Őszi kirándulási tipp a hosszú hétvégére

Az őszi természet ezer színével hívogat a szabadba. Jön a hosszú hétvége, talán neked is jól jön pár őszi kirándulási tipp.

Budai Arborétum

Őszi kirándulási tipp

Szerencsések vagyunk, hogy kontinentális éjhajlatunknak köszönhetően mind a négy évszak szépségét megtapasztalhatjuk. Tavasszal az éledező természet, nyáron az erdő fáinak árnyat adó zöldje, ősszel a lehulló falevelek színkavalkádja, télen pedig az örökzöldek nyugtató színe színesíti napjainkat. Az őszi séta még a képernyő előtt ülve is kedélyjavító, de azért a természetben az igazi.

Budai Arborétum

Arborétumok, botanikus kertek, parkok

Bármelyik hazai arborétum vagy botanikus kert kitűnő választás az őszi időszakban is. Most négyet választottam ezek közül az orzág különböző pontjairól. aj

Az Őrségi Nemzeti Park kezelésében levő Sárvári Arborétum 9,2 hektárján található hazánk egyik legjelentősebb és egyben legidősebb növénygyűjteménye. A terület régen a Nádasdy-vár birtokához tartozott.

A Balaton-felvidéken található Folly Arborétumban akár egy egész napot is eltölthetünk. Van játszótér, étterem, sőt most még a csodálatos ősfák is örökbefogadhatók. 

A Pepi-kertre, azaz a szarvasi Arborétumra azért esett a választásom, mert a mellette található Mini Magyarország makettparkban is feledhetetlen élményeket szerezhetünk.

 Végére hagytam a Budai Arborétumot, ami egész évben ingyen látogatható.

Tanösvények, parkok

Kezdem ezt is egy Vas megyei ajánlóval. A megyeszékhely, Szombathely lakosai szerencsés helyzetben vannak. A Kámoni Arborétum mellett ugyanis ott a Csónakázótó is. A mesterségesen kialakított tó és környéke rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínál. Igazi relaxációs övezet tavakkal, uszodával, stranddal, játszótérrel, futópályával, skanzennel, kempinggel, szállodával, vendéglátó-helyekkel. 

szombathelyi Csónakázótó

Tatán szinteén egy egész napot is eltölthetünk. Az Öreg-tó körbejárásával és érinthetjük a Tatai várat és a szépen felújított Esterházy-kastélyt. Szintén itt ajánlom még a lápvilág felfedezését a cölöpös Fényes Tanösvényen és a Cseke-tavat az Angolparkkal

A Mátrafüred szomszédságában található Sástó hazánk legmagasabban fekvő tava, ahol szintén kellemes sétákat tehetünk.

Túrázáshoz ajánlom a természetjáró applikációt, ami a túrázók hasznos “alapkönyve”. Minden fontos információt megtudhatunk belelő a hazai tájak felfedezése közben.

A hosszú hétvége október 23-ához kapcsolódóan lesz, így szeretném felhívni a figyelmed az ingyenes múzeumlátogatásokra. A többi nemzeti ünnephez hasonlóan október 23-án a muzeális intézmények látogatása – állampolgárságtól függetlenül – mindenki számára díjtalan. A díjmentesség nemcsak az állandó kiállításokra vonatkozik, azt az időszaki kiállításokkal kapcsolatban is biztosítani kell.

Kellemes kikapcsolódást kívánok!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

15 − 2 =