Oslo Városháza, a Nobel-békedíj átadás helyszíne

A norvég fővárosban 1950-ben megnyitott városháza a mai Oslo egyik impozáns jelképe. Nagytermében kerül sor a Nobel-békedíj ünnepélyes átadására, minden év december 10-én.

Oslo Városháza

Oslo városháza, a Nobel-békedíj átadás helyszíne

Az oslói városháza (norvégul: Oslo rådhus) épülete a Pipervika-öböl partján áll. Mivel a régi városháza kicsinek bizonyult, 1931-ben kezdték el egy nagyobb városháza megépítését. A második világháború kitörése és Norvégia német megszállása miatt a munkáltok elhúzódtak, így csak 1950-ben megnyitotta meg kapuit.

A középkori városháza a mai oslói piactéren állt. Amikor ez az 1624-es tűzvészben elpusztult, IV. Keresztély dán király, Norvégia uralkodója újabb városháza építését rendelte el. 1641-ben épült fel a Nedre Slottsgate 1. szám alatti épület, amelyet ma „régi városházának” (Gamle rådhus) neveznek. Ebben az időben itt volt a város egyetlen nagyterme, ezért színházi előadásoknak, fogadásoknak adott helyet. Később istentiszteleteket is tartottak benne.

1733-ban a lermolott állapotú régi városházát eladták, a Rådhusgata 7. szám alatti épület lett az „új városháza”. 1815–46 között itt volt a Legfelső Bíróság székhelye is. 1926-ban kibővítették. Az épület 1996-ban leégett, de 1926-os formájában restaurálták.

1914-ben Oslo polgármestere, Hieronymus Heyerdahl adománygyűjtést kezdeményezett egy új városháza építésére. Az új városháza helyét a belváros déli tengerpartján, a Pipervika-öbölnél jelölték ki. A szegényes, kopott városrész leromlott állagú házait kisajátították és lebontották, hogy bőven legyen helye az új épületnek. Elkészültek a tervek is, de a világháború közbeszólt.

Végül 1930-ban a nyolcadik tervváltozattal elkezdődött az építkezés. Az elsőként elkészült épületrészekbe már 1939-ben beköltöztették az irodákat. 1940 májusában a Német Birodalom csapatai megszállták Norvégiát, az építkezés csak a háború után folytatódott.

A belső terek kialakításához előírták, hogy a műalkotásoknak Norvégia történelmét, kultúráját, művészetét kell bemutatnia, középpontba a norvég nép életét kell állítani, és elkészítésükhöz kizárólag norvégiai eredetű anyagokat szabad felhasználni. Henrik Sørensen ilyen témájú freskója díszíti a nagyterem fő falát.

Oslo Városháza

A világháború után a német megszállás és a nemzeti ellenállás képei is megjelentek a nagyterem keleti falán, az Alf Rolfsen által készített freskón. Az oslói börze finanszírozta Karl Högberg „Ipar és kereskedelem” című freskóját, a kormányzó baloldali pártok „Munkásmozgalom” témájú falfestményt rendeltek Reidar Aulietól. A díszfolyosókat Axel Revold, a fogadások és bálok termét Johan Wilhelm Midelfart alakította ki.

Az Edvard Munch-ról elnevezett terem falán elhelyezték az 1944-ben elhunyt expresszionista festő egyik nagyméretű képét.

Az új városházát 1950. május 15-én avatták fel, Oslo (Kristiania) városának 900 éves fennállásával összefüggő ünnepségek keretében.

2000-ben a keleti torony tetejére harangjátékot telepítettek. A minden órában megszólaló harangjáték 49 db különféle méretű bronz harangból áll, a legkisebb darab 14 kg, a legnagyobb 4000 kg tömegű.

Az épületben működik a főváros tanácsa, a főváros közigazgatási hivatala, több kulturális szervezet, képzőművészeti műhely és galéria. Évente több száz fogadást, koncerteket, ünnepi rendezvényeket tartanak a termekben. Polgári házasságkötéseket csak 1994-ig tartottak a városházán, ezeket azóta a közigazgatási bíróság épületében (Tinghus) rendezik.

Nobel-békedíj

Nagytermében kerül sor a Nobel-békedíj ünnepélyes átadására, minden év december 10-én.

A svéd kémikus és feltaláló Alfred Nobel (1833-1896) a dinamit feltalálója végrendeletében rendelkezett arról, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek részesedjenek a kiemelkedő tudományos teljesítményt elérők.

A Nobel-díjat 1901. december 10-én adták át először, azóta is minden évben a tudós halálálnak évfordulóján tartják az átadó ünnepséget. Míg a fizikai, kémiai, fiziológiai-orvostudományi és irodalmi Nobel-díjat Stockholmban, a Concert Hallban (ld. első fotó), addig a Béke-díjat Norvégia fővárosában, az oslói Városháza nagy csarnokában adják át.

Eltérően a többi Nobel-díjtól, a békedíjat nemcsak személyek kaphatják, szervezeteknek is adományozható. Bár Stocholmban a tavalyi évhez hasonlóan az idén sem tartanak átadási ünnepséget, Olsoban az idén megtartják az ünnepséget.

2021-ban két újságíró, a fülöp-szigeteki Maria Ressa és az orosz Dmitrij Muratov kapja a Nobel-békedíjat. Az ünnepségen ott lesz a tavalyi díjazott, a római székhelyű Világélelmezési Program képviselője is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük