoktatási és kutatási intézménye. Az angol nyelvterületen elsőként létrehozott Oxfordi Egyetem kertje még egy esős, borongós napon is varázslatos, minden szegletében érződik a több száz éves történelem.

Oxfordi Egyetem kertje

Oxfordi Egyetem kertje

Az Oxfordi Egyetem (angolul University of Oxford vagy csak egyszerűen Oxford) Angliában, Oxfordshire központjában, Oxfordban működik. A bolognai egyetem után a második legrégebbi egyetem a világon, amely ma is működik.

Oxfordi Egyetem kertje

Az egyetem alapításának pontos időpontja nem ismert, de az bizos, hogy 1096-ban már folyt itt tanítás. Különösen gyors fejlődősnek indult az egyetem, amikor 1167-ben II. Henrik megtiltotta  az angol hallgatóknak, hogy külföldre járjanak egyetemre.

1209-ben a város és a diákok/oktatók között kitört vita miatt az oktatók egy része elhagyta az intézményt és Cambridge-ben megalapította a Cambridge-i Egyetemet. A két egyetem azóta is állandó riválisa egymásnak, annak ellenére, vagy talán épp azért, mert hasonlóan működnek, és épülnek fel.

Oxfordi Egyetem kertje

Mindkét egyetem college rendszerben működik, és az oktatási módszerük is gyakorlatilag megegyező. Gyakran együtt, egyszerűen csak Oxbridge néven emlegetik a két egyetemet.

Azonos évben a diákok nem jelentkezhetnek Oxfordba és Cambridge-be egyaránt. Választaniuk kell a két egyetem között. Minden diáknak van egy supervisora, vezető oktatója, akivel hetente kettesben átbeszélik a diák erre írt esszéit. A személyes, és koncentrált tanulásnak köszönhetően Oxford és Cambridge diákjai heti szinten mintegy 50%-kal több időt töltenek tanulással, mint az egyéb vezető brit egyetemek diákjai.

Nagyon köszönöm Seregi Ildikónak a csodás fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük