Ostuni, a Fehér város Pugliában

Ostuni, a dombra épült fehér város egyre népszerűbb az Olaszország déli részét, az utóbbi években igencsak felkapott Puglia régiót felkeresők körében. A „Fehér város” (olaszul La Città Bianc ) – a nevet fehér falai és jellemzően fehérre festett építészete miatt kapta – óvárosát még mindig a citadella ősi falai övezik. Ostuni látnivalói és nevezetességei nem kiemelkedők ugyan, de a romantikus város mindenkit beszippant. Jókat barangolhatunk a hangulatos utcákon, és ha kedvünk tartja akár tuk-tukot bérelve is felfedezhetjük Puglia fehér gyöngyszemét.

Ostuni, a Fehér város Olaszországban

Ostuni rövid történelme

Ostuni az olasz csizma sarkában, Puglia régióban található, a környéken kiváló minőségű olívaolajat és bort termelnek. Bár az Adriai-tengertől 8 km-re fekszik a város, a napsütésben már messziről vakító fehér házai, falai sok turistát vonzanak.

Ostuni környéke a kőkorszak óta lakott volt. A legendák szerint a várost a messzápok alapították, majd a pun háborúkban Hannibal seregei elpusztították. Görög telepesek építették újjá „Asto Néon” név alatt, melynek jelentése „új város”.

A rómaiai idején Sturninum néven volt ismert. I.sz. 996-ban a normann Leccei Grófság, majd a Tarantói Hercegség része lett. A normannok a 229 méteres domb csúcsa köré építették középkori városukat, várral, aminek mára csak a maradványai láthatók és négy kapus városfallal.1507-ben a Sforzák vezetése alatt átkerült a Bari Hercegség fennhatósága alá. Ebben az időszakban élte a virágkorát. Ekkor épültek ki a tengerparton a török kalózok támadásai ellen a Pozzella, Pylon és Villanova őrtornyok.

Ostuni

Ostuni látnivalói, nevezetességei

Ostuni óvárosa, egyben citadellája, „La Città Bianca”, azaz Fehér város néven ismert, amit fehérre meszelt épületeinek köszönhet.

Citadella

A Citedellát hatalmas kőfalak alkotják, amelyeket évszázadokon át építettek és bővítettek, hogy megvédjék a várost a támadóktól. Ma a falak sétaútvonalként szolgálnak, gyönyörű innen kilátás a városra és a környező tájra.

A Citadellán belüli város legnagyobb épületei az Ostuni katedrális és a Püspöki Palota, valamint számos helyi arisztokrata család palotája: Aurisicchio, Ayroldi, Bisantizzi, Falghieri, Ghionda, Giovine, Jurleo, Marseglia, Moro, Palmieri, Petrarolo, Sansone, Siccoda, Tanzarella, Urselli és Zaccaria. Ez utóbbiak nem látogathatók.

Ostuni Citadella

Sant’Oronzo tér Szent Orontius oszlopával

A Sant’Oronzo tér Ostuni központi tere, az egyik legfontosabb és leglátványosabb helyszín a városban. A tér közepén található hatalmas obeliszk a város jelképévé vált. Tetején Szent Orontius (Oronzó) látható, aki Ostuni védőszentje és akiről a teret is elnevezték.

Ostuni

A téren számos étterem, kávézó és üzlet csábít betérésre, gyakran kulturális és szórakoztató események helyszíne.

A tér egyik sarkában, a templom és a kávézó közelében található az információs iroda, ahol ingyen térképet is beszerezhetünk a város felfedezéséhez. Itt befizethetünk az elektronikus tuk-tuk túrára is.

Városháza

A Sant’ oronzo téren áll a városháza inpozáns épülete is.

Ostuni városháza

Assisi Szent Ferenc-templom – Chiesa di San Francesco d’Assisi

Szintén a téren áll az Assisi Szent Ferenc-templom.

Ostuni, Assissi Szent Ferenc-templom

Katedrális – Cattedrale di Santa Maria dell’Assunta

A Cattedrale di Santa Maria dell’Assunta katedrális a város legjelentősebb épülete és vallási központja. Barokk stílusban épült a 15. és 16. században. Külső homlokzata és freskókkal, szobrokkal és festményekkel gazdagon díszített belső tere egyaránt lenyűgöző.

Ostuni katedrális

Palazzo Vescovile

A Palazzo Vescovile, a neoklasszikus stílusban épült palota ma a püspöki rezidencia.

Az óvárosban számos művészeti galéria található, ahol megtekintheted helyi művészek alkotásait és a régió kulturális örökségét.

Dél-Murgia preklasszikus civilizációinak múzeuma

A régészeti múzeumot 1989. május 14-én nyitották meg a nagyközönség előtt a Santa Maria Maddalena dei Pazzi egykori karmelita kolostorban, a szomszédos San Vito Martire templommal.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük