Őszi kirándulások és séták hazánk legszebb helyein

Ősszel ismét itt van a hosszabb kirándulások ideje, de azért ilyenkor már jobb, ha felkészülünk a változatos időjárásra is. A kastélylátogatások jól megfelelnek célpontnak és szinte biztos, hogy élményekkel gazdagon távozhatunk egy-egy ilyen programról.

Lehetőleg mindig legyen nálunk esernyő, vagy esőkabát, mert bizony bármikor ránk szakadhat az ég. Ilyenkor jó, ha olyan helyet választunk, aminek van parkja, de fedett helyek is, tehát jó idő esetén sétálhatunk egyet, viszont, ha borúsra fordul az időjárás, akkor zárt helyen is várnak minket érdekességek. Íme néhány hazai helyszín, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni ősszel!

Brunszvik-kastély, Martonvásár

Az ország egyik legszebb kastélyának tartott martonvásári Brunszvik-kastély építése a 18. század végén vette kezdetét, míg mai neogótikus alakját az 1870-es években, a Brunszvik Géza vezette átépítések után nyerte el. Eredetileg a régi nemes Beniczky-család tulajdonát képezte az a földszintes barokk kúria, amit a birtokkal együtt Mária Terézia Brunszvik Antalnak adományozott és ahol Beethoven is többször megfordult: Brunszvik Jozefinhez írt szerelmes leveleit az Agroverzum Tudományos Élményközponthoz tartozó Emlékmúzeumban őrzik. Brunszvik Antal fia, Ferenc az 1820-as években klasszicista stílusban álmodta újra a kastélyt, valamint egy gyönyörű, 70 hektáros, tóval és szigettel rendelkező angolkertet varázsolt köré, a Városligetet is tervező Heinrich Nebbien segítségével.

Esterházy-kastély, Fertőd

A magyar Versailles-ként is emlegetett fertődi Esterházy-kastély a Magyarországon csak szórványosan fellelhető barokk-rokokó építészet legjelentősebb képviselője. Elődje az 1720-ban felhúzott sarródi vadászkastély, melyet a fényűző életviteléről ismert Esterházy “Fényes” Miklós megbízásából 1766-ra a ma is látható főúri kastéllyá alakítottak. A kastély hamar a színművészet, a zene, a képzőművészet és a világraszóló bálok központja lett: Joseph Haydn számos operát, vígoperát és szimfóniát szerzett a Miklós herceg szolgálatában töltött több mint két évtized alatt. A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújuló épületegyüttest impozáns franciapark veszi körül, mely 200 hektáros területével és megannyi látványosságával a barokk kertművészet legérettebb magyarországi alkotása.

Eszterházy-kastély, Fertőd

Bory vár, Székesfehérvár

A vár története 1912-ben kezdődött, amikor Bory Jenő a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben megvásárolta azt az egyholdnyi területet, ahol eleinte csak egy kis présház állt acélból. Itt töltötte a nyári időszakot családjával. Bory Jenő saját műalkotásának tekintette a várát, nem annyira épületnek, mint inkább szobornak. A látszólag öncélú díszítményekkel ellátott, túlméretezett lakóház a magyarországi szimbolikus építészet különös példája. A vár alaprajza is szimbolikus, két eszmei centruma: a hitvesi szeretet kápolnája és a műterem, Bory Jenő életének két sarkalatos pontját jelképezik. Az épületben több száz, a legváltozatosabb technikával készült szobor található. A falakat számtalan festmény borítja. A vár külső és belső tereiben a legváratlanabb helyeken tűnnek fel a mozaikok, üvegfestmények, díszkutak. Bory, a tervező építész volt az építésvezető, a tót pallér, és a kőműves is. Néhány egyszerű munkással 1923-tól 1959-ig, haláláig építette, bővítette, díszítette, gazdagította ezt a csodás alkotást. A vár kazamatájától a kilátótornyokig, amelyből 30 méter magas a legnagyobb. Hét torony, harminc kisebb-nagyobb helyiség, köztük három műterem, mindenütt szobrok, képek, régiségek, műtárgyak. A vár százoszlopos udvarának körbefutó folyosóin a magyar történelem nagy alakjai, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak Álmos ősvezértől Tinódi Lantos Sebestyénig.

Bory-vár, Székesfehérvár

Festetics-kastély, Keszthely

A Keszthely szívében fekvő barokk kastélyt Festetics Kristóf kezdte építtetni 1745-ben. A családi kastély építéstörténetének második szakasza Festetics (I.) György nevéhez fűződik.  Magyarország leglátogatottabb kastélya öt épületben hat állandó tárlattal várja a látogatókat, melyek minden generáció számára felejthetetlen élményt nyújtanak. Rangos zenei rendezvények és különleges események egész sora teszik még színesebbé a programpalettát. A kastélyhoz tartozik a Helikon Könyvtár, a Balatoni Borok Háza, a Helikon Kastélymúzeum és a Hintómúzeum is. Az egykor Európában is egyedülálló Georgikont szintén gróf Festetics György alapította Keszthelyen 1797-ben. A rendszeres mezőgazdasági oktatás első magyarországi iskolája számos szakterületen biztosított tanulási lehetőséget, ösztöndíjakat a 19. század első felében.

Festetics-kastély, Keszthely

Izgalmas kulturális élmények, természeti látnivalók és lenyűgöző történelem várja a magyar kastélyokba látogatókat. Tehát, aki nem szeretne otthon ücsörögni, jobb, ha elővesz egy tuti hátizsákot és útnak indul a csodás helyszínek egyikére!

(X) A cikk megjelenését a batyu.hu portál támogatta. Köszönöm a megkeresést és az együttműködést!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük