Öt új helyszín került fel a történelmi emlékhelyek listájára

A magyar Történelmi Emlékhelyek száma újabb 5 helyszínnel bővült 2022 júliusának végén, így már 60 fölé emelkedett a kiemelt jelentőségű helyek száma. A Magyar Kormány által rendelettel meghatárzott helyszínek közös jellemzője, hogy a magyar nemzet vagy valamely velünk élő nemzetiség történelmében meghatározó jelentőséggel bírtak. Az új helyszínek között három olyan történelmi emlékhelyet találunk, amelyek az 1848-as forradalomhoz és az azt követő szabadságharchoz köthetők.

siklósi vár, a magyar Történelmi Emlékhelyek egyike

Újonnan kijelölt történelmi emlékhelyek

A történelmi emlékhelyeket a 303/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet 1. sz. melléklete sorolja fel. Az emlékezet olyan fontos helyszínei viselhetik a címet, amelyek nemzeti, felekezeti, regionális vagy kisebbségi szempontból kiemelkedőnek minősülnek. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, vagy dicső pillanatait.

Mindenegyes helyszínen tájékoztató táblajelzi az emlékhely státuszt. A táblákon látható a logó is, ami a magyar királyi jogart is díszítő kettős csomó.

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatára a, Magyarország Kormányának döntése alapján történelmi emlékhely az alábbi helyek kerültek fel a listára 2022-ben:

  • egykori Landerer-nyomda Budapesti 5. kerületében,
  • Isaszegi csatatér,
  • Siklósi Vár,
  • Szabolcsi földvár és templom,
  • Tápióbicskei csatatér.

Az 1848-as forradalomhoz és az azt követő szabadságharchoz kötődő helyszínek közül történelmi emlékhely lett a Landerer-nyomda, ahol a forradalom követeléseit megfogalmazó 12 pontot és a Nemzeti dalt nyomtatták. A szabadságharc legfényesebb diadalainak emlékét őrző isaszegi és tápióbicskei csatatér szintén felkerült a listára.

Történelmi emlékhely lett továbbá a Szent Lászlóhoz köthető zsinat helyszíneként a Szabolcsi földvár és templom, valamint a magyar történelem viharos századainak szemtanúja, a Siklósi Vár is, amelyet a Tenkes kapitányából mindenki jól ismerhet.

A történelmi emlékhely nem tévesztendő össze a Nemzeti emlékhellyel, amiből a cikk írásakor 16 van Magyarországon.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük